Μ. Κεφαλογιάννης: «Αναγκαία η λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης της Xylella Fastidiosa»

Κρήτη
Μ. Κεφαλογιάννης: «Αναγκαία η λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης της Xylella Fastidiosa»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Xylella Fastidiosa

«Απαραίτητη η λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Xylella fastidiosa», αναφέρει σε ερώτησή του ο Κρητικός ευρωβουλευτής.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή πρόσφατη επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις του καταστροφικού βακτηρίου Xylella Fastidiosa που περιγράφει μία δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον των ελαιόδεντρων στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία που παράγουν από κοινού το 95% του ελαιόλαδου στην Ευρώπη με εκτιμώμενη οικονομική ζημία ύψους 20 δις ευρώ και ειδικότερα για την Ελλάδα 2 δις ευρώ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάπλωσης του βακτηρίου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Πρόσφατη διεθνής επιστημονική μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του καταστροφικού βακτηρίου Xylella fastidiosa, περιγράφει μια δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον των ελαιόδεντρων στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία - οι οποίες από κοινού παράγουν το 95% του ελαιόλαδου της Ευρώπης.

Ειδικότερα η μελέτη προβλέπει ότι, αν το βακτήριο επεκταθεί και άλλο, η οικονομική ζημιά στις τρεις χώρες θα ξεπεράσει συνολικά τα 20 δις ευρώ. Στην Ελλάδα, όπου δεν έχουν σημειωθεί ακόμα προσβολές, η ζημιά εκτιμάται δυνητικά στα 2 δις ευρώ.

Δεδομένου, ότι η ζημιά στις ελιές επιφέρει, μείωση της παραγωγής των ελαιόδεντρων με δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς, μείωση της προσφοράς με συνέπεια την αύξηση των τιμών σε επίπεδο καταναλωτή, απώλεια παραδοσιακών ελαιώνων και απαξίωση στην αξία της γης, στην τουριστική ελκυστικότητα των περιοχών, με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία,

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Ποιες δράσεις σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του βακτηρίου;
  2. Προβλέπεται η χρηματοδότηση μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης της Xylella fastidiosa στο νέο ΠΔΠ 2021-2027 και τη διασφάλιση του βιολογικού ελέγχου του;».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News