Κρήτη

Έως και 500% «εκτοξεύτηκαν» οι πωλήσεις ξυδιού - Τι ζητάνε παραγωγοί της Κρήτης

ΕΑΣΗ: Να ενισχυθεί η παραγωγή ξυδιού

Λύση στο σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αμπελουργοί, οινοποιοί, και οξοποιοί δίνει η πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ένωση Ηρακλείου με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Μύρωνα Χιλετζάκη, που ζητάει επιδότηση των οινοποιών για την διάθεση σε χαμηλή τιμή του απούλητου κρασιού για την παραγωγή ξυδιού, οι πωλήσεις του οποίου έχουν ανέβει έως και 500%.

Εκατομμύρια λίτρα κρασιού παραμένουν στις αποθήκες των οινοποιών της χώρας, με 3.500 χιλιάδες τόνους να βρίσκονται μόνο στις δεξαμενές της Ένωσης Ηρακλείου εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοιό.

Ακόμα πιο ισχυρό είναι το πλήγμα που κινδυνεύουν να δεχθούν οι σταφυλοπαραγωγοί αφού το αδιάθετο κρασί δεν αφήνει χώρο για το φετινό προϊόν στις δεξαμενές.

 Την ίδια ώρα, άνθηση γνωρίζουν οι πωλήσεις του ξυδιού, με τους οξοποιούς να βλέπουν τα αποθέματά τους να εξαντλούνται.

 Η κατανάλωση του ξυδιού έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα, αφού πρόκειται για ένα προϊόν που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά εξαιτίας της ήπιας φυσικής απολυμαντικής του ιδιότητας.

 Με βάση την αυξημένη ζήτηση του ξυδιού οι Οινοποιοί και  Ομοσπονδία των Οξοποιιών ήρθαν σε συμφωνία που αποτελεί κλειδί στο αλυσιδωτό πρόβλημα, με προϋπόθεση την κρατική συμβολή. Πρόκειται για τη δυνατότητα απορρόφησης των αδιάθετων ποσοτήτων κρασιού από τους οξοποιούς για την παραγωγή ξυδιού σε κάτω του κόστους τιμή, των 25 λεπτών ανά κιλό.

 Σε επιστολή της η ΕΑΣΗ ζητάει από το Υπουργείο την επιχορήγηση των οινοποιών με 15 λεπτά ανά κιλό, για την κάλυψη του κόστους της αγοράς των σταφυλιών που κυμάνθηκε στα 30 λεπτά το κιλό, καθώς και της οινοποίησης και των λειτουργικών εξόδων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια