Κρήτη

Απούλητος... ο οβελίας εξαιτίας κορωνοϊού - Zητούν παρέμβαση Μητσοτάκη οι κτηνοτρόφοι

Λιγότερα από 30.000 αρνιά θα σφαγιαστούν φέτος στην Κρήτη - Aνησυχία και για παράνομες ελληνοποιήσεις από κυκλώματα κερδοσκόπων

Tην παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για να μην καταστραφούν μένοντας αδιάθετα χιλιάδες αμνοερίφια, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Το αίτημα μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη μέσω του συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία των αιγοπροβατοτρόφων για εισαγωγές αμνοεριφίων και ελληνοποιήσεών τους, την ώρα που οι ίδιοι πληρώνονται από 3,80 έως 4 ευρώ το κιλό τα δικά τους αμνοερίφια.

"Καμπανάκι" κινδύνου προς τους καταναλωτές, προτρέποντάς τους να προτιμήσουν το ελληνικό αρνί για το τραπέζι του Πάσχα, κρούει την ίδια ώρα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων.

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει τα εξής: «Με αφορμή την πανδημία του νέου κορωνοϊού και της ασθένειας COVID-19, επαναπροσδιορίζεται καθημερινά ο ρόλος του κράτους μας και των λειτουργών του, διαψεύδοντας έτσι τους απόλυτους ισχυρισμούς για την επικράτηση του άκρατου καπιταλισμού και των κανόνων της αγοράς που η παγκοσμιοποίηση κατέστησε κυρίαρχους τα προηγούμενα χρόνια.

Εμείς οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μας, δουλεύοντας καθημερινά δίπλα στους Έλληνες γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, ζούμε τον μόχθο τους και κατανοούμε την αγωνία και την ανασφάλειά τους.

Είναι αυτοί που, όπως και κάποιες άλλες παραγωγικές τάξεις (π.χ. οι μεταποιητές), δίνουν τον δικό τους ιδιαίτερο αγώνα όχι μόνο για την ατομική και οικογενειακή τους επιβίωση, αλλά και για τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας μας.

Είναι αυτοί κυρίως που, από την "άλλη πλευρά του φεγγαριού", διαψεύδουν τον δογματισμό του ξεπερασμένου κρατισμού που υποσκάπτει και συκοφαντεί τη δημιουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ευθύνη και ανθρωπιά του υγιούς ιδιωτικού τομέα και γενικά των υγιών δυνάμεων της αγοράς.

Αυτούς τους ανθρώπους, τις Άγιες μέρες του Πάσχα που πλησιάζουν, πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε γιατί, πέραν όλων των άλλων, στηρίζουμε πρώτα και κύρια τη χώρα μας και τον εαυτό μας.

Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να αγοράσουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα και για το πασχαλινό τραπέζι προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών. Να στηρίξουμε επίσης τις λαϊκές, τα ψαράδικα, τα κρεοπωλεία και τα μανάβικα της γειτονιάς και να προσέξουμε να αγοράζουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα "ταμπελάκια", στις "σφραγίδες" και στις "ετικέτες". Υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι που με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουν να "βαφτίσουν" ως ελληνικά ξένα αμνοερίφια και άλλα πρωτογενή προϊόντα. Εμείς οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι, στο μέτρο του δυνατού και υπό τις παρούσες συνθήκες, θα κάνουμε το παν δυνατό με τους ελέγχους μας να εγγυηθούμε την αυθεντικότητα των δηλωθέντων.

Τέλος, ευχόμαστε το φετινό ιδιαίτερο Πάσχα, έστω και με τις δυσάρεστες απαιτούμενες "εκπτώσεις" στη θρησκευτική λατρεία και στην τήρηση των παραδόσεων, να αποτελέσει για όλους μας υπόδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και υπεύθυνης συμπεριφοράς. Γι' αυτό "Μένουμε Σπίτι", αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα και φροντίζουμε με προφυλάξεις τον ανήμπορο γείτονα και συνάνθρωπο».

Οι Θεσσαλοί στέλνουν μήνυμα

Χαρακτηριστικό είναι το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στους καταναλωτές. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής: «Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, όπως κάθε Πάσχα, έτσι και φέτος προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να ψάξει και να προτιμήσει τα ελληνικά αμνοερίφια.

Δεν είναι μόνο η ανώτερη ποιότητα που προσφέρει το κρέας των ελληνικών αμνοεριφίων, αλλά είναι και η εν γένει στήριξη στα ελληνικά προϊόντα. Μια στήριξη που ειδικά φέτος που υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και πλήττεται και το δικό μας επάγγελμα.

Γνωρίζουμε πως φέτος, βάσει των οδηγιών των ειδικών, ο εορτασμός του Πάσχα δε θα είναι ο ίδιος, με μεγάλες παρέες, συγγενείς και φίλους, όλοι μαζί να ψήνουν.

Ο Έλληνας, όμως, το Πάσχα είναι συνηθισμένος να ψήνει αρνί ή κατσίκι, έστω και στον φούρνο, όπως θα υποχρεωθούν πολλοί φέτος να το κάνουν.

Έστω και για τον φούρνο, λοιπόν, προτιμήστε ελληνικό αρνί ή κατσίκι - η νοστιμιά και η ποιότητα δεν χάνεται».

Αυστηρότερα τα μέτρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού.

Ο υπουργός, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «υλοποιώντας τη δέσμευσή του για πάταξη των φαινομένων του μιμητισμού και των παράνομων ελληνοποιήσεων με γνώμονα την προστασία των ελληνικών προϊόντων και κατ' επέκταση των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, προχωρά στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου τόσο σε επίπεδο διοικητικών προστίμων όσο και σε επίπεδο ποινικού καθεστώτος.

Ειδικότερα, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο "ερανιστικό" νομοσχέδιο, αυστηροποιείται το εύρος των διοικητικών προστίμων που αφορούν στον τομέα των τροφίμων για παραβάσεις σχετικές με τον τόπο παραγωγής, προέλευσης ή μεταποίησης.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους έως και 300.000 ευρώ, ενώ, εάν τέτοια παράβαση διαπραχθεί από επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται σε ποσοστό έως 6% του κύκλου εργασιών της.

Επίσης, για πρώτη φορά καθίσταται αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με τουλάχιστον δύο έως και πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή η παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων που εμφανίζουν άλλο τόπο παραγωγής ή προελεύσεως από τον πραγματικό τους ή εμφανίζονται με ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) χωρίς να το δικαιούνται.

Η συγκεκριμένη διάταξη επιβεβαιώνει εμπράκτως την προσήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στην πιστή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης».

«Η τιμή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6,5 ευρώ»  Λιγότερα από 30.000 αρνιά θα σφαγιαστούν φέτος στην Κρήτη

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς ζητήσαμε από τον κ. Μαρκογιαννάκη να μεταφέρει το αίτημά μας στον πρωθυπουργό για να παρέμβει προσωπικά στον κ. Βορίδη - τόσο για τα αμνοερίφια όσο και γενικότερα για τον πρωτογενή τομέα, εκ μέρους τόσο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου όσο και του παγκρήτιου συντονιστικού οργάνου, που τώρα θα το διευρύνουμε. Ο κ. Μαρκογιαννάκης με διαβεβαίωσε ότι το αίτημα αυτό θα το μεταφέρει στον πρωθυπουργό. Του είπα επίσης ότι η δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων είναι πολύ μεγάλη. Όσοι "σφάζουν" πληρώνονται τα αμνοερίφια από 3,80 ευρώ έως 4 ευρώ το κιλό, ενώ οι πιο πολλοί δε "σφάζουν" καθόλου...».

Ο Γρύλλος Παπαδάκης μάς επισήμανε επίσης ότι οι καταναλωτές, για να αγοράσουν το κρητικό αρνί σε φυσιολογικές και λογικές τιμές με βάση τις τιμές παραγωγού, δε θα πρέπει να το πληρώσουν πάνω από τα 6,50 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, ενώ φέτος στην Κρήτη τα περισσότερα αρνιά θα μείνουν εκτός αγοράς, ο ίδιος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για εισαγωγές και ελληνοποιήσεις. «Στον Μυλοπόταμο μέχρι τώρα δεν έχουν σφαχτεί πάνω από 7.000 αμνοερίφια. Και σε ολόκληρη την Κρήτη δεν περιμένουμε να σφαχτούν φέτος πάνω από 30.000 αρνιά, όταν κατά μέσο όρο μόνο στον νομό Ρεθύμνου σφάζονται αυτή την περίοδο γύρω στα 70.000 αρνιά και ο τετραπλάσιος αριθμός στην Κρήτη...». Και ξεκαθαρίζει ότι όσα αρνιά δε σφαχτούν σήμερα σαν "γάλακτος", θα σφαχτούν αργότερα σαν "ζυγούρια" σε πολύ πιο χαμηλές τιμές, και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν καταστραφεί.

Κι ενώ η κατανάλωση αναμένεται να πέσει τόσο ώστε να καλυφτούν και με το παραπάνω οι - σε καραντίνα - καταναλωτές, είναι κάτι παραπάνω από αδιανόητο αλλά και ύποπτο να έρθουν χιλιάδες αρνιά στη χώρα μας από τη Ρουμανία και άλλες χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια