Κρήτη

Μεροκάματο του τρόμου - καταγγέλουν αντίξοες συνθήκες οι διανομείς

Με απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς (ή με μισή) ασφάλιση δουλεύουν καθημερινά διανομείς και courier, η εργασία των οποίων έχει εντατικοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό, τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πανδημίας.

Οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να δουλέψουν εκατοντάδες εργαζόμενοι - και - στο Ηράκλειο, επισημαίνονται εμφατικά σε επιστολή που απέστειλαν διανομείς και courier προς το υπουργείο Εργασίας. Η επίμαχη επιστολή δημοσιοποιήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, η οποία συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

«Πάνε δύο μήνες σχεδόν από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία και στη χώρα μας. Ακούμε συνεχώς στις τηλεοράσεις και διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες ποδιές. Είναι πραγματικά ήρωες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί τους έχουν στείλει σε μια μάχη χωρίς όπλα, με τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, σε μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με την τεράστια υποστελέχωση και υπολειτουργία των νοσοκομείων.

Κανείς όμως δε λέει τίποτα για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά. Και αν πριν ήταν μία φορά το μεροκάματο του τρόμου, τώρα είναι δέκα! Ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις για όλους εμάς που συνεχίζουμε να είμαστε στον δρόμο και να κάνουμε τη δουλειά μας όπως και πριν. Μια δουλειά κατά την οποία πολλοί συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να είμαστε στο τιμόνι 10 και 12 ώρες για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μια δουλειά που κάποιοι την πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή!!! Η καθημερινότητά μας είναι απλήρωτες υπερωρίες και τεράστια εντατικοποίηση, ενώ είμαστε ανασφάλιστοι ή με μισή ασφάλιση, δουλεύοντας σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας», αναφέρεται αρχικά στην επιστολή που απέστειλαν courier και διανομείς στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως υπογραμμίζουν, μάλιστα, οι εργαζόμενοι, πολλοί εξ αυτών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο «συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς κανείς να νοιάζεται για αυτούς». Εξάλλου, σύμφωνα με τους ίδιους, το μόνο μέτρο προστασίας που διαθέτουν είναι ένα ζευγάρι γάντια. «Δεν έχει θεσπιστεί έστω η παράδοση του φαγητού ή του δέματος στην είσοδο της πολυκατοικίας για να μην αναγκαζόμαστε να μπαίνουμε στα σπίτια των πελατών, να αγγίζουμε επιφάνειες που είναι εστίες μετάδοσης του ιού, όπως πόρτες, ασανσέρ κ.λπ. Έχουμε πάνω μας τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού που είναι τα χρήματα, με μόνο μέτρο προστασίας για αυτό ένα ζευγάρι γάντια, που σε πολλές περιπτώσεις, με πρόσχημα το κόστος που έχουν και ότι είναι σε έλλειψη, μας δίνεται ένα ζευγάρι για να βγάλουμε μια βάρδια 10 ωρών.

Με πρόσχημα την κρίση κόπηκαν σε αρκετούς συναδέλφους λεφτά από μισθούς και μεροκάματα και μας ζητήθηκε να βάλουμε πλάτη "για το καλό της επιχείρησης". Έχουμε ακούσει από τους εργοδότες μέχρι και το "να μη μας νοιάζει το μεροκάματο, αλλά τα tips"... Tόσο κυνισμός πια!!! Όταν σχολάμε ερχόμαστε σε επαφή με μέλη των οικογένειών μας, πολλά από τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ακόμα και συνάδελφοι που είναι οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες αναγκάζονται να συνεχίσουν να δουλεύουν χωρίς κανείς να νοιάζεται για αυτούς», αναφέρουν ακόμη οι διανομείς, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να χορηγήσει το επίδομα των 800 ευρώ σε όσους εξ αυτών συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς και να προβεί σε αναστολή των οφειλών τους προς τις τράπεζες και την εφορία.

 Αναστολή χρεών και επίδομα 800 ευρώ

 «Ζητάμε εδώ και τώρα να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους συναδέλφους που συνεχίζουν να δουλεύουν!!! Να γίνει αναστολή των χρεών που έχουν οι συνάδελφοι σε τράπεζες και εφορία, όπως και για τρέχοντες λογαριασμούς για ρεύμα, νερό, ενοίκια κ.λπ. Να παρθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα μας προστατέψουν από τον κίνδυνο να νοσήσουμε οι ίδιοι και οι οικογένειές μας. Να μας εξασφαλιστεί ότι δε θα κοπούν λεφτά από τον μισθό και το μεροκάματό μας και δε θα χάσει κανένας συνάδελφος τη δουλειά του μετά το τέλος της κρίσης. Να σταματήσει εδώ και τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει ξεσπάσει σε βάρος όλων των συναδέλφων. Να μην μπουν και αυτά τα ελάχιστα και τσακισμένα εργασιακά μας δικαιώματα σε καραντίνα. Να παρθούν σε κάθε χώρο δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής, όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.», αναφέρουν οι διανομείς, οι οποίοι τονίζουν, κλείνοντας, ότι κανένας εργαζόμενος «δεν πρέπει να λυγίσει και να υποκύψει στην εργοδοτική τρομοκρατία. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να τα καταφέρουμε».

Εξάλλου, «η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό θα συνεχίσει να βγάζει στη δημοσιότητα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα αιτήματά τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν να στέλνουν τις καταγγελίες, τους προβληματισμούς τους και την καθημερινότητα που βιώνουν και να επικοινωνούν με την Επιτροπή Αγώνα για να οργανώσουμε συλλογικά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και την αλληλεγγύη». Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με την Επιτροπή, μπορεί είτε να στείλει email στο epis.tour.her@gmail.com, είτε να καλέσει στα τηλέφωνα: 6971/918.552 και 6945/183.917.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια