Απούλητο το λάδι στη Βιάννο – Ξεπατώνουν καλλιέργειες αγγουριών οι αγρότες

Κρήτη
Απούλητο το λάδι στη Βιάννο – Ξεπατώνουν καλλιέργειες αγγουριών οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες λόγω κορωνοϊού

Σε απόγνωση είναι ο αγροτικός κόσμος στο νησί μας καθώς υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης, όπως ανέδειξε η εκπομπή «Καλό Μεσημέρι», με την Ιωάννα Μαλέσκου.

Στην Βιάννο, το λάδι είναι απούλητο και όσοι πουλάνε μικρές ποσότητες, σε εξευτελιστικές τιμές των 2 ευρώ το κιλό, αναγκάζονται να το πουλήσουν για να μπορέσουν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες , στη δύσκολη περίοδο του βιώνουμε και που μένουμε σπίτι λόγω κορωνοιού.

Όπως μας περιέγραψε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Περογιαννάκης, υπάρχουν οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή της Εμπάρου, οι οποίες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε ψωμί.

Οι αγρότες, όπως μας είπε ο κ. Περογιαννάκης δεν μπορούν να καλλιεργήσουν γιατί δεν έχουν χρήματα ούτε για λιπάσματα, ενώ τους προσεχείς μήνες , πονοκέφαλο προκαλεί στους αγρότες ακόμα και η πληρωμή για το πολύτιμο αγαθό – το νερό!

«Να ενισχυθούν οι ελαιοπαραγωγοί», αυτό θα τονίσει σε επιστολή που θα αποστείλει προς τον αρμόδιο υπουργό, ο κ. Περογιαννάκης.

Το 90%  των αγροτών στη Βιάννο έχει ξεπατώσει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες αγγουριών. 

Λόγω Κορονοιού και της γενικότερης κατάστασης, τα κηπευτικά μένουν απούλητα ενώ οι τιμές έχουν πέσει κατά πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και έτσι, οι αγρότες ξεπάτωσαν ενάμιση μήνα νωρίτερα, χάνοντας χιλιάδες τόνους παραγωγής, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Άρβης – Βιάννου, Γιάννης Ρουμελιώτης.

Στην Άρβη, το 85% των συνεταιριστών έχει ξεπατώσει.  Πρόκειται για 180 στρέμματα αγγουριού, όπως μας ανέφερε το μέλος του Συμβουλίου της ομάδας παραγωγών Άρβης και πρόεδρος της κοινότητας Άρβης κ. Χρήστος Παπαδάκης. Ο ίδιος υπολογίζει ότι η ποσότητα που θα χαθεί , μέχρι τέλος του Απρίλη, θα αγγίξει τους 1.000 τόνους αγγουριού.

Ήτανε στραβό το κλήμα , το ’φαγε κι ο γάιδαρος, σχολίασε ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, ο οποίος μας περιέγραψε το ίδιο εφιαλτικό σκηνικό στον αγροτικό τομέα, τόσο για το λάδι όσο και για τα πρώιμα κηπευτικά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News