Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης - η ασπίδα του νησιού απέναντι στον κορωνοϊό

Κρήτη
Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης - η ασπίδα του νησιού απέναντι στον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τη λειτουργία του το εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μέχρι στιγμής έχει εξετάσει περισσότερα από 680 δείγματα από όλο το νησί  και έχει εντοπίσει 13 θετικά .

Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά στην Κρήτη έχουν επιβεβαιωθεί 14 κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό. Το 14ο αφορά σε έναν 65χρονο Χανιώτη ο οποίος πήγε σε ιδιωτικό κέντρο για το τεστ. Από εκεί το δείγμα στάλθηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο στην Αθήνα καθώς εκτίμησαν ότι το εργαστήριο του πανεπιστήμιου είχε αυξημένο φόρτο εργασίας.

Αυτό στάθηκε ως μια καλή ευκαιρία για να οργανωθούν με ακόμη καλύτερο τρόπο όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κομμάτι της υγείας και πλέον όλα τα δείγματα είτε αυτά προέρχονται από τα δημόσια νοσοκομεία είτε από ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές, στέλνονται για έλεγχο στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο επαγγελματισμός, η αμεσότητα και η προσαρμοστικότητα των φορέων υγείας– ιδιωτικών και δημοσίων- στην Κρήτη εγγυόνται την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ τους και αποτελούν από κοινού την ισχυρότερη ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στον ιό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, ξεκαθάρισε ότι στο εργαστήριο φτάνουν δείγματα απ’ όλη την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το αποτέλεσμα για το αν είναι ή όχι θετικά, είναι γνωστό σε τέσσερις ώρες.

«Αυτό βοήθησε ώστε να μπορούμε σε επίπεδο Κρήτης να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα αποτελέσματα για τα θετικά ή μη κρούσματα. Εκτός από το πρώτο αρνητικό δείγμα που έφυγε για το ΠΑΣΤΕΡ και το αποτέλεσμα έφτασε σε ενάμιση περίπου 24ωρο, όλα τα υπόλοιπα κρούσματα έχουν εξεταστεί από το Εργαστήριο μας και η ταχύτητα των αποτελεσμάτων δίνει τη δυνατότητα για σωστή διαχείριση του ασθενούς αλλά και των ΤΕΠ, όπου σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, παραμένουν οι ασθενείς μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι θετικοί ή όχι. Το εργαστήριο και οι χρόνοι που διασφαλίζει, δίνουν μια λύση, αν σκεφτεί κανείς ακόμη και το πόσες φορές θα μπει μέσα στο θάλαμο γιατρός ή νοσηλευτής για τη φροντίδα ή θεραπεία του ασθενούς, αλλά μέχρι και το κόστος το οποίο περιορίζεται καθώς κάθε φορά χρειάζεται ειδική στολή και αναλώσιμα» πρόσθεσε ο κ. Σουρβίνος,

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες, όπως χαρακτήρισε, στιγμές που βιώνουμε, διευκρινίζοντας ότι είναι μια δοκιμασία και ένας μαραθώνιος για όλους, ιδιαίτερα για το Εργαστήριο που αποτελεί κέντρο για όλη την Κρήτη.

«Νομίζω ότι μέσα από αυτή την εμπειρία, θα αναδειχθεί ότι ακόμη και ένα Περιφερειακό Πανεπιστημιακό εργαστήριο, με τη σωστή οργάνωση και την υποστήριξη που λάβαμε, μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, στο μέτρο που του αναλογεί και σαφέστατα θα πρέπει όταν θα περάσει όλο αυτό, να παραμείνει ενεργό και να αξιοποιηθεί και σε άλλου είδους θέματα δημόσιας υγείας ιογενών λοιμώξεων».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News