Κρήτη

Κρέατα, αυγά, σοκολάτες, γαλακτοκομικά, λαχανικά και λαμπάδες – Τι πρέπει να προσέξουμε πριν κάνουμε αγορές

Τι θα πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας, ενόψει των γιορτών του Πάσχα και ζώντας, υπό την πίεση της πανδημίας του κορωνοιού.

Η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συνεχίζει να στέκεται δίπλα στον καταναλωτή, και σε αυτή την Υγειονομική κρίση, δίνοντας τις συμβουλές της και εφιστώντας την προσοχή , προκειμένου οι καταναλωτές  να αγοράσουν ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, τοπικά προϊόντα,  αλλά και να τους προφυλάξει από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας, καθώς οι κερδοσκόποι και οι καιροσκόποι αυτές τις ημέρες, μεσολαβούσης της κρίσης του κορωνοιού, εκμεταλλεύονται.

Λόγω της απαγόρευσης  της κυκλοφορίας και των άλλων σχετικών υγειονομικών αποφάσεων, προγραμματίστε όσο το δυνατόν καλύτερα τις Πασχαλινές αγορές σας, μη βιαστείτε, αλλά και μη τις αφήσετε. για την τελευταία στιγμή

Κάντε έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και ποιότητα.

-Αγοράζετε από επίσημα σημεία πώλησης, -καταστήματα- και όχι από πλανόδιους πωλητές.

-Ζητάτε πάντα αποδείξεις και φυλάσσετε αυτές, διότι αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα ,μόνο με την απόδειξη θα μπορέσετε να βρείτε το δίκιο σας, αλλά και έτσι επιβραβεύουμε τους σωστούς επιχειρηματίες

-Εξετάζετε προσεκτικά την ετικέτα στα τρόφιμα (επισήμανση)

Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος, καθώς και του προσωπικού από το οποίο θα προμηθευτείτε τα τρόφιμα

 Για την αγορά κρεάτων προσέχουμε:

  1. Θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό, να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφαγίου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

     2.Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες. Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, έντερα κλπ.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντο3.

   3.Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν. Σημαντικότατο είναι να να ξέρουμε ότι τα αμνοερίφια πωλούνται με το κεφαλάκι και την συκωταριά. Αν θέλουμε επί πλέον καλό είναι να τα παραγγείλουμε εκ των προτέρων ή να καταφύγουμε στα κατεψυγμένα.

  1. Φέτος, δεν σουβλίζουμε αρνί, περιορίζόμαστε στις υποδείξεις και Οδηγίες, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Για τα γαλακτοκομικά

  1. Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.
  2. Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους. Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυκτικού θαλάμου (ψυγείο) στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά

Τα αυγά ,πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν πάνω στο κέλυφος τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Επίσης πρέπει να φέρουν τις εξής ενδείξεις:

-Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου

-Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 μέρες, είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)

-Την κατηγορία ποιότητας και βάρους

Μην αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο ή ραγισμένο κέλυφος

Για την σωστή συντήρηση των αυγών, μην τα πλένετε και να τα διατηρείτε σε δροσερό σημείο

Για τα Σοκολατοειδή Τρόφιμα

Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κλπ, που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή , στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ. (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης ,καθώς και αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, και εδώ οι αγορές μας θα πρέπει να γίνονται από σταθερά και επώνυμα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, αυτά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η ΕΕ.

Λαχανικά

Πρέπον είναι να επισκεφθούμε τα μανάβικα που λειτουργούν στην πόλη μας και φρέσκα προϊόντα θα αγοράσουμε και χαμηλότερες τιμές θα πετύχουμε, αλλά και -το βασικότερο- θα προσφέρουμε οικονομική ανάσα στους παραγωγούς μας, οι οποίοι περνούν την βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Με τις αγορές μας στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, την δική μας τοπική οικονομία, επιστρέφοντας τα χρήματα στο δικό μας πορτοφόλι, διότι στο κύκλο της τοπικής οικονομίας το χρήμα κάνει την ανακύκλωση του.

Βαφές των αυγών

Ιδιαίτερη προσοχή, στις ενδείξεις που φέρει η ετικέτα και στις οδηγίες χρήσης ,των διακοσμητικών βαφών που χρησιμοποιούνται για την βαφή των πασχαλινών αυγών. Προτείνεται ο σιγανός βρασμός των αυγών, ώστε να μην σπάσουν και στη συνέχεια να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής των αυγών. Προτιμήστε τις επώνυμες βαφές αλλά όταν τρώτε τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο, αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτίσει με βαφή.

Πασχαλινές λαμπάδες

Μπορεί φέτος ,να απέχουμε από τις θρησκευτικές τελετές ,λόγω απαγορευτικών μέτρων , όμως λαμπάδες για  τα παιδιά μας θα αγοράσουμε, ανάβοντας τις στο μπαλκόνι μας, το βράδυ της Ανάστασης.

Οι γονείς και οι νονοί ας προσέξουν ιδιαίτερα ,την αγορά των πασχαλινών λαμπάδων. Να αποφύγουν την αγορά λαμπάδων με περιττά στολίδια, λαμπάδες που έχουν ενσωματωμένες κούκλες που προκαλούν και περνούν στα παιδιά το μήνυμα του ατομισμού, της επίδειξης, της υπερκατανάλωσης.

Επειδή, οι παραγωγοί μας, σε οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, πλήττονται στην διάθεσή τους,  από αυτή την Υγειονομική κρίση, φερόμαστε αλληλέγγυα ,αγοράζοντας εγχώρια προϊόντα και ΜΟΝΟ, προτιμούμε οπωρολαχανοπωλεία και κρεοπωλεία  αρτοποιεία, ντόπιων συμφερόντων, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια