default-image

«Απαγορευτικό» στη δίκη για τον θάνατο Κατσούλη λόγω κορωνοϊού

Κρήτη
«Απαγορευτικό» στη δίκη για τον θάνατο Κατσούλη λόγω κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, ωστόσο δε θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης - που είχε σοκάρει το πανελλήνιο το φθινόπωρο του 2014 - σε δεύτερο βαθμό είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2018: Τότε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει - ομόφωνα - ένοχους τους 3 κατηγορούμενους που δικάζονταν για την πράξη της «θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης» σε βάρος του αδικοχαμένου Κατσούλη.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού απλώνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, αλλά και των θεσμών, αφού, λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, τα δικαστήρια όλης της χώρας παραμένουν κλειστά και οι περισσότερες δίκες δε λαμβάνουν χώρα.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό τη χθεσινή ημέρα, η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου του αείμνηστου φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς Κώστα Κατσούλη, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, δε θα πραγματοποιηθεί. Η δίκη είχε προσδιοριστεί να γίνει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, εισαγγελέας Εφετών, κ. Ζαχαρίας Κοκκινάκης, οι ένορκοι των συνεδριάσεων που επρόκειτο να γίνουν αύριο καλούνται να μη μεταβούν στο δικαστήριο.

«Στις 8 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Ωστόσο από την Εισαγγελία Εφετών καλούνται οι ένορκοι να μην προσέλθουν στο δικαστήριο. Για τυχόν απορίες τους μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης στο τηλέφωνο 2810/247.813, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Ας σημειωθεί ότι η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης - που είχε σοκάρει το πανελλήνιο το φθινόπωρο του 2014 - σε δεύτερο βαθμό είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2018: Τότε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει - ομόφωνα - ένοχους τους 3 κατηγορούμενους που δικάζονταν για την πράξη της «θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης» σε βάρος του αδικοχαμένου Κατσούλη.

Πρόκειται για έναν 37χρονο, έναν 31χρονο κι έναν 29χρονο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. Οι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών, ενώ ο νεαρότερος από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

Μέσα στο 2019, ωστόσο, κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο - από την πλευρά της υπεράσπισης ενός εκ των τριών καταδικασθέντων - αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τη «θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη» σε βάρος του Κατσούλη.

Ο Άρειος Πάγος έκανε τελικά δεκτή την αίτηση αναίρεσης, με αποτέλεσμα οι τρεις καταδικασθέντες να αφεθούν ελεύθεροι, αφού η δίκη θα πραγματοποιηθεί ξανά.

Η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε το περασμένο διάστημα για αύριο Τετάρτη 8 Απριλίου, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες, η επίμαχη δίκη δε θα πραγματοποιηθεί.

Ειρηνοδικείο Μοιρών

Εξάλλου, η υπολειτουργία των δικαστηρίων δεν επηρεάζει μόνο τις δίκες που αφορούν κακουργήματα. Τα τελευταία 24ωρα το Ειρηνοδικείο Μοιρών εξέδωσε ανακοίνωση για τη σημερινή δικάσιμο (Τρίτη 7 Απριλίου). Όπως αναφέρεται, όλες οι προσδιορισμένες για σήμερα υποθέσεις αναβάλλονται για την Τρίτη 2 Ιουνίου, στις 9 το πρωί.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δε θα πραγματοποιηθούν ούτε οι επικυρώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που επρόκειτο να εκδικαστούν αύριο Τετάρτη από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου. Όπως γνωστοποιήθηκε, οι εν λόγω επικυρώσεις αναβάλλονται για την Τετάρτη 3 Ιουνίου.

Επιστολή  Δ. ΒΕΡΒΕΣΟΥ «Επίσπευση της εκκαθάρισης και εξόφλησης αμοιβών του ΤΑΧΔΙΚ»

Στο μεταξύ, χθες, σε εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αλλά και του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος της Ολομέλειας, κ. Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, Πάνο Αλεξανδρή, με την οποία ζητά την άμεση εκκαθάριση των ανεκκαθάριστων φακέλων και την καταβολή των οφειλόμενων αμοιβών σε δικηγόρους από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Ολομέλεια προτίθεται να συνδράμει στο έργο του ΤΑΧΔΙΚ με προσωπικό ή συνεργάτες των δικηγορικών συλλόγων, για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει, κατ' επανάληψη και μετ' επιτάσεως, τόσο ως Ολομέλεια όσο και μέσω των εκπροσώπων μας που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ, με πλείονες έγγραφες και προφορικές οχλήσεις, το ζήτημα της αναγκαίας επίσπευσης της διαδικασίας εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλόμενων αμοιβών του ΤΑΧΔΙΚ προς τους δικηγόρους που προσέφεραν υπηρεσίες νομικής βοήθειας. Κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, τούτο καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό, καθώς υφίσταται πλήρης αδυναμία άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που έχουν ληφθεί κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να στερούνται οποιουδήποτε εισοδήματος και η συντριπτική πλειοψηφία τους να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε βασικές τους ανάγκες και να αντιμετωπίζει κίνδυνο βιοπορισμού.

Σημειωτέον ότι οι δικηγόροι αδικαιολόγητα εξαιρέθηκαν και από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μηνών Μαρτίου και Απριλίου, ύψους 800 ευρώ, στερούμενοι, έτσι, κάθε άμεσης οικονομικής βοήθειας από την Πολιτεία.

Μάλιστα, η καθυστέρηση της εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλομένων αμοιβών, όπως πληροφορηθήκαμε από τον εκπρόσωπό μας στο Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ, Ευστάθιο Κουτσοχήνα, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, είναι πάρα πολύ μεγάλη, υπερβαίνουσα τα δύο ή και τρία έτη σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς αυτή τη στιγμή λιμνάζουν χιλιάδες ανεκκαθάριστοι φάκελοι νομικής βοήθειας.

Επειδή, όπως ενημερωθήκαμε, προβάλλεται ως δικαιολογητικός λόγος για τις παρατηρούμενες τεράστιες καθυστερήσεις η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, η Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προτίθεται να συνδράμει το έργο του ΤΑΧΔΙΚ με προσωπικό ή συνεργάτες των δικηγορικών συλλόγων, κατά το παρόν κρίσιμο χρονικό διάστημα, ώστε να διεκπεραιωθεί το ταχύτερο δυνατόν η υφιστάμενη εκκρεμότητα των ανωτέρω φακέλων. Παραμένουμε, συνεπώς, στη διάθεσή σας και προσβλέπουμε στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να επιλυθεί το άνω χρονίζον πρόβλημα, που, όχι μόνο πλήττει καίρια τους συναδέλφους, αλλά υπονομεύει και τον θεσμό της Νομικής Βοήθειας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την παροχή έννομης προστασίας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βερβεσός.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News