Σκληρή κριτική κατά Βορίδη, καμία μέριμνα για τους παραγωγούς της Κρήτης

Κρήτη
Σκληρή κριτική κατά Βορίδη, καμία μέριμνα για τους παραγωγούς της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή είναι οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της Κρήτης που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές στην Αθήνα.

Στο έλεος των προβλημάτων της υπαίθρου λόγω κορωνοϊού αφήνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός αλλά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης παράγουν πολύ σημαντικό έργο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιτίας του κ. Βορίδη, απλά ακολουθεί τις εξελίξεις», υποστηρίζει ο συνδικαλιστής.

Την ίδια στιγμή, η κρητική ύπαιθρος έχει μείνει χωρίς χρήματα και ήδη αμπέλια, ελιές, κηπευτικά και κτηνοτροφία βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα"!

Ούτε καν ο περίφημος φάκελος για την κλιματική αλλαγή για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μεταφέροντας τις αντιδράσεις της νεοεκλεγείσας διοίκησης της οργάνωσης, που μέσα στις επόμενες μέρες θα απαιτήσει εξηγήσεις.

«Ο φάκελος σήμερα έπρεπε να κατατίθεται στις Βρυξέλλες. Δεν έχει ολοκληρωθεί όμως. Και θα ζητήσουμε εξηγήσεις στο επόμενο διάστημα», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

«Η Κρήτη έχει μεγάλη ιδιαιτερότητα σήμερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω των καταστροφών της ελαιοπαραγωγής της. Έπαθαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζημιές, αλλά εδώ μιλάμε για καθολική ζημιά από το ένα άκρο της Κρήτης μέχρι το άλλο. Ωστόσο, δεν πάρθηκαν έκτακτα μέτρα. Και τα μέτρα που εμείς ζητούσαμε δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλης οικονομικής φύσεως για την ανακούφιση του κόσμου και ειδικά για να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλύψουν τις καλλιεργητικές τους δαπάνες», λέει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Σήμερα, λοιπόν, όπως αναφέρει, τόσο η ελαιοκαλλιέργεια όσο και η αμπελοκαλλιέργεια της Κρήτης έχει μείνει σε ποσοστό τουλάχιστον 80% χωρίς λίπανση. Κι αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ανεστάλη η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων λόγω κορωνοϊού, με συνέπεια να μην έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα και η "κάρτα του αγρότη", μέσα από την οποία προβλέπεται η οικονομική στήριξη των παραγωγών που τη διαθέτουν.

«Υπήρχε η δυνατότητα να ανοίξει το σύστημα από τον Φεβρουάριο μόνο για την Αγροκάρτα. Αυτό δεν έγινε. Επίσης, τα de minimis έχουν δοθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε ευρώ στην Κρήτη. Και τώρα που θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες η Αγροκάρτα, θα είναι κατόπιν εορτής. Οι βροχές πέρασαν. Η καλλιεργητική περίοδος για να μπουν λιπάσματα στις ελιές και τα αμπέλια έχει χαθεί», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «την ίδια ώρα, εκκρεμούν και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019, ενώ οι παραγωγοί πληρώνουν κανονικά τα ασφάλιστρά τους»...

Όσο για τον νόμο περί συνεταιρισμών, «ας μη μας μιλάει διαρκώς για τον νόμο αυτό ο κ. Βορίδης, διότι είναι ένας νόμος που δεν ωφελεί τους αγρότες στο παραμικρό ζήτημα. Είναι απλά άλλος ένας νόμος και τίποτα περισσότερο». Και συνεχίζει λέγοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική ούτε για τα χρέη των αγροτών, αλλά ούτε και για τη στήριξη των παραγωγών στα κηπευτικά και των κτηνοτρόφων.

«Καλώ όλους εκείνους που δηλώνουν σήμερα "ετοιμοπόλεμοι" και επικαλούνται τα εθνικά μας θέματα, αν πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα, να καταναλώνουν μόνο ελληνικά προϊόντα και να σταματήσουν να αγοράζουν τρόφιμα εισαγωγής».

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταγγέλλει τον κ. Βορίδη και για το γεγονός ότι, την ώρα που τα κηπευτικά της Κρήτης καταλήγουν στις χωματερές, εκείνος συνεχίζει να επιτρέπει τις εισαγωγές από τις τρίτες χώρες. Θα μπορούσε να κλείσει τα σύνορα μέχρις ότου πουληθούν τα δικά μας προϊόντα. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο τόσο για τα αγγούρια και τις ντομάτες, όσο και για τα αμνοερίφια τώρα στην περίοδο του Πάσχα. Γιατί ο κόσμος μπορεί να μένει σπίτι του, αλλά τις ημέρες αυτές θα αγοράσει το αρνί και το κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι».

Αναβρασμός για τις  λαϊκές

 Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή είναι οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της Κρήτης που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές στην Αθήνα. Εξαιτίας του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης από περιφέρεια σε περιφέρεια, έχουν αποκλειστεί από τις αγορές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τόνοι προϊόντων να παραμένουν αδιάθετοι σε αποθήκες, προξενώντας τους μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Μάλιστα, η ερμηνεία του νόμου έφερε κάποιους από αυτούς αντιμέτωπους και με ποινικές κυρώσεις.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα στις τρέχουσες και τις μελλοντικές καλλιεργητικές περιόδους των παραγωγών ζητά ο Δήμος Ιεράπετρας.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Νησιωτικής Πολιτικής, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ζητά να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των παραγωγών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα στις τρέχουσες και τις μελλοντικές καλλιεργητικές περιόδους.

Με ερώτησή του προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά μέτρα προστασίας και στήριξης των παραγωγών, καθώς και να ανακληθεί η απαγόρευση συμμετοχής στις λαϊκές της Αττικής για τους παραγωγούς άλλων περιφερειών.

«Οι εξελίξεις παγκοσμίως με την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της έχουν οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών, τον μηδενισμό της τουριστικής αγοράς και τη δραματική μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης. Με δεδομένο ότι η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη είναι προσανατολισμένη τις τελευταίες δεκαετίες στις εξαγωγές, την τουριστική αλλά και την εσωτερική αγορά, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και δραματικές για ορισμένους κλάδους.

Η παραγωγή οπωροκηπευτικών τις τελευταίες μέρες οδηγείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στη "χωματερή". Η ελαιοπαραγωγή ήδη ήταν μειωμένη δραματικά φέτος και μαζί με μια σειρά καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο κοινωνικό πεδίο, με αμφισβητούμενη τη δυνατότητα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους, που ουσιαστικά δε συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης.

Α) Επειδή η μοναδική ίσως διέξοδος των παραγωγών με τα περιοριστικά μέτρα για τις λαϊκές αγορές στένεψε ακόμη περισσότερο τα περιθώρια διάθεσης των προϊόντων και μάλιστα η ακατανόητη απόφαση να μην μπορούν οι παραγωγοί από άλλες περιφέρειες να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές της Αττικής, αλλά αυτό να γίνεται μέσω εμπόρων, οι οποίοι μάλιστα είναι στα μέτρα στήριξης,

Β) Επειδή έχουν ήδη ανακοινωθεί σοβαρά μέτρα για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους, αλλά οι αγρότες που είναι και τα δύο (αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες) ουσιαστικά έχουν μείνει εκτός, Ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

Θα φροντίσετε για την άμεση καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων που εκκρεμούν για τους αγρότες και παραγωγούς;», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κεγκέρογλου.

 ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ - Αυξημένοι οι έλεγχοι

 Πρόγραμμα αυξημένων, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ελέγχων στα εισαγόμενα ζώντα και σφάγια αμνοερίφια ενόψει της εορτής του Πάσχα θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και οργανισμούς.

Σε σύσκεψη υπό την αρμόδια υφυπουργό αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή πλάνο συντονισμένων και σύνθετων ελέγχων:

- Στις πύλες εισόδου, στο σύνολο της βόρειας συνοριογραμμής της χώρας μας, από τον νομό Έβρου έως τον νομό Φλώρινας (Νίκη, Εύζωνοι, Προμαχώνας, Εξοχή, Κήποι-Πέπλο Έβρου),

- Στο οδικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια κατά το στάδιο της διακίνησης ζώντων και σφάγιων αμνοεριφίων,

- Και φυσικά στους τελικούς παραλήπτες των αμνοεριφίων (εισαγωγείς, χονδρέμπορους, σφαγείς, κρεοπώλες).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News