default-image

«Βόμβες» οι επιταγές για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης

Κρήτη
«Βόμβες» οι επιταγές για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοβούνται ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας κτηνοτροφικών προϊόντων

Ντόμινο εκρηκτικών εξελίξεων λόγω κορωνοϊού "τινάζει στον αέρα" όλο τον τομέα της παραγωγής και εμπορίας των κτηνοτροφικών προϊόντων, με τις επιταγές να αποτελούν "βόμβα" στα χέρια των κτηνοτρόφων αλλά και των άλλων κρίκων της αγοράς, με μια αλυσίδα έτοιμη να σπάσει... σε χίλια κομμάτια. Ενώ για παράδειγμα έχουν ενταχθεί οι γαλατάδες στην κατηγορία εκείνη των επιχειρήσεων που μπορεί να καθυστερήσει για 75 ημέρες την κάλυψη των επιταγών, οι παραγωγοί του αιγοπρόβειου γάλακτος που "πόνταραν" στα χρήματα αυτά, για να πληρώσουν και οι ίδιοι τις δικές τους επιταγές προς τις βιομηχανίες των ζωοτροφών, βρίσκονται σε απόγνωση!

Ήδη οι "ζωοτροφάδες" κόβουν την πίστωση από τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι όμως δεν έχουν ρευστό για να αγοράσουν τις ζωοτροφές και πάει λέγοντας. «Υπάρχει πρόβλημα γιατί έχει σταματήσει η οικονομία. Έχει σταματήσει η κατανάλωση. Και συμβατικά υπάρχει τρομακτική αβεβαιότητα», σχολιάζει στη "Νέα Κρήτη" ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Αλέκος Στεφανάκης. «Επειδή ένα μεγάλο κομμάτι των καταστημάτων και της οικονομίας της Κρήτης δε στηριζόταν μόνο στην τοπική κατανάλωση αλλά στηριζόταν σε ένα μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, υπάρχει μια τρομακτική ανασφάλεια για τα καταστήματα τροφίμων από 'κει που ρευστοποιούνταν το χρήμα του πρωτογενούς τομέα...».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, «η διαδικασία με τις επιταγές αφορά όλο το παραγωγικό σύστημα. Και καταρχήν, πάρα πολλές δουλειές ετοιμάζονταν να τροφοδοτήσουν την τουριστική βιομηχανία. Και μιλάω για τυροκομεία, για βιομηχανίες παραγωγής αβγού, για χοιροστάσια κ.λπ. Είχαν αυξήσει το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή τους για να μπουν στην αγορά. Τι θα γίνει με όλα αυτά;».

Όπως επισημαίνει ο Αλέκος Στεφανάκης, όλη αυτή η ζημιά διασκορπίζεται στις βιομηχανίες ζωοτροφών, στα λιπάσματα, στα αγροεφόδια και πάει λέγοντας. «Όλο αυτό λοιπόν σημαίνει αδυναμία πληρωμών. Και θα πρέπει να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση των επιταγών. Γιατί ασφαλώς θα αρχίσουν οι επιταγές να σκάνε η μία μετά την άλλη. Και αναφέρομαι κυρίως σε ανθρώπους που διαχειρίζονται επιταγές τρίτων. Γιατί οι κτηνοτρόφοι συνήθως δεν έχουν δικές τους επιταγές. Συνήθως διαχειρίζονται επιταγές τρίτων. Επιταγές από το γάλα, επιταγές από το λιανεμπόριο, επιταγές τις οποίες μεταχειρίζονται και τις πάνε σε άλλους προμηθευτές. Και την ίδια ώρα έχουν και τις δικές τους επιταγές οι μεγάλες κτηνοτροφικές αλυσίδες...».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ τονίζει την ανάγκη να αρχίσει ο κρατικός μηχανισμός άμεσα να ασχολείται σοβαρά με τον τομέα των κτηνοτρόφων και ολόκληρης της αγοράς τροφίμων.

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Δέσμευση για την πάταξη των ελληνοποιήσεων

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για πάταξη των φαινομένων του μιμητισμού και των παράνομων ελληνοποιήσεων, με γνώμονα την προστασία των ελληνικών προϊόντων και κατ' επέκταση των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, προχωρά στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου τόσο σε επίπεδο διοικητικών προστίμων, όσο και σε επίπεδο ποινικού καθεστώτος.

Ειδικότερα, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο "ερανιστικό" νομοσχέδιο αυστηροποιείται το εύρος των διοικητικών προστίμων που αφορούν στον τομέα των τροφίμων για παραβάσεις σχετικές με τον τόπο παραγωγής, προέλευσης ή μεταποίησης.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους έως και 300.000 ευρώ, ενώ, εάν τέτοια παράβαση διαπραχθεί από επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται σε ποσοστό έως 6% του κύκλου εργασιών της.

Επίσης, για πρώτη φορά καθίσταται αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με τουλάχιστον δύο έως και πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή η παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων που εμφανίζουν άλλο τόπο παραγωγής ή προελεύσεως από τον πραγματικό τους ή εμφανίζονται με ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) χωρίς να το δικαιούνται. «Η συγκεκριμένη διάταξη επιβεβαιώνει εμπράκτως την προσήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στην πιστή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News