Αγωνία για τους άστεγους του Ηρακλείου - 20 άτομο στο δρόμο εκτεθειμένοι στον ιό και το κρύο

Κρήτη
Αγωνία για τους άστεγους του Ηρακλείου - 20 άτομο στο δρόμο εκτεθειμένοι στον ιό και το κρύο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους 20 αριθμούν οι άστεγοι που ζουν αυτή τη στιγμή σε ακατάλληλους χώρους στο Ηράκλειο, που εκείνοι έχουν επιλέξει για σπίτια τους. Για όλους αυτούς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι ουσιώδες ώστε να προφυλαχτούν από τον κορωνοϊό και να μην παραμένουν εκτεθειμένοι, παρότι οι αρμόδιοι του Δήμου Ηρακλείου δηλώνουν ότι γίνονται προσπάθειες για να ληφθεί η σχετική μέριμνα.

Όσον αφορά ειδικά τους άστεγους, σε τοπικό επίπεδο, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ειρήνη Παπαδάκη-Σκαλίδη, λειτουργεί το Κέντρο Αστέγων, το οποίο δεν μπορεί να φιλοξενήσει νύχτα τους άστεγους. Από την άλλη, όμως, όλοι οι άστεγοι έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα "Στέγη και εργασία". Ανάμεσά μας όμως είναι και εκείνοι οι άστεγοι που με δική τους ευθύνη έχουν επιλέξει να ζουν στον δρόμο.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ωστόσο, έστειλε ένα έγγραφο στους Δήμους, με το οποίο ενημερώνει σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των αστέγων και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Βάσει αυτού λοιπόν, ο Δήμος Ηρακλείου, όπως και κάθε Δήμος, προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό του αριθμού των αστέγων, ώστε, όπως μας είπε η κ. Παπαδάκη, η λίστα αυτή να θα σταλεί αύριο στο υπουργείο, ούτως ώστε να ληφθεί μια απόφαση για την προστασία τους.

Σε τοπικό επίπεδο, όπως είπε η κ. Παπαδάκη, οι άστεγοι αυτοί «συνεχίζουν να λαμβάνουν καθημερινά το συσσίτιο που τους παρέχουμε στον χώρο όπου διαμένουν. Αν θέλουν να μεταφερθούν σε κάποιο ξενοδοχείο, αυτό θα γίνει, αρκεί να έχουμε όμως τη συγκατάθεσή τους. Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να τους υποχρεώσουμε να μετακινηθούν αν αυτό δεν είναι επιθυμία τους».

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θέμα της υγείας τους, που αυτή τη στιγμή διακυβεύεται από έναν ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό, σοβαρό ζήτημα αποτελεί το ότι προληπτικές εξετάσεις δεν τους γίνονται. Οπότε εάν κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα, θα πρέπει να ειδοποιήσει τον ΕΟΔΥ.

Όπως επισήμανε η κ. Παπαδάκη, οι ιδέες πάντως για την προστασία των αστέγων είναι τρεις: Είτε να βρεθεί κάποιο ξενοδοχείο που θα τους φιλοξενήσει την περίοδο αυτή, οπότε και γίνεται η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, είτε να βρεθούν κατάλληλα κτήρια, στα οποία θα μπορούν να μείνουν με ασφάλεια, είτε με παροχή υπηρεσιών στον δρόμο με διανομή φαγητού, συνεχή ενημέρωσή τους για την όλη κατάσταση και εντοπισμό πιθανών ύποπτων κρουσμάτων, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρθεί απόφαση για την τύχη τους τη δεδομένη δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή.

Στο Ρέθυμνο - Συνεχίζονται τα συσσίτια

 Από την άλλη, η Δομή Παροχής Συσσιτίου αποτελεί έναν κοινωνικό φορέα που επικεντρώνει τη δράση του στην ενίσχυση και στην ανακούφιση μεμονωμένων ανθρώπων και οικογενειών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, ο Δήμος Ρεθύμνου συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ "Ξένιος Ζευς".

Ωστόσο, όπως τονίζει η αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, «το έργο της Δομής Παροχής Συσσιτίου θα ήταν δυσχερές δίχως την πολύτιμη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ειδικά της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που το υποστηρίζουν θερμά και συστηματικά, προσφέροντας με γενναιοδωρία, ευαισθησία και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στέγαση στη δομή, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία ωφελούνται οι συμπολίτες μας που στερούνται βασικών αγαθών και δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως, ειδικά την πρωτόγνωρη για όλους μας περίοδο που διανύουμε. Τους ευχαριστούμε ειλικρινά για τη στήριξή τους, η οποία είναι διακριτική αλλά τόσο σημαντική».

Την ίδια ώρα, λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα, η Δομή Παροχής Συσσιτίου, στην προσπάθεια εναρμόνισης της λειτουργίας της στα προληπτικά μέτρα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας για την προστασία της δημόσιας Υγείας, ενημερώνει τους ωφελούμενους ότι: «Όλο το προσωπικό της Δομής ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες ατομικής υγιεινής, οι οποίες έχουν αναρτηθεί σε εμφανές σημείο έξω από τη Δομή. Το προσωπικό φοράει μάσκες και γάντια κατά την παρασκευή και τη διανομή του φαγητού. Οι χώροι του συσσιτίου απολυμαίνονται σε καθημερινή βάση, ενώ παρέχονται αντισηπτικό και οινόπνευμα για τη συνεχή απολύμανση εργαζομένων και προμηθευτών της Δομής. Οι ωφελούμενοι έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, και τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους, προκειμένου να παραλάβουν το φαγητό που δίνεται αποκλειστικά σε μπολάκια μίας χρήσεως. Η Δομή εξυπηρετεί γραμματειακά ωφελούμενους και δημότες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, το χρονικό διάστημα 11 π.μ.-1 μ.μ., μόνο για επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Η Δομή παρέχει βεβαιώσεις προς τους εξυπηρετούμενους, που δικαιολογούν τη μετακίνησή τους από και προς τον χώρο του Συσσιτίου, προκειμένου να παραλάβουν το γεύμα τους. Σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με δυσκολία μετακίνησης, το φαγητό παραδίδεται με τη βοήθεια της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των Σταθμών Έκτακτης Βοήθειας που δημιούργησε ο Δήμος μας για τη συγκεκριμένη συγκυρία, με τη συμβολή εθελοντών».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News