Απέχουν από τα καθήκοντα τους μεχρι τις 30/4 οι δικηγόροι του Ηρακλείου

Κρήτη
Απέχουν από τα καθήκοντα τους μεχρι τις 30/4 οι δικηγόροι του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία στις τάξεις των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστικών λειτουργών, αλλά και των δικηγόρων για την επάρκεια των μέτρων

Απόφαση για αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου, έλαβε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του ΔΣΗ, Άρης Ροζάκης, "η απόφαση ελήφθη, προκειμένου να δοθεί ακόμη λίγος χρόνος στους αρμόδιους για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενόψει της επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, του κτηματολογικού γραφείου, αλλά και ενόψει της μερικής επαναλειτουργίας του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου".

Εξάλλου, όπως έγινε σήμερα γνωστό, οι ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου για το πρώτο 12ημερο του Μαΐου καλούνται να μην μεταβούν στα δικαστήρια. Ωστόσο, οι ένορκοι του δεύτερου 12ημέρου θα πρέπει να μεταβούν κανονικά στα δικαστήρια Ηρακλείου, την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 9 το πρωί.

 Πάντως, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ανησυχία στις τάξεις των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστικών λειτουργών, αλλά και των δικηγόρων.

 Ας σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κάνει λόγο για «βιαστική απόφαση» της πολιτείας να επαναλειτουργήσουν τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, αλλά και για την μερική επαναλειτουργία των Δικαστηρίων.

 «Όπως φαίνεται, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και γενικότερα η κυβέρνηση, αγνόησαν πλήρως τις σοβαρές ενστάσεις όλων των φορέων της Δικαιοσύνης και προχώρησαν στις ανωτέρω αναφερόμενες αποφάσεις τους. Γι΄ αυτό και εμείς, ως συνδικαλιστικό όργανο , είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε άμεσα δράση προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των συναδέλφων μας , αλλά και όλων των εμπλεκομένων με τη λειτουργία  των Δικαστηρίων (Δικαστικών Λειτουργών, Δικηγόρων, συναλλασσόμενων πολιτών).

Έτσι , καλούμε , τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων από το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου 2020 και καθημερινά , όλες τις εργάσιμες ημέρες, να ελέγχουν και να καταγράφουν σε όλες τις Δικαστικές Υπηρεσίες της περιφέρειας τους την τήρηση των αναφερομένων στις Κ.Υ.Α. προληπτικών προστατευτικών μέτρων, καθώς και εάν υπάρχει πρόβλεψη και τρόπος ελέγχου των εισερχομένων μέσα στα Δικαστικά κτήρια και ειδικά στα Υποθηκοφυλάκεια όλης της χώρας, όπου δυστυχώς η πρόβλεψη της πολιτείας για φύλαξη «εξαντλήθηκε» μόνο σε 13 Υποθηκοφυλάκεια, εκ των οποίων τα τρία είναι τα μεγαλύτερα Έμμισθα (Αθήνας, Πειραιά,Θεσσαλονίκης),ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι Άμισθα(δηλαδή την ευθύνη λειτουργίας τους την έχει ο ιδιώτης υποθηκοφύλακας) και δεν επέδειξε καμία μέριμνα για μεγάλα Έμμισθα Υποθηκοφυλάκεια της επαρχίας(π.χ. Πάτρας, Ηρακλείου, Ρόδου κλπ).

Έτσι , όπου υφίσταται παραβίαση, ελλιπής τήρηση ή μη τήρηση των προστατευτικών μέτρων, θα πρέπει να γίνεται από τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων Συλλόγων, ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ προς το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε., προκειμένου «να λάβουμε τα μέτρα μας».

Γνωρίζουμε επίσης ότι, τα υλικά προστασίας που απέστειλε η πολιτεία προς τις υπηρεσίες ήταν ελλιπή σε ποσότητες, παρά το γεγονός ότι συνέβαλε σ΄ αυτά σημαντικά από το Ταμείο της η Ο.Δ.Υ.Ε.. Και επειδή υπάρχουν καταγγελίες από υπηρεσίες ή συναδέλφους ότι δεν έχουν πάρει ακόμα καμία ποσότητα υλικών, παρακαλούμε τους Διευθύνοντες τα Εφετεία και τους Προϊσταμένους Διευθύνσεων των Εφετείων, να διανείμουν αναλογικά τις ποσότητες που παρέλαβαν σε όλες τις υπηρεσίες της Εφετειακής τους Περιφέρειας και να αποστείλουν σχετική κατάσταση διανομής στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως η ίδια η Ομάδα είχε αποφασίσει» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΟΔΥΕ.

«Είναι λοιπόν «απορίας άξιον» το γεγονός ότι, ευρισκόμενοι εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, χωρίς ακόμα να έχει γίνει άρση του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων(μάλιστα μόλις χθες ανακοινώθηκε παράτασή του μέτρου ως 4 Μαϊου 2020), η κυβέρνηση προβαίνει σε μια «ιδιαίτερη μεταχείριση» των τραπεζών, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα-πρόσχημα την «δήθεν» προστασία των πολιτών, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι από 1η Μαϊου 2020, παύει και επίσημα να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας» αναφέρεται, ακόμη, στην ανακοίνωση.

Την ανησυχία του, πάντως, εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει: α)την ανάγκη δημιουργίας  προστατευτικών  θυρίδων  στους χώρους υποδοχής των υπηρεσιών(front desk), προκειμένου να αποφεύγεται η άμεση επαφή υπαλλήλων και συναλλασσόμενων, β)το αίτημα να τοποθετηθούν  τερματικά μηχανήματα (POS) στα ταμεία όλων των υπηρεσιών, γ)την ανάγκη επιτάχυνσης των  απαραίτητων παρεμβάσεων, ώστε να καταστεί δυνατή σε πλήθος περιπτώσεων η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου, δ) την άμεση  πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας (security) στις εισόδους των γραφείων μας για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ για το μόνο αίτημά τους που ελήφθη μέριμνα, μετά και από συντονισμένες προσπάθειες και άσκηση πιέσεων  και εκ μέρους της Ο.Δ.Υ.Ε., ήταν η αποστολή υλικού προστασίας (μασκών, γαντιών, απολυμαντικού υγρού).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News