Κρήτη

Κρήτη: Μειώθηκαν κατά 65% τα θανατηφόρα τροχαία

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Κρήτης το διάστημα από Οκτώβριο 2019 έως Μάρτιο 2020, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι θρηνούσαμε 29 νεκρούς

Ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα ζωής βγαίνει μέσα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που όλοι βιώνουμε. Το ευτυχές γεγονός, το οποίο είχαμε φέρει στην επιφάνεια με πρόσφατο ρεπορτάζ, είναι το ότι, μέσα στη στενάχωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας και των επώδυνων συνθηκών διαβίωσης, έχουν μειωθεί κατά 65% τα τροχαία ατυχήματα και κατά συνέπεια η αιματοχυσία στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο διαδίκτυο (www.statistics.gr), η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης έχει πετύχει το τελευταίο εξάμηνο (από Οκτώβριο 2019 έως Μάρτιο 2020) μείωση των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο (από Οκτώβριο 2018 έως Μάρτιο 2019).

Ειδικότερα, για την περιφέρεια Κρήτης ενώ πέρυσι κατά το εξάμηνο από τον 10ο μήνα του 2018 μέχρι τον 3ο του 2019 είχαν καταγραφεί 29 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, φέτος ο αριθμός των θυμάτων για το τελευταίο εξάμηνο που διανύσαμε, από τον 10ο του 2019 μέχρι τον 3ο του 2020 ανέρχεται στους 10. Αναλυτικότερα, και για να "μιλήσουν" οι αριθμοί και τα καταγεγραμμένα περιστατικά, τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία ανά νομό έχουν ως εξής: Στον νομό Ηρακλείου τα θύματα μειώθηκαν από 12 που είχαμε σε διάστημα ενός εξαμήνου πέρυσι (10ος του 2018 έως 3ος του 2019) σε 2 το τελευταίο εξάμηνο. Στον νομό Λασιθίου τα θύματα από 5 που είχαμε σε διάστημα ενός εξαμήνου πέρυσι (10ος του 2018 έως 3ος του 2019) μηδενίστηκαν το τελευταίο εξάμηνο. Στον νομό Ρεθύμνου τα θύματα μειώθηκαν από 3 που είχαμε σε διάστημα ενός εξαμήνου πέρυσι (10ος του 2018 έως 3ος του 2019) σε 2 το τελευταίο εξάμηνο. Στον νομό Χανίων τα θύματα μειώθηκαν από 9 που είχαμε σε διάστημα ενός εξαμήνου πέρυσι (10ος του 2018 έως 3ος του 2019) σε 6 το τελευταίο εξάμηνο.

 Η ανακοίνωση την Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ Κρήτης

 Τα ευχάριστα αυτά νέα επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Περιφέρειας Κρήτης, προσθέτοντας μια ευχάριστη νότα στα τόσα απαισιόδοξα και αποκαρδιωτικά μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά λόγω της ασύμμετρης απειλής από τον νέο κορωνοϊό που πλήττει την ανθρωπότητα. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, «συμπληρώνοντας αισίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, θα θέλαμε να συγχαρούμε την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρωτόγνωρη αλλά και πρωτοφανή μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που πέτυχε το τελευταίο εξάμηνο στην περιφέρεια Κρήτης, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η αξιοσημείωτη αυτή μείωση των θυμάτων οφείλεται κατά αποκλειστικό λόγο στον ειδικό στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που εκπόνησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης υπό την καθοδήγηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας από τα μέσα Αυγούστου του 2019, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο με την ενδυνάμωση των υπηρεσιών Τροχαίας του νησιού με αστυνομικό προσωπικό. Η λήψη και η εφαρμογή νέων μέτρων, σε συνδυασμό με την αύξηση της τροχονομικής αστυνόμευσης και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε ένα ίδιο επί της ουσίας οδικό περιβάλλον, αποδεικνύουν ότι δύναται να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της μάστιγας των τροχαίων στο νησί».

Όπως μάλιστα καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., «αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι το εξάμηνο που μας πέρασε καταγράφεται ως το καλύτερο εξάμηνο των τελευταίων δέκα ετών, με τα λιγότερα θύματα στον βωμό του Μολώχ της ασφάλτου».

 «Στόχος μας η προστασία της ζωής»

 Τέλος, η Ένωση αφού ευχαριστεί, έναν προς έναν, το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες Τροχαίας του νησιού για το αποτέλεσμα αυτό, τους προτρέπει να εξακολουθήσουν να προσφέρουν άοκνα τις υψηλές αυτές υπηρεσίες τους προς τους συμπολίτες, που, όπως επισημαίνει, «στόχο έχουν την προστασία και τη διασφάλιση του ακριβότερου και πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου, της ίδιας μας της ζωής». Αυτό που μένει είναι όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας και λήξουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, η αισιόδοξη αυτή αλλαγή που καταγράφεται στους δρόμους της Κρήτης, που άλλοτε ήταν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα θύματα της ασφάλτου, να παραμείνει.

Να αποκτήσουμε δηλαδή όλοι οδική παιδεία και συνείδηση, να τηρούμε τον ΚΟΚ, να μην αυξάνουμε ταχύτητα πατώντας το γκάζι, να μην πίνουμε όταν οδηγάμε, να προσέχουμε και να σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους άλλους ανθρώπους γύρω μας.

Φωτογραφία αρχείου

 

ΝΟΜΟΣ 

 Οκτώβριος 2018

Μάρτιος 2019 

Οκτώβριος 2019

Μάρτιος 2020

ΗΡΑΚΛΕΙΟ  12 2
ΛΑΣΙΘΙ  5 0
ΧΑΝΙΑ  9 6
ΡΕΘΥΜΝΟ  3 2
ΣΥΝΟΛΟ 29 10

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια