Χιλιάδες κρητικά αμνοερίφια στην αγορά των Αθηνών για το πασχαλινό τραπέζι

Κρήτη
Χιλιάδες κρητικά αμνοερίφια στην αγορά των Αθηνών για το πασχαλινό τραπέζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίδες για την ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων από ανάκαμψη τιμών και κρατική στήριξη

Σενάρια για ενισχύσεις των κτηνοτρόφων - με τη διαφορά όμως ότι θα τεθούν κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η στήριξη μόνο των «ενεργών κτηνοτρόφων» - αναπτύσσονται τα τελευταία 24ωρα, ενώ μέχρι και χθες άρχισαν να "φεύγουν" για την αγορά των Αθηνών αμνοερίφια με τιμές μέχρι και 5 ευρώ το κιλό, και διαφαίνεται μια μικρή βελτίωση στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναγράψει, τόσο από τα απούλητα ζώα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού όσο και από τη διαφορά των τιμών, η συνολική ζημιά για τους παραγωγούς του αιγοπρόβειου κρέατος της χώρας εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 50 εκατομμύρια ευρώ, και ως η πιο πιθανή πηγή κάλυψης της ζημιάς θεωρείται το πρόγραμμα ήσσονος σημασίας "de minimis".

«Αμέσως μετά το Πάσχα είμαι αισιόδοξος ότι ο υπουργός θα ανακοινώσει μέτρα. Είμαι σε διαρκείς επαφές με τον κ. Βορίδη και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αυτό αμέσως μετά την εορταστική περίοδο και προς τα τέλη του μήνα. Και εκτός από τους ενεργούς κτηνοτρόφους, θα ανακοινωθούν μέτρα και για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έπαθε η ελαιοκαλλιέργεια του νησιού μας στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς», τόνισε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μονοφατσίου και πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης.

Ο ίδιος δεν αμφισβητεί ότι τα πολλά αμνοερίφια της Κρήτης "έφυγαν" με τιμές από 3,80 μέχρι και 4,20 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, αλλά εκφράζει την προσωπική του άποψη ότι οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν με τις τιμές αυτές «δεν πίστεψαν ότι ο υπουργός θα έβαζε φρένο στις ελληνοποιήσεις και θα μπορούσαν να πουλήσουν με τα 5 ευρώ. Βιάστηκαν να "σφάξουν". Όσοι έκαναν λίγο υπομονή και περίμεναν μερικές μέρες ακόμη, πληρώθηκαν το αρνί τους στα 5 ευρώ το κιλό», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Ξυλούρης.

Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, φέτος στο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών, με τα μέτρα Βορίδη, και παράλληλα στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης εξαιτίας του φονικού ιού, από Ρουμανία και Βουλγαρία μπήκαν στην Ελλάδα μόνο 9.400 αμνοερίφια, έναντι 50.000 αμνοεριφίων τουλάχιστον που έμπαιναν μέχρι πέρυσι, κατά την αντίστοιχη περίοδο.

Οι επίσημες δηλώσεις

«Δε θα αφήσουμε τον πρωτογενή τομέα αστήρικτο», είπε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στην ΕΡΤ και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Ο ίδιος, άλλωστε, ξεκαθάρισε ότι η στήριξη δε θα αφορά μόνο στους κτηνοτρόφους, αλλά και άλλους κλάδους αγροτών. Ωστόσο, επισήμανε ότι ειδικά για τους κτηνοτρόφους, για να ενισχυθούν, θα ληφθεί υπόψη η τιμή κόστους και η τιμή πώλησης ανά κιλό στην αγορά των αμνοεριφίων. Παράλληλα, όμως, θα ληφθούν υπόψη και τα αδιάθετα αμνοερίφια που θα συγκεντρωθούν στο τέλος της εορταστικής περιόδου.

Στο μεταξύ, πιο "λιγομίλητος" εμφανίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Αναφορικά με τις λύσεις που εξετάζονται, σύμφωνα με όσα γράφει το Agronews, οι πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανότερο σενάριο μια ενίσχυση της τάξεως των 2 ευρώ το κιλό για ό,τι μικρό σφάγιο διατέθηκε με χαρτιά (τιμολόγια) τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αντίστοιχη ενίσχυση για ό,τι παραμένουν αδιάθετα στον στάβλο (θα γίνει σχετική καταγραφή).

Εξετάζεται πάντως και το ενδεχόμενο μιας γενικής ενίσχυσης 10 ευρώ το ζώο για όλο το ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων (προτάθηκε και από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου), όπως επίσης και η ειδική ενίσχυση όλων των θηλυκών αιγοπροβάτων, ενδεχομένως και με 30 ευρώ το ζώο (όπως έκαναν οι Γάλλοι), έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο αύξησης του ζωικού κεφαλαίου.

Όπως χαρακτηριστικά έχει ανακοινώσει ο Βαγγέλης Αποστόλου, «αυτοί για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι της ορεινής και της νησιώτικης Ελλάδας, που αποτελούν τη μοναδική πηγή απασχόλησης στην ύπαιθρο. Είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, αφού δεν κατέστη δυνατή για αυτούς τόσο η καταβολή της προηγούμενης συνδεδεμένης ενίσχυσης, όσο όπως δείχνει και η αγορά του Πάσχα και η διάθεση των αμνοεριφίων τους.

Υπάρχει λύση και δυνατότητα στήριξης για όλη την κτηνοτροφία. Σήμερα κιόλας, να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση στους συγκεκριμένους αιγοπροβατοτρόφους, που ανέρχονται στους 45.000, με ζωικό πληθυσμό περί τα 5 εκατ., ανάλογη με αυτήν της συνδεδεμένης που δόθηκε στους υπόλοιπους, δηλαδή 10 ευρώ το ζώο. Διαφορετικά οι άνθρωποι αυτοί, όπως και οι περιοχές που δραστηριοποιούνται, θα οδηγηθούν σε αφανισμό».

Τεράστια η ζημιά - Οι πληγές και η αισιόδοξη "νότα"

Στο μεταξύ, πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τη διαφορά της τιμής σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να υπολογίζονται τα βάρη από τα ζώα που θα μείνουν εκτός σφαγείου και θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να ταΐζει μέχρι να τα οδηγήσει αργότερα στη σφαγή, εκτιμά τη ζημιά των αιγοπροβατοτρόφων, πανελλαδικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Γιάννης Γλεζάκης. Δίνει όμως και μια αισιόδοξη "νότα", λέγοντας πως, όπως έχει καταλάβει, ο υπουργός Μάκης Βορίδης παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα στηρίξει τον κτηνοτροφικό τομέα μετά το Πάσχα, ανάλογα με τις ζημιές οι οποίες θα έχουν συσσωρευτεί. «Περιμένει να δει "πού θα κάτσει η μπίλια"», λέει για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο συνεταιριστής και μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Γλεζάκης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη".

Το Μεγάλο Σάββατο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News