Κρήτη

Πέφτουν οι τιμές στα ενοίκια - Εγκαταλείπουν το Airbnb οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Αύξηση των διαμερισμάτων που τίθενται προς μακροχρόνια ενοικίαση στην Κρήτη

Αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα. Αυτό αναφέρει διαδικτυακή έρευνα, η οποία κατέγραψε πολύ σημαντική αύξηση - κυρίως - στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλείου, όπου σημειώθηκε αύξηση άνω του 20% στα διαμερίσματα που τίθενται προς μακροχρόνια ενοικίαση.

Ωστόσο, σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο Ρέθυμνο (10,2%), ενώ ακολουθούν ο νομός Λασιθίου με αύξηση 8,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και τα Χανιά με 2,8%.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο δικηγόρος-πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, κ. Κώστας Αράπογλου, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πτώση των τιμών ενοικίασης από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Αξίζει να τονιστεί ότι μεγάλος αριθμός των ακινήτων αυτών που μισθώνονται είναι ανακαινισμένα και επιπλωμένα, καθώς προορίζονταν να διατεθούν προς ενοικίαση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η κρίση του κορωνοϊού και το "πάγωμα" των ταξιδιών και των μετακινήσεων έχει "ρίξει" σημαντικά την κίνηση στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, όσον αφορά τα διαμερίσματα τα οποία διατίθεντο για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, από τη στιγμή που δεν έχουν προοπτική να ενοικιαστούν, οι ιδιοκτήτες τους στρέφονται στη μακροχρόνια μίσθωση. Αυτό ωθεί τις τιμές «προς τα κάτω», με τους ιδιοκτήτες τους να τα νοικιάζουν επιπλωμένα, έχοντας στον νου τους να επιστρέψουν ξανά στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Όπως επισημαίνει, πάντως, ο κ. Αράπογλου, η εξέλιξη αυτή αφορά σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού, καθώς, όπως μας εξηγεί, στην περίοδο που διανύουμε είναι δύσκολο κάποιος να νοικιάσει με μακροχρόνια μίσθωση ακίνητο για παραθερισμό.

Αγοραπωλησίες

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, εκτός από την πτώση των ενοικίων, καταγράφεται μείωση και στις τιμές των ακινήτων που διατίθενται για αγοραπωλησία. Όπως μας εξηγεί, «οι αγοραπωλησίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία του αγοραστή, και στις συγκεκριμένες συνθήκες δεν υπάρχει καλή ψυχολογία στους αγοραστές». Συνεπώς, αφού δεν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει πτώση στις τιμές.

Εξάλλου, ο κ. Αράπογλου συνέστησε στους υποψήφιους αγοραστές να μη δίνουν προκαταβολές ή να συνάπτουν προσύμφωνα αυτήν την περίοδο που είναι εκτός λειτουργίας τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολόγια, εάν νωρίτερα δεν έχει προηγηθεί σχολαστικός έλεγχος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων μίλησε, πάντως, και για τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα όπως ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, στα οποία εντάσσεται το "άνοιγμα" Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων. Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, με κλειστά τα δικαστήρια δε γίνονται προσημειώσεις ακινήτων, ούτως ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια στους ενδιαφερόμενους.

Περισσότερα τα διαθέσιμα διαμερίσματα

Η έρευνα του δικτύου "Spitogatos" συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα στα Πετράλωνα (44,40%), τον Νέο Κόσμο (43,60%), το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%). Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με το spitogatos.gr, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση καταγράφεται στη Λάρισα με 26,6%, στον Βόλο με 23,53%, στο Ηράκλειο με 20,3% και στη Θεσσαλονίκη με 16,1%.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η πλειονότητα των νέων διαμερισμάτων που τέθηκαν προς ενοικίαση τον τελευταίο μήνα είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων καταγράφεται στην Αττική: Τα Πετράλωνα καταγράφουν τεράστια αύξηση με ποσοστό 61,50%, το ιστορικό κέντρο 37%, ο Νέος Κόσμος 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια