Κρήτη

Πως μπορεί να καλυφθεί η έλλειψη εργατικών χεριών - «Εργάτες γης όσοι παίρνουν το 800άρι»

Η πρόταση του Μάξιμου Χαρακόπουλου για τις αγροτικές περιοχές

Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εργάτες γης και το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σοβαρές εποχικές εργασίες, όπως είναι της συγκομιδής της ελαιοπαραγωγής τον χειμώνα και του τρύγου στην περίοδο του καλοκαιριού...

Ο... "σπόρος" έπεσε από τη Θεσσαλία αλλά μπορεί να "καρποφορήσει" σε όλη τη χώρα, καθώς το αίτημα των αγροτών του Θεσσαλικού Κάμπου για να ενταχθούν στο μέτρο των 800 ευρώ και οι εργάτες γης μεταφέρθηκε ήδη στη Βουλή... Να εξετάσουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως εργάτες γης και όσοι λαμβάνουν το βοήθημα των 800 ευρώ, καθώς λόγω του κορωνοϊού υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών - κυρίως αλλοδαπών - καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, υπογραμμίζει ότι «η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σοβαρά την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με συνέπειες και στην αγροτική παραγωγή, που χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά την εποχικότητα των εργασιών.

Όπως υποστηρίζουν αγρότες του Κάμπου, στο ξεκίνημα της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου είναι εμφανής η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που αποτελείται κυρίως από αλλοδαπούς εργάτες γης, με αποτέλεσμα οι αγροτικές εργασίες, που στηρίζονται στην επαρκή διαθεσιμότητα εργατικών χεριών, να κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν έγκαιρα. Ωστόσο, η καλλιέργεια της γης είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να ανασταλεί, ακόμα και υπό συνθήκες πανδημίας, καθώς ουσιαστικά είναι ο βασικότερος κρίκος στην παραγωγή τροφίμων. Επομένως, είναι επιβεβλημένη η αναζήτηση λύσεων από την Πολιτεία.

Σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν εργάζονται λόγω της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις υποαπασχόλησης στη μία περίπτωση και έλλειψης εργατικού δυναμικού στη δεύτερη, οι αγρότες προτείνουν να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνουν τις ανάγκες τους σε εργατικά χέρια και, αντίστοιχα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους, να έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους για εργασία στην αγροτική παραγωγή. Η αμοιβή τους θα πρέπει να είναι νόμιμη, με εργόσημα.

Ωστόσο, για να δοθούν επιπλέον κίνητρα, οι αγρότες προτείνουν, όσοι εργαστούν, να μη χάνουν το βοήθημα των 800 ευρώ και να έχουν ελαφρύνσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να παίξουν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν υπόψη τις προτάσεις των αγροτών για την αντιμετώπιση της έλλειψης αγροτικών χεριών λόγω κορωνοϊού και να επεξεργαστούν κάποιο σχέδιο υλοποίησής τους.

Απορρόφηση ανέργων στα χωράφια

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" έχει πολλές φορές αναδείξει μέχρι σήμερα θέσεις και απόψεις των συνδικαλιστικών φορέων, τόσο των αγροτών όσο και των εργαζομένων, που συμφωνούν σε γενικές γραμμές ως προς την ανάγκη απορρόφησης ανέργων με κάθε τρόπο στον πρωτογενή τομέα, τόσο για τη μείωση της ανεργίας, όσο και για την κάλυψη των καλλιεργητικών αναγκών.

Μάλιστα, είχαμε δημοσιεύει και σχετικές σύμφωνες θέσεις και απόψεις του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Εξάλλου, σήμερα, μέσα από τις προτάσεις της Θεσσαλίας, όχι απλά εξασφαλίζεται μείωση της ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και το εισόδημα των εργαζομένων που θα μείνουν για 45 μέρες στο καθεστώς των 800 ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εργάτες γης και το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σοβαρές εποχικές εργασίες, όπως είναι της συγκομιδής της ελαιοπαραγωγής τον χειμώνα και του τρύγου στην περίοδο του καλοκαιριού.

Μεγάλο είναι ωστόσο πλέον το πρόβλημα και στις δουλειές στα θερμοκήπια της Νότιας Κρήτης και θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη μέσα από τέτοια μέτρα και διαδικασίες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια