«Σπάστε τον κουμπαρά και βοηθήστε την κοινωνία» - Ιδού η ευκαιρία για τους Δήμους της Κρήτης

Κρήτη
«Σπάστε τον κουμπαρά και βοηθήστε την κοινωνία» - Ιδού η ευκαιρία για τους Δήμους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα «ρηχά» οι Δήμοι και ιδίως ο Δήμος Ηράκλειου ως προς τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στη κρίση του κορωνοϊού - Δυναμική και "γενναιόδωρη" στήριξη ζητούν από τους Δήμους, και κυρίως τον Δήμο Ηρακλείου με το απόθεμα των 55 εκατ. ευρώ, οι πολίτες.

Με ταμειακά διαθέσιμα, που κυμαίνονται λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ για Δήμους όπως αυτοί των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Χερσονήσου, και στο ιλιγγιώδες ποσό των 55 εκατ. ευρώ στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου, ο απλός πολίτης περιμένει εύλογα από τους Δήμους να δείξουν “γενναιοδωρία”

Οι Δήμοι της Κρήτης δεν είναι φτωχοί - μάλλον ακριβώς το αντίθετο, τουλάχιστον αν μιλάμε για τους Δήμους της βόρειας πλευράς του νησιού και εκείνους που έχουν τουριστικές περιοχές εντός των ορίων τους. Μάλιστα οι περισσότεροι έχουν και σημαντικά ταμειακά αποθέματα, με κορυφαίο παράδειγμα τον Δήμο Ηρακλείου, που διαθέτει ένα "χρυσό" κουμπαρά 55 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένη την εξαιρετικά "ιδιαίτερη" συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Δήμοι λοιπόν έχουν ένα "πεδίον δόξης λαμπρόν" ώστε να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και να ανταποκριθούν στον επιθυμητό βαθμό στις ανάγκες στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην όλη κρίση του κορωνοϊού.

Εν μέσω έξαρσης κορωνοϊού, σκληρών αλλά αναγκαίων κατά εκτίμηση περιοριστικών μέτρων, και γενικής καθίζησης της αγοράς και συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας, μια μεγάλη μερίδα κόσμου, από επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και εργαζόμενους ή αγρότες-παραγωγούς, μέχρι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χρειάζεται όση οικονομική και κοινωνική στήριξη μπορεί να βρει.

Η πλευρά της κεντρικής Πολιτείας έχει πάρει έγκαιρα κάποια πρώτα σημαντικά μέτρα στήριξης, ώστε να μετριαστούν κάπως οι επιπτώσεις στον πληθυσμό.

Ζητούμενο είναι όμως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί πολύτιμος αρωγός, υψώνοντας και αυτή τη δική της "ασπίδα" προστασίας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό.

Ποια είναι η εικόνα εδώ στην Κρήτη;

Οι Δήμοι του νησιού έχουν δείξει μια ευαισθητοποίηση, υπάρχει μια κινητοποίηση, έχουν γίνει κινήσεις, όπως τις παραθέτουμε αναλυτικά στο σχετικό τρισέλιδο αφιέρωμά μας, όχι όμως στον βαθμό που θα περίμενε κανείς με βάση την οικονομική κατάσταση και τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν οι ΟΤΑ - οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον ΟΤΑ του νησιού - στην άκρη...

Με ταμειακά διαθέσιμα που κυμαίνονται λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ για Δήμους όπως αυτοί των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Χερσονήσου, και στο ιλιγγιώδες ποσό των 55 εκατ. ευρώ στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου, ο απλός πολίτης περιμένει εύλογα από τους Δήμους να δείξουν "γενναιοδωρία".

Τα μεγάλα αποθεματικά δίνουν την ευελιξία, ένα ισχυρό "μαξιλάρι" ασφαλείας στους αυτοδιοικητικούς να μην περιοριστούν σε αποσπασματικές κινήσεις ή επιμέρους μέτρα, αλλά να απλώσουν μια συνολική "ομπρέλα" πάνω από δοκιμαζόμενους επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, ανέργους, αγρότες, αστέγους και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οι Δήμοι μέχρι τώρα έχουν πάρει μεν πρωτοβουλίες και μέτρα ανακούφισης, και αυτό είναι σημαντικό αναμφίβολα, απέχουν δε από το χαρακτηριστούν ωστόσο τα μέτρα αυτά ως "γενναία".

Για παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου θα μπορούσε να κινηθεί με πολύ μεγαλύτερη τόλμη, διεκδικώντας και πανελλαδικές δάφνες, εντούτοις έχει περιοριστεί, μέχρι τώρα, σε μια πολύ συγκρατημένη, περιορισμένη πολιτική στήριξης. Και μάλιστα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλους Δήμους της Κρήτης ή της υπόλοιπης χώρας, που έχουν ήδη προχωρήσει σε πιο γενικευμένα μέτρα ανακούφισης, π.χ. σε επίπεδο αναστολής δημοτικών φόρων και τελών και πληρωμών!

Αντιδράσεις για τα αργά αντανακλαστικά!

Τα αργά αντανακλαστικά του Δήμου Ηρακλείου έχουν πυροδοτήσει και σχετικές αντιδράσεις... Είναι χαρακτηριστικές οι επιστολές που έχουν στείλει τις τελευταίες ημέρες στη Λότζια παραγωγικοί φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων ή η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων, καλώντας τη δημοτική Αρχή να πάρει άμεσα μπαράζ μέτρων ανακούφισής τους στο μέτωπο της δημοτικής φορολόγησης, των τελών και των οικονομικών υποχρεώσεων προς τον Δήμο.

Εδώ και ημέρες άλλωστε έχουν κατατεθεί στο τραπέζι σχετικές προτάσεις για μια πιο γενναία στάση εκ μέρους του Δήμου από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Και αν μη τι άλλο φαντάζει παράδοξο για τον μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης, με μια τέτοια οικονομική ευχέρεια, να μένει στα... "ρηχά" στη μάχη ενίσχυσης της κοινωνίας εν μέσω οικονομικής και οικονομικής κρίσης. Και ενώ μάλιστα την ίδια ώρα Δήμοι όπως των Χανίων με 23 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, του Μαλεβιζίου με αποθεματικό 2,7 εκατ. ευρώ, της Ιεράπετρας με 2,3 εκατ. ευρώ αποθεματικό, αλλά και του Δήμου Φαιστού με αποθεματικό ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, μοιάζουν να μπαίνουν πιο δυναμικά στη μάχη...

Εδώ ασφαλώς τίθεται ζήτημα και πολιτικής, και φιλοσοφίας και αντανακλαστικών από πλευράς δημοτικής Αρχής Ηρακλείου.

Η  εφημερίδα "Ν.Κ." με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της έχει στηλιτεύσει την τακτική στείρας αποταμίευσης που ακολουθεί σταθερά στο διάβα της η δημοτική Αρχή. Κι αν παλαιότερα το επιχείρημα, ή πρόσχημα, μπορούσε να είναι ότι τα χρήματα των ταμειακών διαθεσίμων πρέπει να είναι "κλειδωμένα" σε κωδικούς, και δεν είναι τόσο εύκολο από γραφειοκρατικής σκοπιάς να αντλούνται, ε, τώρα, με μια τέτοια βαθύτερη κρίση, όπου τίθεται και αναμένεται να τεθεί πιο έντονα ζήτημα επιβίωσης για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου και εδώ στο Ηράκλειο, είναι καιρός να ξεπεραστούν τέτοιες λογικές και περιχαρακώσεις πίσω από τυπικής φύσεως ζητήματα.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δείξει η ίδια τον δρόμο, με ένα "πάγωμα" στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος, ενώ με νομοθετικές πράξεις έχει δώσει το ελεύθερο στους Δήμους να θεσπίσουν κατά το δοκούν μέτρα ανακούφισης με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.

Είναι ευκαιρία για τη δημοτική Αρχή να αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών, βγαίνοντας μπροστά, με μια συνολική δέσμη αναστολής πληρωμών, απαλλαγής τελών και μειώσεων που θα δώσει "ανάσα" στους δημότες. Ας βγει μπροστά με μια "γενναία" προσφορά χρημάτων ή υγειονομικού υλικού στο τοπικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας. Κι ας βγει μπροστά και στο ευαίσθητο κομμάτι των αστέγων, όπου οι πρωτοβουλίες υπολείπονται πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί σε άλλους ΟΤΑ, με χαρακτηριστικό "φωτεινό" παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων που όχι μόνο έδωσε λύση στη φιλοξενία των αστέγων, αλλά έχει λάβει μέριμνα και για το σενάριο μόλυνσής τους από τον κορωνοϊό.

Τι έγινε στο Ηράκλειο

Τι έχουμε στο "κάδρο" από πλευράς μέτρων ανακούφισης των πολιτών από την κρίση του κορωνοϊού σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου;

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει, όπως ένας πολύ μεγάλος αριθμός Δήμων σε όλη τη χώρα και εδώ στο νησί μας, στη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας που λειτουργεί από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Οι δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να καλούν και να καταθέτουν τα αιτήματά τους, για ζητήματα όπως αγορά φαρμάκων, προμηθειών, ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ. και, εν συνεχεία, οι υπηρεσίες του Δήμου να τα αξιολογούν και να τα ικανοποιούν, στο μέτρο του εφικτού.

Παράλληλα, ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει σε δράσεις διανομής αγαθών σε επιλεγμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. έγινε πρόσφατα με τη διανομή μερικών τόνων οπωροκηπευτικών (αγορασμένων από παραγωγούς του Τυμπακίου) στους Ρομά του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός έχει εξαγγέλλει ορισμένες ανακουφιστικές παρεμβάσεις για την οικονομική διευκόλυνση των πολιτών . Συγκεκριμένα, διά στόματος δημάρχου, έχει εξαγγελθεί η απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης από την υποχρέωση καταβολής τελών κοινοχρήστου χώρου, από την ημέρα που έκλεισαν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές.

Ο δήμαρχος εξήγγειλε ακόμα ότι θα προτείνει προς το Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ οι γονείς που έχουν παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να απαλλαγούν από τα τροφεία, για τους μήνες αναστολής της λειτουργίας τους.

Επιχειρηματίες επισιτισμού και τουρισμού:  Η "κραυγή" αγωνίας των φορέων προς τη Λότζια

Τα μέτρα που έχουν δοθεί σε επίπεδο εξαγγελιών είναι θετικά σίγουρα. Απέχουν όμως από το να είναι επαρκή, και μάλιστα δεν έχουν τεθεί ακόμα σε ισχύ, με αποτέλεσμα οι παραγωγικοί φορείς να υψώνουν "κραυγή" αγωνίας, πιέζοντας εύλογα τη Λότζια να δώσει "χείρα βοηθείας".

Σε επιστολή του προς τον Δήμο, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου ζητά απαλλαγή τουλάχιστον για το έτος 2020 από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων και μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ στα τέλη καθαριότητας και το κόστος της χρέωσης κατανάλωσης ύδατος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, «καλείστε, ως δημοτική Αρχή, να επιδείξετε αλληλεγγύη και να συνδράμετε με τη σειρά σας ώστε να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα να επανακτήσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Προς το σκοπό αυτό, θα πρέπει να λάβετε τα αναγκαία και απαιτούμενα μέτρα και να μας απαλλάξετε τουλάχιστον για το έτος 2020, που είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουμε, από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, να μειώσετε τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα τέλη καθαριότητας και το κόστος της χρέωσης κατανάλωσης  ύδατος, καθώς επίσης να αναστείλετε και για ένα έτος την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών μας. Επίσης να εισηγηθείτε τη μείωση του συντελεστή για τα τέλη των εκδιδόμενων λογαριασμών και να αναστείλετε την είσπραξη αυτών τουλάχιστον για το 2020».

Ομοίως προ ημερών, από τον Δήμο Ηρακλείου η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης "Κνωσός" ζήτησε τα καταλύματα να απαλλαγούν προσωρινά από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

Τι μέτρα στήριξης έχουν πάρει οι μεγάλοι Δήμοι  - Ευαισθητοποίηση εν μέσω πανδημίας

Τι αναφέρουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι και ποιες οι προτάσεις-προτροπές της παράταξης Κουράκη προς τη Λότζια

Οι Δήμοι της Κρήτης έχουν προσπαθήσει από μέρους τους να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από τις ζοφερές συνέπειες της πανδημίας. ---------- Η κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιεράπετρας. ------- Ο κ. Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου. ------ Ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήμαρχος Χανίων.

Με την ίδια την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου και το ιλιγγιώδες "κομπόδεμα" των 55 εκατ. ευρώ στην άκρη να "υποδεικνύει", να επιτάσσει μια πολύ πιο "γενναιόδωρη" στάση αρωγής υπέρ της κοινωνίας από πλευράς της Λότζιας, ορθώνεται ως μεγάλο "στοίχημα" η λήψη δραστικών μέτρων στήριξης των δημοτών απέναντι στην όλη κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ένα ενδιαφέρον στίγμα ως προς το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος δίνει η αναλυτική δέσμη προτάσεων που κατέθεσε πριν αρκετές ημέρες στη δημοτική Αρχή και στις άλλες παρατάξεις η δημοτική κίνηση "Ηράκλειο 3.7.5", με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη.

Τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο και τον αγροτικό κόσμο, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στους εργαζόμενους που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.

Οι αναλυτικές προτάσεις

«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID-19 επέβαλε την αναστολή στη λειτουργία δεκάδων υπηρεσιών, καταστημάτων και δραστηριοτήτων προκειμένου να περιοριστεί η διάδοσή του και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

Στον δήμο μας, τόσο στον αστικό του ιστό, όσο και στις αγροτικές του περιοχές, οι πολίτες βιώνουν δύσκολες συνθήκες. Τεράστιο είναι και το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί όσοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς στον δήμο μας, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Επιβάλλεται, με προνοητικότητα, μεθοδικότητα και ρεαλισμό, να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, να παρθούν αποφάσεις και μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στους πολίτες και στην πραγματική οικονομία του δήμου», αναφέρει η δημοτική κίνηση "Ηράκλειο 3.7.5" και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο αυτό για όσους πλήττονται λόγω των αναγκαίων εθνικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού προτείνουμε:

- Απαλλαγή από την καταβολή των τελών κοινόχρηστων χώρων από την ημερομηνία επιβολής της διακοπής ή του περιορισμού της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και μέχρι την ημερομηνία επανέναρξης του συνόλου των εργασιών τους. Επίσης να εξεταστεί η μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, από την ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην ομαλή επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.

- Απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

- Αναστολή πληρωμών, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, πάσης φύσεως οφειλών προς τον Δήμο, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, για όσο ισχύουν τα μέτρα αποτροπής για τη διασπορά του κορωνοϊού, με ταυτόχρονη αναστολή κάθε διαδικασίας δέσμευσης ΑΦΜ και μη έκδοσης Δημοτικής Ενημερότητας.

- Μείωση των τελών άρδευσης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

- Μείωση στα ενοίκια των δημοτικών επαγγελματικών ακινήτων, που εισπράττει ο Δήμος από τρίτους και πλήττονται από τα μέτρα αποτροπής.

- Απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί, όπως επίσης και των διδάκτρων στα Δημοτικά Ωδεία. Επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης των τροφείων των Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών.

- Πέραν της στήριξης με κάθε μέσο και τρόπο στους εργαζομένους του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με κίνδυνο την υγεία τους, εργάζονται προσφέροντας υπηρεσίες για την κάλυψη αναγκών των πολιτών, προτείνουμε τη χορήγηση έκτακτου ειδικού επιδόματος».

Κοινόχρηστοι χώροι

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη, αναφορικά με το αίτημα των κλάδων εστίασης που δεδομένης της κατάστασης ζητούν αναστολή πληρωμών των δημοτικών τελών στους κοινόχρηστους χώρους, τόνισε: «Υπάρχει ήδη μια δημόσια εκφρασμένη βούληση του δημάρχου ότι, για όσο καιρό ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, πρότασή μας είναι να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων. Θα κινηθούμε προς μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισής τους. Στεκόμαστε δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειαστούν επειδή πραγματικά έχουν πληγεί. Θα τα δούμε όμως όλα στην πορεία του χρόνου ανάλογα με τις εξελίξεις».

Μέριμνα για τους άστεγους

Για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου για τους άπορους και τους άστεγους και αν αυτά έχουν ενισχυθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε στη "Ν.Κ." η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ειρήνη Παπαδάκη.

Η ίδια μας ανέφερε: «Μια από τις κοινωνικές μας δομές είναι το Κέντρο Αστέγων, το οποίο έχει δύο εργαζόμενους: μία κοινωνική λειτουργό και έναν βοηθό νοσηλευτή. Αφού καταγράψαμε τον αριθμό των αστέγων στον δήμο Ηρακλείου, όπως μας ζητήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, και αυτοί είναι 21 τελικά, στείλαμε μια επιστολή στο υπουργείο με αφορμή τη δεδομένη κατάσταση, όπου προτείνουμε τη χρήση ενός ξενοδοχείου το οποίο θα οριστεί από τον υπουργό, ώστε όσοι επιθυμούν από αυτούς τους άστεγους να φιλοξενηθούν για όσο καιρό χρειαστεί, μιας και το Κέντρο Αστέγων δεν παρέχει τη δυνατότητα της διαμονής σε αυτό σε όλους τους άστεγους, παρά μόνο σε αυτούς που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί από εμάς ως λύση στο πρόβλημα και αναμένουμε την απόφαση του υπουργείου ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν μια κατάλληλη στέγη τις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η κ. Παπαδάκη, ανάμεσα σε αυτούς τους 21 άστεγους βρίσκονται και άτομα εξαρτημένα από ουσίες, άνθρωποι με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα που δε συνεργάζονται ομαλά πάντα. Χρήζουν άλλης πιο εξειδικευμένης φροντίδας, θέλουν παρακολούθηση από ειδικούς και το βέβαιο είναι σίγουρα πως πρέπει να ληφθεί άλλου είδους μέριμνα για αυτούς. Πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. «Έχουμε και για αυτούς ζητήσει μέτρα στήριξης από το υπουργείο, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση», πρόσθεσε η ίδια. Συνεπώς αυτό που κάνει μέχρι στιγμής ο Δήμος για όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους παρέχει καθημερινά κάποιο συσσίτιο στον τόπο διαμονής τους, μέσω των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. «Επίσης τους πήγαμε γάντια, αντισηπτικά και ενημερωτικά φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες, μιας και δεν είναι όλοι Έλληνες. Αυτά μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτούς τους ανθρώπους με τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε η κ. Παπαδάκη.

Οι Ρομά

Από άποψη κονδυλίων από πλευράς της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, όπως σημείωσε η κ. Παπαδάκη, «μέχρι στιγμής έχουμε ένα κονδύλι που αφορά στα μέτρα προστασίας που έπρεπε να ληφθούν για τους Ρομά σχετικά με απολυμάνσεις που ήταν αναγκαίο να γίνουν στους χώρους διαμονής τους. Έχουν πει ότι θα δώσουν κάποια χρήματα που χρειάζονται ώστε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία να προμηθευτούν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Θέλω να πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά θα τα έχουμε τις επόμενες ημέρες». Ουσιαστικά όμως εδώ και ενάμιση μήνα, οπότε και είχαμε την παρουσία και την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που παρουσιάζονται. Έτσι, όπως είπε η κ. Παπαδάκη, όποιες δράσεις γίνονται πραγματοποιούνται από τον προϋπολογισμό του Δήμου και με χορηγίες ιδιωτών.

Τα κοινωνικά προγράμματα-εργαλεία που έχει στα χέρια της αυτή τη στιγμή η δημοτική Αρχή για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων καθ' όλη τη θητεία της, αλλά και λόγω κορωνοϊού, είναι - θα μπορούσε κανείς να πει - λιγοστά. Συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Παπαδάκη, «αυτό που προστέθηκε είναι η κατ' οίκον διανομή τροφίμων του ΤΕΒΑ, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπου λόγω του κορωνοϊού 2.557 δικαιούχοι-οικογένειες προμηθεύονται μέσω αυτού τρόφιμα στα πλαίσια του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης τις επόμενες ημέρες ο Δήμος θα φροντίσει, όπως κάνει κάθε χρόνο τις γιορτινές ημέρες, να διανείμει ποσότητες κρέατος στους άπορους και στις ευπαθείς ομάδες, περίπου δηλαδή σε 700 άτομα. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους άστεγους, συνεχίζει να υλοποιείται το πρόγραμμα "Στέγαση και Εργασία", στο οποίο έχουν ενταχθεί όλοι οι άστεγοι που μέχρι πρότινος στηρίζονταν από το Κέντρο Αστέγων, οι οποίοι έχουν βρει στέγη και εργασία και έτσι έχουν σταθεί στα πόδια τους και η ζωή τους έχει αλλάξει. Ταυτόχρονα κάνουμε την προσπάθειά μας προκειμένου να βρεθούν κατάλληλα για διαμονή κτήρια, ώστε να λυθεί έστω το θέμα της στέγης για τους άστεγους που θέλουν να ζήσουν κάτω από καλύτερες συνθήκες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και εκείνοι που από προσωπική τους επιλογή θέλουν να ζουν στον δρόμο. Η πιο σημαντική όμως δράση θα λέγαμε ότι είναι το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Αυτό κάνει καταπληκτική δουλειά. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και ουσιαστικά καλύπτονται από αυτό. Αξίζει να πούμε ότι αυτή την περίοδο έχει ενισχυθεί με προσωπικό υπηρεσιών που λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό δε λειτουργούν προσωρινά. Όπως επίσης έχουμε ως Δήμος ξεκινήσει τη λειτουργία δύο τηλεφωνικών γραμμών με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη ανθρώπων που νιώθουν μόνοι και θέλουν βοήθεια. Τα τηλέφωνα των γραμμών αυτών είναι: 2813/409.990 της γραμμής για ψυχολογική υποστήριξη, η οποία λειτουργεί κάθε μέρα 8 το πρωί με 8 το βράδυ, και η γραμμή βοήθειας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι, και κυρίως άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν και όσοι είναι άποροι, μπορούν να καλούν για την κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης μπορεί να έχουν, στο τηλέφωνο 2813/409.999».

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ -Μέτρα ελάφρυνσης σε επιχειρήσεις και πολίτες

Ο Δήμος Ιεράπετρας με 2,3 εκατ. ευρώ στο ταμείο του στα τέλη του 2019 αποφάσισε από τις 31 Μαρτίου να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης των πληττόμενων επιχειρήσεων αλλά των οικονομικά αδύνατων δημοτών του.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι από τους πρώτους που δημιούργησε το κέντρο στήριξης του Δημότη και με γραμμή ψυχολογικής στήριξης.

Όλες οι κοινωνικές δομές παρέχουν απομακρυσμένες υπηρεσίες, αλλά προσφέρουν και γεύματα σε ανθρώπους που είτε δεν έχουν δυνατότητα σίτισης ή δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, από την πρώτη μέρα πήρε μέτρα για την ελάφρυνσή τους. Η δημοτική μας Αρχή, θέλοντας να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα και να βοηθήσει εμπράκτως τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας, προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων ανακούφισης», μας είπε η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη.

Εκτός από την έκπτωση 25% που γίνεται από χθες σε όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις των ρυθμίσεων παλαιών οφειλών προς τον Δήμο, ισχύουν και εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:

- Απαλλαγή επιχειρήσεων από τα τέλη κατάληψης.

- Απαλλαγή καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το χρονικό διάστημα των περιορισμών.

- Απαλλαγή μισθωμάτων σε δημοτικά ακίνητα και για ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων. Σε περίπτωση που το μίσθωμα έχει ήδη καταβληθεί θα συμψηφιστεί με επόμενο.

- Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων.

Τα μέτρα αφορούν επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν κλειστοί οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί καθώς και όλες οι Δομές, οι δημότες δεν υποχρεούνται να καταβάλουν τροφεία. Και τέλος αναστέλλεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων για ληξιαρχικές πράξεις.

«Αυτήν την περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις που πλήττονται πολλαπλώς και να περιορίσουμε τόσο τις οικονομικές όσο και τις κοινωνικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2», δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη.

Ρέθυμνο - «Δε μένει κανένας αβοήθητος»

Στην ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση του κορωνοϊού και στο ότι δεν μπορούν οι Δήμοι να καλύπτουν την ανεπάρκεια του κράτους στέκεται η δημοτική Αρχή Ρεθύμνου.

«Κάθε προϋπολογισμός αποτελεί μια κοινωνική συμφωνία με τους δημότες, που στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε, μιλώντας σχετικά στη "Νέα Κρήτη", ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως και στον δικό του Δήμο υπάρχουν «δεσμευμένοι κωδικοί», οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πρωτίστως, όπως είπε, σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνει ολόκληρη η χώρα, και φυσικά και το Ρέθυμνο, έχει φροντίσει ώστε να στηριχτούν με έμψυχο δυναμικό όλες οι κοινωνικές δομές του μητροπολιτικού Δήμου, με σκοπό κάθε ανήμπορος άνθρωπος που πλήττεται να μη μένει αβοήθητος.

Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο και με δεδομένο ότι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου έχει πλέον "παγώσει", αφού δε γίνονται δημοπρατήσεις έργων αυτό το διάστημα, αν χρειαστεί θα προχωρήσει ακόμα και σε περικοπή του τεχνικού προγράμματος, προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει ο Δήμος του στις «ιδιαίτερες» απαιτήσεις των καιρών.

Χανιά - 300.000 ευρώ για τη στήριξη των δημοτών εν μέσω πανδημίας

Σε στοχευμένες δράσεις έχει προχωρήσει η δημοτική Αρχή των Χανίων για την ενίσχυση αφενός των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αφετέρου των επιχειρήσεων της πόλης που πλήττονται λόγω των μέτρων αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με τα ταμειακά του διαθέσιμα στον τελευταίο προϋπολογισμό του περασμένου Φεβρουαρίου να υπολογίζονται σε περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ - δεσμευμένα στο σύνολό τους σε συγκεκριμένους κωδικούς - και τους ίδιους πόρους του να φτάνουν περίπου τις 350.000 ευρώ, ο Δήμος Χανίων έχει ήδη διαθέσει περί τις 300.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα εντάλματα που ολοκλήρωσε, των οποίων το ύψος ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι εισπράξεις τον τελευταίο μήνα είναι μηδενικές.

Από την έναρξη εφαρμογής των πρώτων κυβερνητικών μέτρων, η δημοτική Αρχή των Χανίων οργάνωσε τη λειτουργία των υπηρεσιών της, κατηύθυνε το προσωπικό κλειστών κοινωνικών δομών σε άλλες δομές που συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενίσχυσε την εξ αποστάσεων εργασία δημοτικών υπαλλήλων με την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών καμερών και κυρίως ανέλαβε πρωτοβουλίες για ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Το Φιλόπτωχο Συσσίτιο της Σπλάντζιας ενισχύθηκε με προσωπικό αλλά και με τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και από τους Παιδικούς Σταθμούς που έκλεισαν, ενώ άρχισε να λειτουργεί και Κυριακές. Υγειονομικό υλικό διανεμήθηκε στους εργαζόμενους για την προστασία τους και, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη, «στόχος είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Συσσιτίου. Καμιά ευάλωτη κοινωνική ομάδα δεν πρέπει και δε θα μείνει αβοήθητη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Από τις πρώτες δράσεις που αναλήφθηκαν με την κήρυξη της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν αυτές που αφορούν στη θωράκιση των ηλικιωμένων τροφίμων του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων. Πολύ έγκαιρα ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, Γιώργος Φραγκιαδάκης, ανακοίνωσε την απαγόρευση του επισκεπτηρίου. Το ίδρυμα ενισχύθηκε με την πρόσληψη δέκα νοσηλευτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έτσι τον τελευταίο μήνα έχουν διαμορφωθεί ομάδες εργασίες που δουλεύουν εναλλάξ ανά εβδομάδα, ώστε να προστατεύεται το προσωπικό και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ηλικιωμένων. «Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία ό,τι προκύψει για να μη δημιουργείται πανικός», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Φραγκιαδάκης.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος "Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή ΤΕΒΑ/FEAD", γίνεται διανομή ειδών παντοπωλείου σε αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά δημότες και σε έκτακτες περιπτώσεις γίνεται και κατ' οίκον διανομή. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων με τη συνδρομή μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων τροφίμων.

Για την ψυχολογική υποστήριξη ατόμων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, τέθηκε σε λειτουργία από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής η τηλεφωνική γραμμή 15240. Το προσωπικό του Δήμου αξιολογεί τα αιτήματα που λαμβάνει και, σε συνεργασία με εθελοντές, δίνει λύσεις σε καθημερινά ζητήματα, όπως την αγορά φαρμάκων, τροφίμων καθώς και την ψυχολογική υποστήριξή τους.

Νευραλγικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης έχουν τα προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι", το προσωπικό των οποίων διαχειρίζεται και τα εγγεγραμμένα μέλη του που ανέρχονται σε 709 σε όλο τον Δήμο, αλλά και μέρος ατόμων που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή απαντώντας στα αιτήματά τους. Αν και η λειτουργία των ΚΑΠΗ έχει ανασταλεί, προσωπικό των Κέντρων παρέχει σε πολλές περιπτώσεις πολύτιμες υπηρεσίες σε ανήμπορα μέλη τους.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους άστεγους της πόλης μέσω της 24ωρης φύλαξης του καταφυγίου αστέγων, αλλά και με προμήθεια φαγητού τις νυχτερινές ώρες που δεν καλύπτεται η σίτιση από τα συσσίτια. Προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιεινή στους καταυλισμούς των Ρομά, ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προχώρησε σε απολύμανση των καταυλισμών Ρομά στα Τσικαλαριά και στα Νεροκούρου.

Στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρηματιών της πόλης, που αναγκάστηκαν να βάλουν "λουκέτο" στα καταστήματά τους ή που αυτά υπολειτουργούν, δεχόμενοι ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα, κινούνται τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες από τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη. Όλες οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η περίοδος της κρίσης της πανδημίας, ενώ απαλλάσσονται επίσης από την καταβολή τελών παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων. Για δε τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι οποίες στεγάζονται σε δημοτικά ακίνητα, προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.

«Η κατάσταση αυτή απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Γι' αυτό όλοι όσοι πλήττονται πρέπει να στηριχτούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Στηρίζουμε στην πράξη την τοπική οικονομία και τις τοπικές επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω των έκτακτων μέτρων και για όσο χρονικό διάστημα αυτά διαρκέσουν», επισήμανε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος κ. Σημανδηράκης.

Τη σημασία των μέτρων στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία τόνισε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων κ. Τάσος Αλόγλου, ο οποίος πρόσθεσε πως, «παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος, ο Δήμος οφείλει να στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News