Καταγγέλλουν χειραγώγηση των πόρων του ΕΣΠΑ

Κρήτη
Καταγγέλλουν χειραγώγηση των πόρων του ΕΣΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για κυβερνητικά παιχνίδια γύρω από τα δισ. των κοινοτικών κονδυλίων με πρόσχημα τον κορωνοϊό κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις πρώτες αυτοδιοικητικές αντιδράσεις και το πρώτο «όχι» των αιρετών περιφερειαρχών, που αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα εντός της εβδομάδας, οι εξελίξεις γύρω από την προωθούμενη ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, με ζητούμενο τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων για δράσεις και μέτρα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, μεταφέρονται πλέον στην κεντρική πολιτική σκακιέρα.

Σε κοινή κοινοβουλευτική παρέμβασή τους με έναυσμα τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση, για την οποία και εμείς εδώ στη "Ν.Κ." είχαμε γράψει αναλυτικά τις προάλλες, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων οι Κρήτες βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χαράλαμπος Μαμουλάκης και Παύλος Πολάκης) καταγγέλλουν κυβερνητικά «παιχνίδια» γύρω από τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ, με πρόσχημα τον κορωνοϊό!

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για παλαιοκομματικές λογικές εκ μέρους της κυβέρνησης, και επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως «έναν χρόνο πριν τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2013-2020) και τέσσερα χρόνια πριν τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας (2023), η κυβέρνηση ουσιαστικά απεντάσσει, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν, τα οποία η ίδια προσδιορίζει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΣ, στο ύψος των 8 δισ. ευρώ περίπου, με κίνδυνο τα χρήματα αυτά να χαθούν».

«Αν και η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει δημιουργήσει μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων, εργαζομένων, του Συστήματος Υγείας κ.λπ., δε μειώθηκαν οι ανάγκες της χώρας σε δράσεις, έργα και υποδομές, όπως ο τομέας του περιβάλλοντος (ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρική προστασία) ή της εξοικονόμησης ενέργειας, που εξακολουθούν να αποτελούν τομείς προτεραιότητας. Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιου είδους έργα στοχεύουν στην κάλυψη των τοπικών αναγκών, είναι αυτά που θα συμβάλουν στη συγκράτηση της οικονομικής ύφεσης που έρχεται, και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και δουλειές σε τοπική κλίμακα», υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζουν: «Πρόκειται για κατά τεκμήριο ώριμα έργα των Δήμων και των Περιφερειών (αφού έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί από τις Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ), τα οποία οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας διεκδικούσαν για δεκαετίες και για τα οποία απαιτήθηκε πολύς χρόνος και πληρώθηκαν μελέτες από τους φορείς τους προκειμένου να ωριμάσουν, ώστε να ενταχθούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν σε κίνδυνο έργα ζωτικής σημασίας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, και τους πολίτες της χώρας, μόνο και μόνο για να χειραγωγήσουν 8 δισ. πόρους του ΕΣΠΑ και να τους ξαναμοιράσουν με διαδικασίες-εξπρές με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν, παρακάμπτοντας τον δημοκρατικό προγραμματισμό, δηλαδή για λόγους καθαρά παλαιοκομματικούς που επαναφέρουν στο προσκήνιο παλαιές πρακτικές», σημειώνουν με νόημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης: «Με βάση ποιον προγραμματισμό, ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες θα προβείτε στην απένταξη ήδη εντεταγμένων έργων που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν και στην ένταξη των νέων;».

 Το πρώτο «όχι» των περιφερειαρχών

 Η διαδικασία που έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Ανάπτυξης για δέσμευση όλων των διαθεσίμων από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, με στόχο να διατεθούν στη μάχη της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, έχει συναντήσει την άρνηση των αιρετών περιφερειαρχών, που βλέπουν κίνδυνο απώλειας των έργων που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν, αλλά πάνω τους έχει στηριχτεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός ανά Περιφέρεια.

Τις προάλλες, σε συνεδρίαση διά τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ δήλωσε ρητώς ότι είναι αποφασισμένο να στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση τόσο της υγειονομικής κρίσης, όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα όμως, ξεκαθάρισε ότι «η προτεινόμενη διαδικασία από το υπουργείο Ανάπτυξης στην ουσία "παγώνει" την πρόοδο των ενταγμένων δράσεων και κατ' επέκταση των προγραμμάτων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Περιφέρειες, γιατί δημιουργεί τον κίνδυνο απώλειας πόρων και έργων για τη χώρα. Ενώ και σε επίπεδο νομιμότητας θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία δε συνάδει με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου», σημειώνει η ΕΝΠΕ, που αντιπροτείνει στην κυβέρνηση:

1) «Τη συνέχιση της υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως έχουν, χωρίς καμία αναστολή σε εντάξεις νέων έργων, έκδοση νέων προσκλήσεων και δημοπράτηση ενταγμένων έργων.

2) Την έγκριση υπερδέσμευσης ανά Περιφερειακό Πρόγραμμα σε ύψος που θα καλύπτει τις οριζόντιες ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν οριστικοποιηθούν από πλευράς της κυβέρνησης.

3) Την αναμόρφωση των προγραμμάτων στις αρχές του 2021 με μεταφορά δράσεων στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, έτσι ώστε και οι πόροι της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν στο έπακρο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News