Εξ αποστάσεως και οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων των παραγωγών

Κρήτη
Εξ αποστάσεως και οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων των παραγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης του 2020.

Ανοικτή είναι από προχθές, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2020.

Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοικτή έως και την Παρασκευή 15 Μαΐου, ενώ όσες αιτήσεις καταχωριστούν αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως τότε θα θεωρηθούν ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2020.

Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Τρίτη 9 Ιουνίου.

Η αίτηση μεταβίβασης θα γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, ενώ ο αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/.

Τέλος, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, «λόγω της δυσχέρειας των τρεχουσών συνθηκών, η επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών δύναται να πραγματοποιηθεί άμεσα μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων λόγω του κορωνοϊού COVID-19, με την οριστικοποίηση της αίτησης μεταβίβασης».

Η εγκύκλιος

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων αναφέρει τα εξής:

«Οι γεωργοί, που κατέχουν οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης το έτος 2020, δύναται να μεταβιβάσουν το σύνολο ή μέρος των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το εν λόγω έτος.

Για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης απαιτείται η υποβολή αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (στο εξής "αίτηση μεταβίβασης") στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει οριστεί ως αρμόδιος φορέας υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων μεταβίβασης, σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ' αριθμ. 1406/52601/2016 ΥΑ, όπως τροποποιημένη ισχύει.

Υποχρέωση υποβολής της αίτησης μεταβίβασης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου: Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στη ιστοσελίδα και μετά να επιλέξει τη χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2020.

Επισημαίνεται ότι παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη 2014-2019 ή έχουν υποβάλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, "Κομφούζιο", Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω ΤASISnet. Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε από τον ίδιο τον γεωργό ή από ορισμένο με πληρεξούσιο εντολοδόχο.

Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται από τον μεταβιβαστή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις: α) η αίτηση της μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς υποβάλλεται από τον κληρονόμο-αποδέκτη, και β) η αίτηση της λύσης μίσθωσης των δικαιωμάτων υποβάλλεται από τον μισθωτή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Σε ό,τι αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης:

  1. Ως καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και ως εκ τούτου υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2020 ορίζεται η Παρασκευή 15 Μαΐου 2020.
  2. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωριστεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2020».

Ενεργοποίηση - Η ΕΑΣΗ θα μεριμνήσει

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, η οργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες να βοηθήσει τους παραγωγούς που ανήκουν στη δύναμή της να ολοκληρώσουν διαδικτυακά την ενεργοποίησή τους ανά αίτηση σε ένα ποσοστό άνω του 80 με 85%. Έτσι, όταν στις 15 Ιουνίου θα λήξει και η τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, θα έχει μείνει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό για να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση στο σύνολο της κάθε αίτησης. Στο διάστημα αυτό και με ανάλογο τρόπο θα προχωρήσει και η μεταβίβαση των δικαιωμάτων.

Εξάλλου, όπως έχουμε ξαναγράψει, οι ιθύνοντες του υπουργείου και προσωπικά ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, βλέπουν πολύ θετικά το αίτημα της Κρήτης για πληρωμή της πρώτης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης το καλοκαίρι, προκειμένου να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος και να τα βγάλει πέρα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News