Κορωνοϊός: Νεκρός ο κορυφαίος επιστήμονας Θοδωρής Παπάζογλου - Θλίψη στην ερευνητική κοινότητα της Κρήτης

Κρήτη
Κορωνοϊός: Νεκρός ο κορυφαίος επιστήμονας Θοδωρής Παπάζογλου - Θλίψη στην ερευνητική κοινότητα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης

Βαθιά θλίψη για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Κρήτης λόγω της απώλειας του Δρ. Θοδωρή Παπάζογλου που έχασε τη μάχη για τη ζωή, έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

O εκλιπών είχε λάβει το πτυχίο του από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1985) και το διδακτορικό του στη βιοϊατρική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1990).

Εργάστηκε πρώτα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ιατρικό κέντρο Cedars Sinai του Λος Άντζελες και στη συνέχεια υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη της πρώτης γενιάς ερευνητών του ΙΤΕ, το οποίο υπηρέτησε από το 1992 έως το 2003 διεξάγοντας έρευνα πάνω στις εφαρμογές των λέιζερ και της οπτικής στην ιατρική.

Παράλληλα δίδασκε στο Τμήμα Φυσικής του ΠΚ. 

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εκδόθηκε από την Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Κρήτης μέσω της οποίας  εκφράζεται η βαθιά θλίψη για τον θάνατο του διακεκριμένου επιστήμονα και ερευνητή.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου μας, εξαιρετικό φίλο και ένθερμο υποστηρικτή της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Κρήτης, Δρ. Θοδωρή Παπάζογλου, που έχασε χθες στις Βρυξέλλες τη μάχη με τη φονική ασθένεια COVID-19.

O Θοδωρής έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1985) και το διδακτορικό του στη βιοϊατρική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1990).

Εργάστηκε πρώτα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ιατρικό κέντρο Cedars Sinai του Λος Άντζελες και στη συνέχεια υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη της πρώτης γενιάς ερευνητών του ΙΤΕ, το οποίο υπηρέτησε από το 1992 έως το 2003 διεξάγοντας έρευνα πάνω στις εφαρμογές των λέιζερ και της οπτικής στην ιατρική. Παράλληλα δίδασκε στο Τμήμα Φυσικής του ΠΚ. 

Το ΙΤΕ για την απώλεια του Θοδωρή Παπάζογλου

To Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποχαιρετάει με ανείπωτη οδύνη τον αγαπημένο φίλο, στενό συνεργάτη, και εξαίρετο επιστήμονα, Θοδωρή Παπάζογλου, που έχασε τη μάχη με την ασθένεια COVID-19, την Κυριακή, σε νοσοκομείο των Βρυξελλών.

Ο Θοδωρής αφήνει έντονο το αποτύπωμά του στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, με τον άοκνο αγώνα του για την υποστήριξη της έρευνας και των επιστημόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ξεκινώντας από την Κρήτη την επιστημονική του πορεία, που έμελλε να λάβει διεθνή αναγνώριση, ο Παπάζογλου αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1985, για να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, απ΄ όπου έλαβε το διδακτορικό του, στη βιοϊατρική μηχανική, το 1990. Εργάστηκε, επίσης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του UCLA, στο Λος Άντζελες.

Έγινε μέλος της οικογένειας του ΙΤΕ (1992 – 2003), διεξάγοντας έρευνα για τις εφαρμογές των λέιζερ και της οπτικής στην ιατρική. Παράλληλα, δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τους φοιτητές του σήμερα να διαπρέπουν παγκοσμίως. Το 2001, με απόσπαση από το ΙΤΕ στο πρόγραμμα Marie Curie, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη θέση του επιστημονικού επιτρόπου σε ερευνητικά έργα.

Στενός συνεργάτης του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Φώτη Καφάτου, συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του, ενώ από το 2010 διετέλεσε επικεφαλής του Unit A.1 του ERC Executive Agency (ERCΕΑ). Η απώλεια για το ERC είναι ανυπολόγιστη.

Καθ’ όλη τη διαδρομή της ευρωπαϊκής του καταξίωσης, ο Θοδωρής Παπάζογλου δεν έπαψε να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για την Ελλάδα και τους επιστήμονές της, και υπήρξε ένας από τους πρώτους οραματιστές του αντίστοιχου φορέα του ERC στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), του οποίου διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Το ΙΤΕ εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Θοδωρή Παπάζογλου, του οποίου η μνήμη θα παραμείνει άσβηστη και θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και οράματος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News