Κρήτη

Μετωπική κόντρα... στις Αποκεντρωμένες με φόντο τον κορωονοϊό

“Πόλεμος” ανακοινώσεων και απαντήσεων μεταξύ ΟΣΕΑΔΕ και συντονιστών για τα προληπτικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού

Μια μετωπική σύγκρουση μαίνεται εδώ και αρκετές ημέρες ανάμεσα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ελλάδος (ΟΣΕΑΔΕ) και στους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με φόντο τη λήψη επειγόντων μέτρων προσαρμογής της λειτουργίας των υπηρεσιών στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της έξαρσης του κορωνοϊού. Η αρχή σήμανε με μια επιστολή της Ομοσπονδίας προς το υπουργείο Εσωτερικών, επιστολή στην οποία η ΟΣΕΑΔΕ καταφερόταν κατά συγκεκριμένων συντονιστών (μεταξύ των οποίων και η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη), καταγγέλλοντας αδράνεια στην έκδοση σχετικών αποφάσεων για τη λήψη των επειγόντων μέτρων...

Η καταγγελτική αυτή κίνηση της ΟΣΕΑΔΕ δεν έμεινε αναπάντητη. Ίσα-ίσα, προ λίγων ημερών, είχαμε μια πολύ σκληρή κοινή ανακοίνωση 5 συντονιστών Αποκεντρωμένων (Κρήτης, Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος και Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιουνίου).

Στην κοινή τους ανακοίνωση η Μαρία Κοζυράκη και οι άλλοι τέσσερις συντονιστές χαρακτήρισαν ψευδή τα καταγγελλόμενα, και έκαναν ευθέως λόγο για άστοχες, κακόβουλες ενέργειες, αφήνοντας σαφείς αιχμές για σκόπιμη διασπορά ψευδών ειδήσεων από το Δ.Σ. (ή μέρος, όπως σημειώνουν με νόημα, του Δ.Σ.) της Ομοσπονδίας, με σκοπό να προκληθεί σύγχυση και αναταραχή στις τάξεις των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Μάλιστα, στην κοινή ανακοίνωση-απάντηση των πέντε συντονιστών αφήνεται ανοιχτή και η τυχόν καταφυγή σε νομικά μέτρα.

Στη σκληρή απάντηση των συντονιστών των Αποκεντρωμένων ανταπάντησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες, κάνοντας λόγο για κακεντρεχή, παραπλανητική ανακοίνωση των συντονιστών.

 Η αρχική καταγγελία

 Σε προ δεκαημέρου περίπου επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, η ΟΣΕΑΔΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αξιότιμε, κύριε υπουργέ, μετά από τις σχετικές ΠΝΠ και εγκυκλίους που αφορούν την έκδοση αποφάσεων για τα επιπρόσθετα επείγοντα μέτρα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι πέντε από τους επτά συντονιστές, αν και με ολιγωρία, προέβησαν στην έκδοση των σχετικών προβλεπόμενων αποφάσεων για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών.

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κ. Ιωάννης Σάββας, και η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μαρία Κοζυράκη, δεν έχουν προβεί στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων για την προσαρμογή της λειτουργίας των υπηρεσιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αποτέλεσμα οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών (διευθυντές, δασάρχες κ.λπ.) να μην εξειδικεύουν τις αποφάσεις στον χώρο ευθύνης τους και οι υπηρεσίες να λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία και αναστάτωση στους εργαζομένους και στη λειτουργία των υπηρεσιών».

 Η απάντηση των συντονιστών

 Με έγγραφό τους στις 20 Μαρτίου προς τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων και τον υπουργό Εσωτερικών, οι πέντε συντονιστές Αποκεντρωμένων (ανάμεσά τους και η Μαρία Κοζυράκη) απάντησαν σε πολύ σκληρή γλώσσα στις καταγγελίες του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. «Το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ έχει επανειλημμένως προβεί σε πράξεις και ανακοινώσεις που ουδόλως συνάδουν με τον ρόλο των δημόσιων λειτουργών και συνδικαλιστών, διατυπώνοντας ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις και δογματικά καταφερόμενοι εναντίον των συντονιστών. Άραγε αυτή η άγονη προδιάθεση αποτελεί συνειδητή απόφαση του συλλογικού οργάνου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ή επιλογή κάποιων εκ του Δ.Σ.;

Το τελευταίο διάστημα, κι ενώ η χώρα παλεύει με τον κίνδυνο της πανδημίας του κορωνοϊού, το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ προέβη σε μια σειρά άστοχων, επικίνδυνων και κακόβουλων ενεργειών και ανακοινώσεων, προκαλώντας μέγιστη σύγχυση και αναταραχή στους συναδέλφους.

Συγκεκριμένα, ενώ από όλους τους συντονιστές έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα δεσμευτικά μέτρα περιορισμού λειτουργίας των υπηρεσιών, περιορισμού της φυσικής παρουσίας πολιτών και εκ περιτροπής εργασίας του προσωπικού, με πρόβλεψη εργασίας από το σπίτι, το προεδρείο της ΟΣΕΑΔΕ επικοινωνεί με κάθε δυνατό μέσο, τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., στην οποία καταγγέλλει ψευδώς τη μη τήρηση των όσων αναφέρονται στη ΠΝΠ 8000/16.3.2020, όσο και με τους συναδέλφους, δημιουργώντας εσκεμμένα ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση των πέντε συντονιστών που καταλήγουν: «Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους, που ήδη το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι έχουν διατυπωθεί όλες οι αναγκαίες δεσμεύσεις του περιορισμού λειτουργίας του προσωπικού και επίσης έχει ληφθεί έγκαιρα μέριμνα για την περίπτωση που απαιτηθούν έκτακτα μέτρα».

 Τι ανταπάντησε η ΟΣΕΑΔΕ

 Ανταπαντώντας στην κοινή ανακοίνωση-απάντηση των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Έρχεται μια ανακοίνωση από πέντε συντονιστές με ύφος που δεν αρμόζει στη διοικητική τους θέση. Περισσότερο έμοιαζε ανακοίνωση ολιγομελούς παράταξης πρωτοετών φοιτητών, επιδιώκοντας έτσι να δικαιολογήσουν τον μισθό και τη θέση τους.

Με ιδιαίτερο ζήλο, η ανακοίνωση προσπαθεί να καλύψει την παράλειψη οφειλόμενων ενεργειών, κυρίως του συντονιστή της ΑΔΜΘ. Πληροφορούμε τους πέντε συντονιστές ότι οι ανακοινώσεις-αποφάσεις της ΟΣΕΑΔΕ ψηφίζονται από τουλάχιστον τρεις παρατάξεις (12 στα 17 μέλη του Δ.Σ.), ορισμένες φορές ομόφωνα (17 στα 17) και αρκετές φορές από τις 4 παρατάξεις (16 στα 17 μέλη), και συνήθως μειοψηφούσα είναι η εκπρόσωπος της ΑΚΕ, που σταθερά υπερασπίζεται τον εργοδότη της.

Η διοικητική επάρκεια των "5" καταγράφεται ευκρινώς από την αναφορά τους στην (ανύπαρκτη) "ΠΝΠ 8000/16.03.2020" (!), εννοώντας προφανώς στην ταυτάριθμη εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. Η ΠΝΠ που προβλέπει τις επιβεβλημένες ενέργειές τους εκδόθηκε μόλις πέντε (5) ημέρες πριν (ΦΕΚ Α ' 55/11.3.2020). Τέτοια ετοιμότητα οι... θιγμένοι προκειμένου να εφαρμόσουν... άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».

 

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια