«Κραυγή» αγωνίας από δύο Κρητικούς στο Εκουαδόρ - Ζητούν να γυρίσουν στην Ελλάδα

Κρήτη
«Κραυγή» αγωνίας από δύο Κρητικούς στο Εκουαδόρ - Ζητούν να γυρίσουν στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος δεν έχει η περιπέτεια για τους δύο Κρητικούς που έχουν αποκλειστεί στο Εκουαδόρ

Πέρασαν απίστευτες δυσκολίες κατά τη διάρκεια του μακρινού ταξιδιού τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ένας φωτογράφος από το Ρέθυμνο, ο Ευάγγελος Δασκαλάκης και ένας καθηγητής από το Ηράκλειο, ο Λεωνίδας Οικονομίας, επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο φωτογράφος Ευάγγελος Δασκαλάκης από το Ρέθυμνο και ο καθηγητής Λεωνίδας Οικονομάκης από το Ηράκλειο ζητούν μέσω του ethnos.gr να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Η περιπέτεια δύο Ελλήνων στο μακρινό Εκουαδόρ θα μπορούσε να είναι ένα καλογραμμένο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας που θα το ζήλευε και ο θρυλικός Ιντιάνα Τζόουνς. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας φωτογράφος αμφότεροι από την Κρήτη ξεκίνησαν το ταξίδι της ζωής τους για να βρεθούν στην Αμαζονία και στις απομονωμένες κοινότητες που ελάχιστοι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πατήσει το πόδι τους...

Επιβίωσαν από την χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων δεκαετιών μέσα στη ζούγκλα, εμπιστεύτηκαν τη φιλία και τη φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων, επέστρεψαν με κανό στον πολιτισμό, ναύλωσαν καραβάνια και πλέον χωρίς εισιτήρια επιστροφής και μόνιμη κατοικία βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο του Κίτο που τους έκανε μία συμβολική τιμή διαμονής.

Έπειτα από πολλές περιπέτειες έχουν προγραμματίσει την επιστροφή τους για την 1η Μαΐου εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη πτήση της Iberia και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μεριμνήσει για την γρήγορη επιστροφή τους σε κάποια από τις πτήσεις επαναπατρισμού ή να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής τους.

Η αρχή της περιπέτειας

Η περιπέτεια τους ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου όταν ο φωτογράφος Ευάγγελος Δασκαλάκης από το Ρέθυμνο και ο καθηγητής Λεωνίδας Οικονομάκης από το Ηράκλειο αναχωρούσαν με προορισμό το Κίτο (πρωτεύουσα του Εκουαδόρ ή αλλιώς Ισημερινού), το Πούγιο και από εκεί για τα... δύσκολα. Για το ταξίδι στο άγνωστο στην αχανή Αμαζονία προκειμένου να εντοπίσουν μία φυλή Κιτσούα στο χωριό Σαραγιάκου. Έφτασαν στον προορισμό τους έπειτα από 3 ώρες σε χωματόδρομους και 5 ώρες με κανό στον ποταμό Μπομπονάτσα...

Οι περιπέτειες για τους δύο Έλληνες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από τον κορωνοϊό καθώς στις αρχές Μαρτίου και μετά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις ο Μπομπονάτσα πλημμύρισε και η περιοχή βυθίστηκε κάτω από 4 μέτρα νερού. Στη χειρότερη φυσική καταστροφή εδώ και δεκαετίες τα σπίτια σκεπάστηκαν από το ποτάμι και η αποστολή τους μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες.

Το ραδιόφωνο και το καραβάνι

«Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Επικοινωνία δεν υπήρχε, ακούγαμε μόνο ραδιόφωνο και περπατούσαμε μία ώρα για να πάμε σε ένα σημείο που υπήρχε ίντερνετ για να επικοινωνήσουμε. Έτσι αποφασίσαμε να γυρίσουμε αλλά και αυτό δεν ήταν εφικτό. Κάποιες κοινότητες είχαν απαγορεύσει τη διέλευση από το ποτάμι. Περιμέναμε να οργανωθεί μία αποστολή επιβίωσης από το απομονωμένο χωριό για να την ακολουθήσουμε. Τελικά οργανώθηκε ένα καραβάνι για να φέρει προμήθειες και πετρέλαιο και έτσι το ακολουθήσαμε. Από το ραδιόφωνο μαθαίναμε τις εξελίξεις για τον κορονοϊό. Φτάσαμε στο Πούγιο στις 23 Μαρτίου. Εκεί μας λυπήθηκε μία γυναίκα και μας φιλοξένησε στο ξενοδοχείο της για μία εβδομάδα με συμβολική τιμή και παρόλο που απαγορεύονταν να λειτουργήσει το ξενοδοχείο», είπαν στο ethnos.gr ο Λεωνίδας Οικονομάκης και ο Ευάγγελος Δασκαλάκης.

Από το Πούγιο μετά τις μεγάλες προσπάθειες ναύλωσαν ένα ταξί και έφτασαν στο Κίτο την 1η Απριλίου με χαρτί μετακίνησης που τους εξασφάλισε ο πρόξενος επί τιμή της Ελλάδας στο Κίτο. Η Iberia από 21/3 είχε ανακοινώσει τη ματαίωση των πτήσεων τους για επιστροφή στην Ευρώπη. Από τότε καθημερινά επικοινωνούν με τον πρόξενο επί τιμής της Ελλάδας στο Εκουαδόρ (Ισημερινό) ο οποίος παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στη Λίμα του Περού αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν καταφέρει να τους βάλουν σε μία πτήση επαναπατρισμού.

«Να αναλάβουν τον επαναπατρισμό μας»

«Από τις 23 Μαρτίου οπότε και θέσαμε το πρόβλημα μας έχουν γίνει επτά πτήσεις επαναπατρισμού και μόνο στην τελευταία ήμασταν σε λίστα αναμονής. Προτεραιότητα έχουν οι πολίτες των χωρών που ναυλώνουν αυτές τις πτήσεις. Οι πολίτες από τις υπόλοιπες χώρες μπαίνουν μόνο εάν περισσέψουν θέσεις και κινηθούν εγκαίρως οι πρεσβείες τους για να μπουν. Θέλουμε να μπούμε σε μια πτήση άμεσα όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση μετά από μέριμνα των Ελληνικών Αρχών όπως ορίζει ο νόμος και όπως είναι ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

«Νιώθουμε πως είμαστε μόνοι μας»

Όπως λένε οι δύο Κρητικοί τα πράγματα τις επόμενες ημέρες θα γίνουν πιο δύσκολο και εξήγησαν το λόγο: «Ακόμα και να υπάρξει πτήση επαναπατρισμού νωρίτερα από την 1η Μαΐου μας ζητούν να πληρώσουμε εμείς τα εισιτήρια. Είναι δυνατόν; Νιώθουμε πως είμαστε μόνοι μας».

Όσο για την παραμονή τους στο Κίτο οι δύο Κρητικοί είπαν στο ethnos.gr: «Για πέντε ημέρες ήμασταν σε αυστηρή καραντίνα. Τώρα μπορούμε μία φορά την εβδομάδα να βγαίνουμε μία βόλτα έξω για να αγοράζουμε τρόφιμα διότι στο ξενοδοχείο δεν έχουμε πρόγραμμα διατροφής. Στα νότια της χώρας η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη με τα κρούσματα και τους νεκρούς. Υπάρχουν αυστηρά μέτρα αλλά ο κόσμος ανησυχεί πως θα καταρρεύσει η οικονομία και θα γίνουν άγριες καταστάσεις. Έτσι ανησυχούμε κι εμείς περισσότερο και ελπίζουμε πως κάποιος θα ασχοληθεί με το πρόβλημά μας και επιτέλους θα δοθεί λύση»

Στο μεταξύ ο Λεωνίδας Οικονομάκης έγραψε στο faceobook

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News