Κρήτη

Παραδόθηκαν στο Βενιζέλειο οι πρώτες 3D εκτυπωμένες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ

Τις πρώτες, περίπου 20 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου (full face shield) παρέδωσε στο ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και του ΠΑΓΝΗ, των δύο μεγάλων νοσοκομείων του Ηρακλείου, μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο, διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και τη γιατρό της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου κ. Ηλιάνα Χαραλάμπους, το Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με την τεχνολογική υποδομή και την τεχνογνωσία που διαθέτει, συμβάλλει στη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την κάλυψη των αναγκών στην Περιφέρεια Κρήτης σε προστατευτικές μάσκες προσώπου για το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ και των ΤΕΠ των νοσοκομείων της Κρήτης, σε συνεννόηση με τη ΔΥΠΕ Κρήτης.

Η δυναμικότητα κατασκευής των προστατευτικών μασκών προσώπου (full face shield) από το Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ είναι περίπου 250 μάσκες την εβδομάδα. Η παράδοση των μασκών αυτών από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Κρήτης και τη ΔΥΠΕ Κρήτης, που θα αναλάβουν τη διανομή τους στα νοσοκομεία της Κρήτης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι προστατευτικές μάσκες προσώπου για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκτυπώθηκαν τρισδιάστατα, χρησιμοποιώντας ως υλικό εκτύπωσης το πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα βιοσυμβατό και πιστοποιημένο πολυμερές, το οποίο αποστειρώνεται εύκολα, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιατρική, στη Βιοϊατρική και στην Εμβιομηχανική.

Η εργασία υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, από επιστημονική ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, αποτελούμενη από τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου δρ. Νεκτάριο Βιδάκη, τον επίκουρο καθηγητή δρ. Μάρκο Πετούση, τον υποψήφιο διδάκτορα Μανόλη Βελιδάκη και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Μάνο Πορφυράκη.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, στηρίζοντας το δημόσιο σύστημα Υγείας και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό που μάχεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια