Δε θα γίνουν εξώσεις στις φοιτητικές εστίες στο Ρέθυμνο λόγω κορωνοϊου

Κρήτη
Δε θα γίνουν εξώσεις στις φοιτητικές εστίες στο Ρέθυμνο λόγω κορωνοϊου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα προμηθευτούν οι εστίες αντισηπτικά και θα υπάρχει δυνατότητα να εξεταστούν νοσούντες φοιτητές για το αν είναι φορείς του COVID-19

Μια πρώτη νίκη κατάφεραν οι φοιτητές/τριες που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες Ρεθύμνου, καθώς ο πρύτανης δεσμεύτηκε ότι: Δεν πρόκειται να γίνουν εξώσεις στους ενοίκους, θα προμηθευτούν οι εστίες αντισηπτικά και θα υπάρχει δυνατότητα να εξεταστούν νοσούντες φοιτητές για το αν είναι φορείς του COVID-19. Την ίδια ώρα, έχοντας στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικούς, συνεχίζουν τον αγώνα τους προκειμένου να παραμένουν στις εστίες οι φοιτητές όλης της Κρήτης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τις κλείσει.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή, καθώς ως καμπάνια από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την εκκένωση των εστιών, καθώς και τη δύσκολη θέση στην οποία θα έρχονταν εξ ορισμού οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές. Παρ' όλα αυτά, τέτοιες αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των πρυτανικών Αρχών.

Ιδιαίτερα τη στιγμή που το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, παρά την αντίθετη δέσμευση του πρύτανη, απειλεί να κόψει το ρεύμα και το νερό από τις εστίες Κομοτηνής, με κόσμο να μένει εκεί, και η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με παρόντα τον κ. Τσιόδρα (κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη διαχείριση της επιδημίας), εισηγήθηκε να ανασταλεί η απόφαση εκκένωσης των εστιών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες. Απαιτούμε η κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για κλείσιμο των εστιών και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση για την προφύλαξη των εστιακών φοιτητών και φοιτητριών από την πανδημία. Η υγεία των φοιτητών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός. Είναι απαράγραπτο δικαίωμα όλων, και υποχρέωση της κυβέρνησης να το διασφαλίσει».

Πολυτεχνείο Κρήτης

 Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρεται: «Οι εστιακοί με τον αγώνα τους συνεχίζουν να παραμένουν στις εστίες. Ο αγώνας και η κοινή οργάνωση και δράση των εστιακών - ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες - έφερε αποτελέσματα! Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών, που δέχτηκε την κατακραυγή του συνόλου των εστιακών της χώρας, έμεινε στα χαρτιά στις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Φάνηκε ακόμα μία φορά πως έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας να ακυρώνουμε στην πράξη αποφάσεις και σχεδιασμούς που βάζουν νέα εμπόδια στη ζωή μας. Κι αυτό γιατί καταφέραμε: Να μείνουν ανοιχτές οι εστίες και να πάρουμε δέσμευση για καθαριότητα και αντισηπτικό εξοπλισμό. Να μείνει ανοιχτή η λέσχη σίτισης. Να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης όλων των εστιακών που παρέμεναν στα Χανιά με όποιο μέσω προτιμούσαν για να φτάσουν στην πόλη τους.

Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε να παλεύουμε ώστε να παρθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα μέτρα για τους φοιτητές που έμειναν στις εστίες λόγω δουλειάς, είτε έχουν οικογενειακό μέλος σε ευπαθή ομάδα, είτε είναι οι ίδιοι ευπαθείς, είτε δεν έχουν καλές οικογενειακές σχέσεις.

Τονίζουμε στη διοίκηση του Ιδρύματος να πάρει καλά υπόψη της ότι την ευθύνη για τη διαμονή τους "δεν την έχουν οι φοιτητές". Πρέπει τώρα να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις από την ίδια και από το υπουργείο για: Επαρκή καθαριότητα στα κτήρια. Καθαρισμό κτηρίων 2 φορές την ημέρα. Για τον λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).

Συνεχίζουμε τον αγώνα γύρω από αυτά τα ζητήματα. Να πάρουν δύναμη από τη δύναμή μας για να συνεχίσουν τον αγώνα και οι υπόλοιποι σύλλογοι οικότροφων πανελλαδικά. Αντίστοιχα οι σύλλογοι που παίρνουν πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα για τη στήριξη του αγώνα των υγειονομικών, οι οποίοι κόντρα στις τεράστιες ελλείψεις δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή! Να επιταχθούν όλες οι ιδιωτικές κλινικές με όλο τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους, να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ. Πολλοί από εμάς δουλεύουν και έχουν νιώσει από την πρώτη στιγμή την ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. Να μπει τώρα φρένο! Διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα επιδόματα».

Καταγγελία της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

 «Απαράδεκτη η εκκένωση των εστιών της χώρας»

 Από την πλευρά της, ωστόσο, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες της χώρας και να τις εκκενώσει από τους/τις εναπομείναντες/ασες φοιτητές/τριες την 25η Μαρτίου και σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως η κυβέρνηση «αφήνει χωρίς σπίτι φοιτητές και φοιτήτριες στην πιο επικίνδυνη χρονική στιγμή. Αντί να προστατέψει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες από την πανδημία, επιλέγει την πιο εύκολη λύση: Τους πετάει στο δρόμο. Όπως και οι ίδιοι/ες οι φοιτητές/τριες αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, είναι εκατοντάδες που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για τους παρακάτω λόγους: 1) Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. 2) Οι ίδιοι/ες ή και οι οικογένειές τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 3) Πολλοί/ες από τους φοιτητές/τριες εργάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους (π.χ. delivery, takeaway, super market κ.λπ.). 4) Αρκετοί/ες φοιτητές/τριες που προέρχονται από άλλες χώρες δε δύνανται να επιστρέψουν (π.χ. πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω κορωνοϊού). 5) Αδυνατούν λόγω οικογενειακών ζητημάτων. 6) Κάποιοι φοιτητές/τριες το μόνο σπίτι που έχουν είναι οι εστίες.

Θεωρούμε πως είναι οξύμωρο και αντιφατικό τη χρονική στιγμή που καλούνται όλοι/ες σε καραντίνα, να κλείνουν τις φοιτητικές εστίες και να ζητούν από τους/τις οικότροφούς τους να αναγκαστούν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στις εστίες δεν εφαρμόζεται το "Μένουμε σπίτι" που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες. Προφανώς η διαμονή των φοιτητών/τριών στις εστίες (όσων έχουν απομείνει) έχει ένα κόστος, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μηδενίσει. Δεν προστατεύει ούτε τους/τις φοιτητές/τριες ούτε και τις οικογένειές τους. Είναι απαραίτητο οι εστίες να μείνουν ανοιχτές για όλους/ες όσους/ες επιθυμούν να παραμείνουν. Να φροντίσει να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους με ασφάλεια και δωρεάν όσοι/ες από τους φοιτητές/τριες επιθυμούν».

Παράλληλα, όπως αναφέρει, συνυπογράφει τα αιτήματα των φοιτητών για «επαρκή καθαριότητα στα κτήρια. Πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απολύμανση όλων των κτηρίων εδώ και τώρα! Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) και τακτική ανανέωσή τους. Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον COVID-19 για τυχόν σοβαρά συμπτώματα. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης. Να μη διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ρεύμα, νερό, ίντερνετ)».

Και με σύνθημα «όχι στο κλείσιμο των εστιών», όπως καταλήγει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, κατά τη διάρκεια της συγγραφής της καταγγελίας τα μέλη της ενημερώθηκαν ότι έγινε συνάντηση των εστιακών φοιτητών με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και δόθηκε λύση στο θέμα, οπότε και ζητούν να συμβεί το ίδιο και στις υπόλοιπες φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News