Κτηνοτρόφοι: «Πουλήσαμε πάμφθηνα, αγόρασαν πανάκριβα - Να παρέμβει ο Εισαγγελέας»

Κρήτη
Κτηνοτρόφοι: «Πουλήσαμε πάμφθηνα, αγόρασαν πανάκριβα - Να παρέμβει ο Εισαγγελέας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Να παρέμβει ο Εισαγγελέας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τιμές στα αμνοερίφια φέτος το Πάσχα"!

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις τιμές στα αμνοερίφια τις ημέρες του Πάσχα ζητούν κτηνοτρόφοι «Φέτος το Πάσχα ο κτηνοτρόφος πούλησε τα αμνοερίφια πάμφθηνα και ο καταναλωτής τα αγόρασε πανάκριβα», υποστηρίζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τιμές αμνοεριφίων ανά την Ελλάδα ζητούν οι κτηνοτρόφοι. «Φέτος το Πάσχα ο κτηνοτρόφος πούλησε τα αμνοερίφια πάμφθηνα και ο καταναλωτής τα αγόρασε πανάκριβα», υποστηρίζει σε επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Η επιστολή των κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής: «Φέτος ζήσαμε ένα αλλιώτικο Πάσχα εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Έλληνες να καταναλώσουν το καθιερωμένο αρνάκι ή κατσικάκι.

Για μια ακόμη χρονιά, όμως, οι κτηνοτρόφοι έχουμε απολέσει ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας, όπως είναι η πώληση των αμνοεριφίων για το Πάσχα.

Παρά το γεγονός πως η Ομοσπονδία είχε εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία για τις τιμές που θα πωλούνταν τα αμνοερίφια ενόψει Πάσχα και είχαμε ζητήσει να ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρξει μια έντιμη και βιώσιμη τιμή, είδαμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο κτηνοτρόφος να πουλάει πάμφθηνα και ο καταναλωτής να αγοράζει πανάκριβα. Από 3,80 ευρώ/κιλό μέχρι 4,20 ευρώ/κιλό πούλησαν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφια και στα κρεοπωλεία η τιμή έφτασε και ξεπέρασε τα 12 ευρώ/κιλό. Αν αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια τότε ποιο είναι;

Όμως παρατηρήσαμε και το φαινόμενο μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ να ψάχνει εναγωνίως για αρνιά από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και μετά, παίζοντας με τον κόπο και την αξιοπρέπεια των κτηνοτρόφων.

Περιμένουμε να δούμε αν οι ανακοινώσεις του κύριου υπουργού ΑΑΤ, Μάκη Βορίδη, και της κυρίας υφυπουργού ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή, πριν το Πάσχα, περί έλεγχου των αποθεμάτων και για έλεγχο των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων, θα φέρουν αποτέλεσμα, ώστε να υπάρξει μια γενναία και άκρως δίκαιη και έντιμη αποζημίωση ("de minimis") των κτηνοτρόφων.

Αναρωτιόμαστε: Θα δούμε κάποιον "στα μανταλάκια" αυτή τη φορά; Γιατί εδώ και δέκα μήνες δεν είδαμε κανέναν. Όπως περιμένουμε και από τον συναρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, που φημίζεται για τις τοποθετήσεις του και για τα γρήγορα αντανακλαστικά του, ενώ στην περίπτωσή μας έχει περιοριστεί να καλέσει παρέμβαση εισαγγελέα και Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα αίσχη που έλαβαν χώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα εις βάρος των κτηνοτρόφων, με τις σφαγές των αμνοεριφίων και τις πωλήσεις.

Αυτό που έγινε είναι κατάφωρη εξαπάτηση των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.

Κύριοι κύριοι υπουργοί και κυρία υφυπουργέ, το φετινό Πάσχα διαπράχθηκε ακόμη ένα έγκλημα με θύμα τον πολύπαθο κτηνοτροφικό κλάδο και πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν. Δε δύναται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να πλουτίζουν άλλοι στις πλάτες τις δικές μας.

ΥΓ: Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει όλους τους κτηνοτρόφους, και εκείνους που πούλησαν τα φετινά Χριστούγεννα 5 ευρώ/κιλό και το Πάσχα 4 ευρώ/κιλό και εκείνους που πέρυσι πούλησαν τα Χριστούγεννα 4 ευρώ/κιλό και το Πάσχα 6 ευρώ/κιλό, διότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποτελείται από πραγματικούς κτηνοτρόφους».

"Έξω" η... κτηνοτροφία;

Στο μεταξύ, αντιδράσεις στους κτηνοτρόφους προκαλεί η ενέργεια του υπουργού να εξαιρέσει την κτηνοτροφία από πακέτο "de minimis". Σύμφωνα με χθεσινές εξελίξεις, μόλις 9,5 εκατομμύρια ευρώ έχει δεσμεύσει μέχρι στιγμής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να δοθούν ως αποζημιώσεις μέσω κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Κι ενώ δίνονται σε διάφορους κλάδους, έξω έχει μείνει μέχρι τώρα ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Και αυτό αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Facebook του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, δρ. Κωνσταντίνου Ν. Μπαγινέτα.

Συγκεκριμένα, από τα υπόλοιπα αδιάθετα ποσά των κρατικών ενισχύσεων "de minimis" για τους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας, έχουν υπογραφεί και προωθηθεί για πληρωμή από το ΥπΑΑΤ:

- Αποζημιώσεις για τα ζαχαρότευτλα ύψους 1 εκατ. ευρώ.

- Αποζημιώσεις για τα θερμοκήπια Κρήτης ύψους 2 εκατ. ευρώ.

- Αποζημιώσεις για το βαμβάκι στον Έβρο ύψους 5 εκατ. ευρώ.

- Αποζημιώσεις για τα σιτηρά στον Έβρο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από τα υπόλοιπα αδιάθετα ποσά των κρατικών ενισχύσεων "de minimis" για τους κλάδους της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, έχουν υπογραφεί και προωθηθεί για πληρωμή από το ΥπΑΑΤ αποζημιώσεις παράκτιας αλιείας ύψους 15,3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως, όπως δήλωσε ο υπουργός Μ. Βορίδης πρόσφατα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για "de minimis" κρατικές ενισχύσεις είναι από 20 εκατ. ευρώ για τον αγροτικό και τον αλιευτικό τομέα. Δηλαδή απομένουν πλέον 10,5 εκατ. ευρώ για αγρότες και 4,7 εκατ. για αλιείς.

Πακέτο ενισχύσεων -  Για τα 400 εκατομμύρια;

Βέβαια, στις ίδιες δηλώσεις του ο Μάκης Βορίδης είχε μιλήσει αναλυτικότερα για διαθέσιμα ποσά για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, που υπολογίζονται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλύοντας το εν λόγω πακέτο ενισχύσεων, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε τα εξής:

- Τα 150 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

- Από άλλα δύο εργαλεία του προϋπολογισμού έχουν βρεθεί 40 εκατομμύρια ευρώ (20x2), τα οποία προγραμματίζονται να δοθούν για "de minimis" ενισχύσεις.

- Στα 100 εκατομμύρια υπολογίζονται τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας Θάλασσας.

- Τα υπόλοιπα μέχρι τη συμπλήρωση των 400 εκατομμυρίων θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News