Ενεργειακή Διασύνδεση Αττικής - Κρήτης: Τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και φορέων της Δαμάστας

Κρήτη
Ενεργειακή Διασύνδεση Αττικής - Κρήτης: Τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και φορέων της Δαμάστας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά ο ΑΔΜΗΕ ανοίγει ένα απ’ ευθείας δίαυλο επικοινωνίας με φορείς και εκπρόσωπους της Δαμάστας.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Μαλεβιζίου κ. Μενέλαου Μποκέα, έλαβε μέρος την Τετάρτη 01/04/2020 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου , τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και με αντικείμενο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το έργο της Ενεργειακής Διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης (μεγάλο καλώδιο).

Τι αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

«Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί δια ζώσης με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ αλλά δεν κατέστη δυνατό δεδομένου της έξαρσης του Κοροναιού στη χώρα μας.

Εκτός του Δημάρχου Μαλεβιζίου, στην συνάντηση ήταν παρόντες (δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Καλλέργης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάσης Κύρκος, και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Νατάσσα Νηστικάκη. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας κ. Νικόλαος Καλογερής. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης ο κ. Σπύρος Παπαευθυμίου, Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Μαλεβιζίου, καθώς και η νομικός κ. Μαρία Πετούση, εκπροσωπώντας την ομάδα νομικής υποστήριξης του Δήμου.  Απομακρυσμένα συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και Γενικός Διευθυντής της «Αριάδνη» κ. Γιάννης Μάργαρης και ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της «Αριάδνη»

Το συντονιστικό των φορέων της Δαμάστας εκπροσωπούσαν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας κ. Γιώργος Σαρρής και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας κ. Στέλιος Τριγώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις οχλήσεις μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια,  όταν η Δαμάστα εμφανίστηκε «εν αγνοία της» στο κάδρο των ενεργειακών σχεδιασμών του Μεγάλου Καλωδίου, είναι η πρώτη φορά που ο ΑΔΜΗΕ ανοίγει ένα απ’ ευθείας δίαυλο επικοινωνίας με φορείς και εκπρόσωπους της Δαμάστας.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκε αναλυτικά, ο σχεδιασμός του έργου από τα πρώτα βήματα του και, τα τεχνικά του σημεία, τα οφέλη που προκύπτουν για την Κρήτη και την Ελλάδα και η πρόοδος των διαγωνιστικών διαδικασιών. 

Σε ότι αφορά τη Δαμάστα, διαφαίνεται δυστυχώς ότι, παρά τις αντιδράσεις μας, παρά την αρνητική θέση σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου, παρά το πρόσφατο υπέρ μας ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η περιοχή μας παραμένει σαν πρώτη επιλογή του ΑΔΜΗΕ για την χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ.

Στην Τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι των φορέων της Δαμάστας,  για μια ακόμη φορά παρουσίασαν στα στελέχη του ΑΔΜΗΕ τις πάγιες θέσεις της κοινωνίας της Δαμάστας όπως εκφράστηκαν και επικαιροποιήθηκαν στην Λαϊκή Συνέλευση της 03/11/2019 που είναι:

  • Η Δαμάστα είναι ένας ιστορικός και μαρτυρικός τόπος (ΦΕΚ Α97/2000) που έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ο οικισμός είναι παραδοσιακός και όλη η περιοχή της Δαμάστας είναι ενταγμένη στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco).
  • Στο χωροταξικό Πλαίσιο Κρήτης δεν προβλέπονται ανάλογες χρήσεις γης στην Περιοχή της Δαμάστας. Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στη Δαμάστα υπάρχει ήδη τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εικοσιπενταετή λειτουργία του Λατομείου Δαμάστας.
  • Οι κάτοικοι της Δαμάστας εδώ και καιρό έχουν ταχθεί υπέρ του μεγαλόπνοου έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα που πρέπει όμως να υλοποιηθεί με τρόπο βιώσιμο. Η θέση της κοινωνίας της Δαμάστας είναι πάγια και αμετακίνητη, ο σχεδιαζόμενος σταθμός μετατροπής δεν έχει θέση στη Ιστορική και Μαρτυρική Δαμάστα. Η Δαμάστα και οι άνθρωποι της θέλουν να έχουν αυτοί το λόγο στο σχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου για τον τόπο τους.

Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας συλλογικά και με επιχειρήματα. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου και ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας βρίσκεται στο πλάι μας και χειρίζεται το ζήτημα του Μεγάλου Καλωδίου και του Σταθμού Μετατροπής με σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Τον εμπιστευόμαστε και συντονιζόμαστε μαζί του για τα επόμενα κοινά μας βήματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News