Κρήτη

Απόφαση «ανάσα» για τον πρωτογενή τομέα - 150 εκατ.€ για στήριξη των παραγωγών

«Στηρίξτε μας» είναι το μήνυμα των κτηνοτρόφων της Κρήτης προς την κυβέρνηση ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί στους πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός της Ε.Ε. και επομένως τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ

Εκατόν πενήντα (150) εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσαν από κοινού χθες τα συναρμόδια υπουργεία. Την ίδια ώρα, μέσω της εφημεριδας "Νέα Κρήτη", οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ζητούν στήριξη από το πρόγραμμα "De minimis" με 5 ευρώ ανά κεφάλι ζώου.

Αποκαλύπτουμε επίσης επιστολή της Ένωσης Ηρακλείου για την απορρόφηση του αδιάθετου λευκού κρασιού και του ξιδιού, προκειμένου να οδηγηθεί στα "όπλα" κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας και να αποσυμφορηθούν έτσι και οι εγκαταστάσεις της οργάνωσης.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν συνεννοήσεως με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, διέθεσε στο υπουργείο ποσό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Το συγκεκριμένο ποσό συνιστά το πρώτο εργαλείο το οποίο θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται από τη νόσο του κορωνοϊού.

Επιπροσθέτως, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των θεμάτων που ήγειρε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ένωσης της 25ης Μαρτίου και αφορούν στην παροχή ευελιξίας για τη χρήση ποσών από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί στους πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός της Ε.Ε. και επομένως τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ, και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να συνδέεται με επιπτώσεις που υφίστανται λόγω των διαταραχών στην αγορά, οι οποίες προέρχονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Με τη δέσμευση αυτού του σημαντικού ποσού η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύουν εμπράκτως τη σημασία που δίνουν στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

«Στηρίξτε μας»

«Στηρίξτε μας» είναι το μήνυμα των κτηνοτρόφων της Κρήτης προς την κυβέρνηση ενόψει των εορτών του Πάσχα. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, οι Έλληνες μπορεί να "μένουν σπίτι", αλλά αρνί για το Πάσχα θα αγοράσουν. Μάλιστα, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης Βασίλης Σμπώκος καλεί την κυβέρνηση μέσα από τις παρεμβάσεις της στην αγορά να στηρίξει όλη την αλυσίδα και παράλληλα να αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση της τιμής.

«Λέμε "ναι" στους ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας και την πάταξη των ελληνοποιήσεων, και είναι κάτι που κι εμείς επανειλημμένως το ζητάμε. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, χωρίς καθόλου εισαγωγές, προσωπική μου άποψη είναι, και μακάρι να κάνω εγώ λάθος κι ας ακούω το αντίθετο από τους συναδέλφους μου της υπόλοιπης Ελλάδας, ότι δε θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα γύρω στα 1 και εκατομμύρια αρνιά που θα χρειαστούν στη χώρα μας για το τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών την πασχαλινή περίοδο. Οι καταναλωτές τώρα το Πάσχα δε θα μειώσουν την κατανάλωση του οβελία. Ακόμα και με ντελίβερι, οι ηλικιωμένοι θα το παραγγείλουν και θα τους το φέρουν οι καταστηματάρχες στο σπίτι. Επομένως, θα πρέπει να μπορούμε και να τους το εξασφαλίσουμε», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο Βασίλης Σμπώκος.

Όσο για τις ζημιές σε βάρος των παραγωγών λόγω του κορωνοϊού, ο Βασίλης Σμπώκος, σε συνεννόηση και με την υπόλοιπη Ελλάδα, θέτει το αίτημα να δοθούν 5 ευρώ ανά κεφάλι ζώων σε όλη τη χώρα, μέσα από το πρόγραμμα "De minimis", κάτι που δεν αναμένεται να στοιχίσει πάνω από περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εξάλλου, συνεχίζει επισημαίνοντας τα εξής:

«Από τη στιγμή που δεν μπορεί να βάλει η κυβέρνηση διατίμηση λόγω των κανόνων της ελεύθερης αγοράς που διατείνεται, ας την αφήσει να διαμορφώσει την τιμή στο πλαίσιο της προσφοράς-ζήτησης. Δηλώσεις όπως αυτές του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι θα επιβάλλει αυστηρά μέτρα στην αγορά, με τον τρόπο που έγιναν θεωρώ ότι περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν παρά καλό έκαναν», καταλήγει στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια