Εγκαταλείπουν τις καλλιεργείες οι παραγωγοί στα θερμοκήπια

Κρήτη
Εγκαταλείπουν τις καλλιεργείες οι παραγωγοί στα θερμοκήπια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στάδιο της εγκατάλειψης της παραγωγικής διαδικασίας βρίσκονται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι παραγωγοί στα θερμοκήπια της Κρήτης, την ώρα που η εγχώρια κατανάλωση τούς έχει τεράστια ανάγκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Γιάννης Χαραλαμπάκης. «Ούτε δεσμεύσεις πήραμε από τον κ. Βορίδη στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης. Βιώνουμε τεράστια καταστροφή. Ο κόσμος σύντομα θα εγκαταλείψει... Ας βγουν τουλάχιστον να ανακοινώσουν αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μας», λέει ο παλαίμαχος διευθυντικός παράγοντας της συνεταιριστικής μονάδας, και κρούει δυνατά τον "κώδωνα" του κινδύνου!

«Ο κίνδυνος είναι πολύ-πολύ σοβαρός αν δε στηριχτούν οι παραγωγοί ή τουλάχιστον να βγουν να δεσμευτούν, έστω, ότι θα τους στηρίξουν. Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο παραγωγός με ένα στρέμμα ντομάτας θα κόψει την εβδομάδα 700-800 κιλά. Εάν τις πουλήσει με 80 λεπτά το κιλό, θα πάρει 500 ευρώ. Οπότε θα καλλιεργήσει το προϊόν του και θα βγάλει και ένα μεροκάματο. Αλλά με τα 30 λεπτά το κιλό "μπαίνει μέσα"... Για ποιον λόγο να συνεχίσει; Εκτός και αν βγει ο υπουργός και δεσμευτεί ότι θα του δώσει μια αποζημίωση...».

Για την τηλεδιάσκεψη που έγινε προ ημερών στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, ο Γιάννης Χαραλαμπάκης μάς μετέφερε τη φράση του υπουργού «θα το δω». «Και σχολιάζω λέγοντας πως με αυτό το "θα το δω" εμείς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση...». Όσο για το ερώτημά μας αν προσδοκούν κρατικές ενισχύσεις από τα de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) ή αν διεκδικούν αποζημιώσεις από οποιαδήποτε άλλη "πηγή" χρηματοδοτήσεων, ο ίδιος επισημαίνει: «Δε μας ενδιαφέρει εμάς πού θα βρουν τα χρήματα. Ας τα βρουν. Αυτή τη στιγμή και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πει ότι θα δώσει χρήματα. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι θα διαθέσει χρήματα. Αλλά να μην τα πάνε όλα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Καταλαβαίνουμε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι τομέας με εξαγώγιμα προϊόντα. Αλλά να μην τα πάνε όλα τα λεφτά εκεί...».

 Το χρονικό της καταστροφής

 Οι πιο κατεστραμμένοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Και διερωτάται ο ίδιος, από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί παράταση στη λήξη των επιταγών για 75 μέρες, πώς θα μπορέσει ο συνεταιρισμός να εισπράξει επιταγές από την αγορά των προϊόντων, για να πληρώσει τους παραγωγούς που του παρέδωσαν τα προϊόντα τους; «Βγήκε μια απόφαση η οποία είναι σωστή. Αλλά και από αυτή την απόφαση έχουν εξαιρεθεί οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους. Εγώ λοιπόν αυτό που ζήτησα από τον υπουργό είναι αυτές οι επιταγές που αφορούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά να καλυφθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Και απλά η απάντησή του ήταν "κατανοώ το πρόβλημα και θα το δω"...».

Ωστόσο, ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη συνέχεια στο Mega, δήλωσε ότι οι εξαγωγές πάνε καλά και ότι οι παραγωγοί του Μαραθώνα είναι ευχαριστημένοι. «Άρα εδώ έχουμε μια συμπεριφορά που μας ανησυχεί. Όμως εμείς καταστρεφόμαστε και χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις», λέει ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, τόσο για τον συνεταιρισμό όσο και για τους παραγωγούς.

Και αποκαλύπτει τα εξής στοιχεία: «Αυτή τη στιγμή ένα στρέμμα ντομάτας για να συντηρηθεί θέλει σε φυτοπροστασία και θρέψη 200-250 ευρώ την εβδομάδα. Και μιλάω με στοιχεία. Όποιος θέλει ας τα αμφισβητήσει. Από 'κει και πέρα έχουμε το πρόβλημα με το έντομο Tuta Absoluta αυτή την περίοδο, που αρχίζει και είναι σε έξαρση. Δεν υπάρχουν σκευάσματα τα οποία το αντιμετωπίζουν. Και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την αντιμετώπιση με κάποια σκευάσματα τα οποία είναι ήπιας μορφής. Δεν είναι δηλαδή δηλητήρια. Αλλά έχουν υψηλό κόστος. Και από την άλλη έχουμε και τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων που έχουν σταματήσει να δίνουν πιστώσεις...».

Όπως εξηγεί ο κ. Χαραλαμπάκης, «συνήθως η εξόφληση των παραγωγών προς τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων είναι τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και αυτή τη στιγμή όλα τα καταστήματα έχουν στα χέρια τους είτε επιταγές που λήγουν τώρα είτε ανοιχτούς λογαριασμούς προς τους παραγωγούς που τους έχουν κάποια εμπιστοσύνη. Τριάντα χρόνια τώρα, κάθε Απρίλη και κάθε Μάη πήγαιναν οι παραγωγοί και πλήρωναν. Αυτή τη στιγμή, όμως, οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν ότι ο παραγωγός, με τις τιμές που πουλάει, δεν υπάρχει περίπτωση να εξοφλήσει. Άρα λοιπόν προς τους παραγωγούς δε δίνουν άλλη πίστωση. Άρα λοιπόν ο παραγωγός πώς να καλλιεργήσει;».

 Οι τιμές

Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού σύμφωνα με τον Γιάννη Χαραλαμπάκη, «από τις 20 Μαρτίου και μετά, η αγορά σε αγγούρια, ντομάτες και μελιτζάνες κατέρρευσε. Πετούσαμε σε αυτά τα τρία προϊόντα πάνω από το 50% της παραγωγής για περίπου δέκα μέρες. Και στο διάστημα αυτό, ό,τι πουλήθηκε, πουλήθηκε με μια μέση γύρω στα 20 λεπτά το κιλό».

Για την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον Μάκη Βορίδη, ο Γιάννης Χαραλαμπάκης μάς είπε ότι «απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Κρήτης να μας βοηθήσει. Και επειδή εμείς δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε με το υπουργείο, κανόνισε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Χνάρης να γίνει μια τηλεδιάσκεψη με τον κ. Βορίδη μαζί με εκπροσώπους Οργανώσεων Παραγωγών της Κρήτης, αποκλειστικά για τα θέματα των κηπευτικών. Ήμασταν από τον νομό Ηρακλείου εμείς ως Τυμπάκι, από τα Χανιά - και συγκεκριμένα από τα Φαλάσαρνα και την Κουντούρα - και ήταν και εκπρόσωπος από το Λασίθι...».

Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν βέβαια και θέματα που είχαν σχέση με τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, αλλά ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με τον Γιάννη Χαραλαμπάκη, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν είχαν προσκληθεί οι φορείς των ελαιοπαραγωγών.

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε στον υπουργό ότι είναι παράλογο να είναι στους πληττόμενους ΚΑΔ οι χοντρέμποροι των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και να μην είναι οι αγρότες. Αυτοί που τα παράγουν... Κι όμως δεν είναι. Και μας είπε ότι θα το δει το θέμα. Και μας είπε απλά ότι πάνε καλά οι πιπεριές. Και είναι αλήθεια αυτό. Όμως, αυτοί που έχουν πιπεριές δεν ξεπερνούν το 5% των παραγωγών. Δηλαδή, οι ντομάτες, τα αγγούρια και οι μελιτζάνες είναι περίπου το 90% της παραγωγής στις παραγωγικές περιοχές της Κρήτης. Η Άρβη έχει φουλ αγγούρι. Η περιοχή των Χανίων έχει πάνω από 95% ντομάτες. Σε μας πάνω από το 90% είναι αυτή τη στιγμή οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και τα αγγούρια. Και οι πιπεριές αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε το 10% της παραγωγής μας»!

Μάλιστα, λέει επίσης ότι «στις 27 Μαρτίου μπήκαν στον συνεταιρισμό μας περίπου 50 τόνοι προϊόντα. Από αυτά, οι 46 τόνοι ήταν ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες. Πετάξαμε τους 26 τόνους. Και πουλήσαμε 20 τόνους από αυτά τα τρία προϊόντα με μέση τιμή 21 λεπτά το κιλό»!

 "Χάνεται" η καλύτερη περίοδος

 Στο μεταξύ, αυτό το Πάσχα δε θα έχει καμία σχέση με την καλύτερη εμπορική περίοδο όλων των (προηγούμενων) εποχών... «Τις τελευταίες μέρες είχαμε μια σημαντική ανάκαμψη των τιμών και στα αγγούρια και στις ντομάτες και στις μελιτζάνες. Και ξαφνικά είχαμε στις 7 Απριλίου σημαντική πτώση των τιμών στις μελιτζάνες, σημαντική πτώση των τιμών στις ντομάτες, πτώση και στα αγγούρια. Και φανταστείτε ότι είναι παραμονές του Πάσχα. Την επόμενη εβδομάδα είναι η Μεγαλοβδομάδα, που στατιστικά είναι η καλύτερή μας εβδομάδα. Δηλαδή, από τέλος της εβδομάδας Βαΐων παραδοσιακά αρχίζει η καλύτερη εβδομάδα του χρόνου. Αλλά αυτό φέτος δεν ισχύει. Και γι' αυτό βλέπουμε νέα πτώση των τιμών. Οπότε οι παραγωγοί πιθανότατα θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες εάν δε δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα τους στηρίξει. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο...».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Χαραλαμπάκη, υπάρχουν πολλοί τρόποι αποζημιώσεων των παραγωγών. «Αυτό μπορεί να γίνει είτε κατά στρέμμα, είτε με τα κιλά τα οποία έχουμε πετάξει, είτε με τα κιλά τα οποία έχουμε πουλήσει. Να μπορέσουμε να έχουμε μια αποζημίωση για να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Γιατί, εάν σταματήσουμε την καλλιέργεια, μετά από 20 μέρες - ή στην καλύτερη περίπτωση μετά από έναν μήνα - δε θα υπάρχει παραγωγή»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News