Κρήτη

Μπαίνει η Κρήτη στο κάδρο της άσκησης «Ειρήνη» για τη διάσωση μεταναστών από τη Λιβύη;

Τι αναφέρει ρεπορτάζ της «Guardian»  

Επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, η βρετανική «Guardian» γράφει πως «η Ελλάδα προσέφερε λιμάνια της ως σημεία αποβίβασης για τους μετανάστες που θα διασώζονται στη Μεσόγειο από τα πολεμικά πλοία της επιχείρησης Irini».

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία την Πέμπτη για την έναρξη ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο  για την επιβολή εμπάργκο όπλων, με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, στη Λιβύη.

Η αποδοχή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τα κράτη – μέλη της ΕΕ σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, συνοδεύεται από την αποδοχή της Αθήνας να οριστεί ελληνικός λιμένας ως «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.

«Ο στόχος της αποστολής με την ονομασία Operation Irini, από την ελληνική λέξη Ειρήνη, θέτει ενδεχομένως την ΕΕ σε κίνδυνο αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η οποία στέλνει όπλα στη Λιβύη», γράφει ο Guardian προσθέτοντας ότι «η προηγούμενη ναυτική αποστολή, η Επιχείρηση Σοφία, σταμάτησε, καθώς χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία ισχυρίστηκαν ότι τελικά ενήργησε ως «παράγοντας έλξης», ενθαρρύνοντας τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης,  να βγουν στη θάλασσα με την ελπίδα να διασωθούν.

Η Ελλάδα προσέφερε  λιμένες ως σημεία αποβίβασης για τους μετανάστες που θα διασώζονται στη θάλασσα από τα πολεμικά πλοία της αποστολής», δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη «Guardian».

Για το θέμα υπάρχει μόνο η τοποθέτηση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, που μίλησε για «νέα Μόρια στην Κρήτη».

Ειδικότερα, ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε μήνυμα του στο twitter κάνει λόγο για τον κίνδυνο νέας Μόριας στην Κρήτη.

Όπως γράφει:

«Η Ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε ΕΕ να μεταφέρονται πρόσφυγες από Λιβύη σε Ελληνικά λιμάνια. Ως ΥΠΕΞ έβαλα σε ανάλογη πρόταση βέτο. Απέτρεψα να γίνει η Κρήτη, δεύτερη Μοριά. Τούτοι εδώ φαίνεται να μην καταλαβαίνουν σε τι συμφωνούν. Επιπόλαια υποτιμούν προβλήματα, όντας επικίνδυνοι.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, η συμφωνία προβλέπει ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται μετά από την αποβίβαση τους σε ελληνικό λιμάνι, σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.

Η Ελλάδα θα μπορεί ανά τετράμηνο να αποσύρει το λιμάνι της αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Σχόλια