Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Εγκύκλιος για την προστασία των ασυνόδευτων και παραμελημένων ανήλικων

Κρήτη
Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Εγκύκλιος για την προστασία των ασυνόδευτων και παραμελημένων ανήλικων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη

Εγκύκλιο για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων, αλλά και παραμελημένων παιδιών και ειδικά υπό τις σημερινές συγκυρίες της πανδημίας του COVID-19, εξέδωσε και απέστειλε προς όλους του εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Κατ΄ αρχάς, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπενθυμίζει στους συναδέλφους της, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία -πλέον των εισαγγελικών καθηκόντων τους- είναι προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι να οριστεί «ειδικός επίτροπος» για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, όπως ορίζει ο νόμος 4554/2018 και παράλληλα είναι εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό της προστασίας και ασφάλειας, προσθέτει η κ. Αδειλίνη, περιλαμβάνεται και κάθε μορφής κακοποίηση και εκμετάλλευση, όχι μόνο των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων, αλλά και κάθε ανήλικου παιδιού, παραμελημένου ή θύματος ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, η κ. Αδειλίνη αναφέρει ότι αφενός διεθνείς συμβάσεις και αφετέρου η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προβλέπουν την εξασφάλιση αξιοπρεπών και υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, κέντρα υποδοχής, κλπ, έως ότου μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, οριστεί ειδικός επίτροπος και υλοποιηθεί ο διαχωρισμός τους από τους ενήλικες, προς αποτροπή φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.

Επίσης, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει στην υπ΄αριθμ. 8/2020 εγκύκλιο, ότι οι εισαγγελείς πρέπει να μεριμνούν για την προστασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, όπως και για την αντιμετώπιση «με την προσήκουσα αυστηρότητα κάθε εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η προστασία αυτή είναι αναγκαία, και «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

Τέλος, η κ. Αδειλίνη αναφέρει ότι σε επείγουσες περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, τότε οι εισαγγελείς πρέπει να εφαρμόζουν τις διατάξεις τα άρθρα 1532 και 1533 του Αστικού Κώδικα και να αφαιρούν την γονική μέριμνα και να την αναθέτουν προσωρινά σε κάποιο Ίδρυμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News