Θέρμανση στην Κρήτη με κλήματα και λιόκλαδα

Κρήτη
Θέρμανση στην Κρήτη με κλήματα και λιόκλαδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το νησί μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας για την παραγωγή βιομάζας από τα κλαδέματα αμπελιών και ελιών

Αγροτική βιομάζα από τα κλαδέματα των αμπελιών παράγεται στη Vilafranca del Penedès της Ισπανίας, επιβεβαιώνοντας έτσι στην πράξη τη δυνατότητα που έχει και η Κρήτη να παράγει θέρμανση από τα κλαδέματα των αμπελιών, της ελιάς, αλλά και κάθε δεντρώδους καλλιέργειας, όπως για μια φορά ακόμη λέει στη "Νέα Κρήτη" ο μηχανολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης.

Συγκεκριμένα, το παράδειγμα της Ισπανίας είναι ένα παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Η συλλογή των κλαδεμάτων αμπελιών πραγματοποιείται από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό "La Granada", ο οποίος, μεταξύ των άλλων υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεταιριζόμενους αγρότες, παρέχει τη δυνατότητα συλλογής των κλαδεμάτων αμπελιών με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το να το έκανε κάθε αγρότης ατομικά!

Φορείς από πολλές χώρες της Ευρώπης και απ' όλη την αλυσίδα αξίας αγροτικής βιομάζας επισκέφτηκαν τον ισπανικό δήμο Vilafranca del Penedès στο τέλος Φεβρουαρίου για μια ενημερωτική και επιδεικτική εκδήλωση που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό έργο AgroBioHeat.

Σύμφωνα με τον Μανόλη Καραμπίνη, επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και συντονιστή του έργου AgroBioHeat, η Vilafranca επιλέχθηκε ως τοποθεσία για την τρίτη συνάντηση του έργου (25-26 Φεβρουαρίου) και για την ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση (27 Φεβρουαρίου), καθώς είναι μια εξαιρετική επιτυχημένη περίπτωση όσον αφορά στην ενεργειακή αξιοποίηση κλαδεμάτων αμπελιών και ένα μοντέλο που μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές.

Ο Δήμος της Vilafranca αξιοποιεί τα κλαδέματα των αμπελώνων, από τους οποίους παράγεται το φημισμένο κρασί της Penedés, για την τροφοδοσία ενός λέβητα βιομάζας. Ο λέβητας παρέχει θερμότητα σε ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης με το οποίο είναι συνδεδεμένα αρκετά δημοτικά κτήρια από το 2018. Η δημοτική επιχείρηση d' Aigües de Vilafranca είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δικτύου.

Σε συνδυασμό με την ενημερωτική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε επίδειξη της μηχανοποιημένης συλλογής των κλαδεμάτων, κατά την οποία το σύστημα συλλογής/θρυμματισμού που οδηγείται από τρακτέρ μαζεύει τα κλαδέματα που έχουν μαζευτεί σε σειρές κατά μήκος του αμπελώνα. Το σύστημα αυτό αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τη συλλογή πετρών ή χώματος μαζί με τη βιομάζα. Μόλις γεμίσει ο κάδος συλλογής, τα θρυμματισμένα κλαδέματα αδειάζονται σε ένα φορτηγό, το οποίο και τα μεταφέρει στον χώρο όπου βρίσκεται ο λέβητας.

Το έργο AgroBioHeat υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ) και από το Ινστιτούτο Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην ημερίδα συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), από τον Αγροτικό Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ Νάουσας και από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου (σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις).

Στην Κρήτη μπορούμε

Ο Δημήτρης Χρηστάκης ως μηχανολόγος μηχανικός, καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ, που διευθύνει το Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας και Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολογίας, με αφορμή την υπόθεση αυτή, λέει στη "Νέα Κρήτη": «Τα γεωργικά κατάλοιπα της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη είναι πολύ περισσότερα απ' ό, τι είναι τα κλήματα. Αλλά πέρα απ' αυτό, σημασία έχει όλα τα γεωργικά κατάλοιπα να τα διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Το σημαντικότερο είναι ότι χρειάζεται μεγάλης κλίμακας δομή για το κάνουμε αυτό. Για να στήσεις μια επιχείρηση να μαζεύεις λιόκλαδα μαζί με τα κλήματα των αμπελιών και γενικότερα ό,τι κλαδιά υπάρχουν, θα πρέπει να έχεις εκτάσεις να τα ξεράνεις. Θα πρέπει να έχεις προσωπικό για να τα μαζεύεις. Και το προσωπικό για να βγάζει δουλειά και να έχει οικονομικό κέρδος, χρειάζεται όγκο. Δηλαδή χρειάζεται ένα σχήμα συνεταιριστικό ή άλλο, το οποίο θα τροφοδοτείται από τους αγρότες»...

Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χρηστάκης μας λέει ότι «είχαμε πριν από χρόνια κάνει μία μελέτη για τη Μυτιλήνη και είχαμε καταλήξει ότι θα μπορούσαμε από τα λιόκλαδα να καλύψουμε γύρω στο 5% της ισχύος που χρειάζεται η Μυτιλήνη. Στην Κρήτη μπορούσαμε να κάνουμε ένα εργοστάσιο γύρω στα 20 Μεγαβάτ. Αλλά αυτό που μας προβλημάτιζε τότε ήταν ότι το κόστος των καυσίμων ενός φορτηγού αυτοκινήτου, το οποίο θα γυρίζει και θα μαζεύει τα λιόκλαδα, θα εξανέμιζε το όφελος. Και με αυτό το μέγεθος ήταν καλύτερα να κάψουμε το πετρέλαιο και να παράγουμε ενέργεια, παρά να το κάψουμε κουβαλώντας τα κλαδιά για την παραγωγή ενέργειας»...

Ωστόσο, από τότε υπάρχουν εξελίξεις. «Τα δεδομένα σήμερα αλλάζουν με την υποχρέωση του θρυμματισμού των κλαδιών. Με τους θρυμματιστές κλαδιών, αν τα κλαδιά τα κάνουμε πριονίδι και αυτό το πριονίδι το παίρνει μια επιχείρηση και το επεξεργάζεται φτιάχνοντας πέλετ, έχουμε πιο βιώσιμες λύσεις».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χρηστάκη, «μια επιχείρηση που θα μπορούσε να "σταθεί" θα ήταν μια επιχείρηση που θα ενοικιάζει τους θρυμματιστές κλαδιών στους αγρότες. Να κάνουν οι αγρότες τον θρυμματισμό. Και μετά να περνάει η εταιρεία και να παίρνει το πριονίδι».

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν;

 Καταλήγοντας, εξηγεί ότι σε έναν αγρότη με 100 στρέμματα γης δε θα μπορούσε μία τέτοια διαδικασία να έχει όφελος.

«Εγώ θα μιλούσα για αρκετές χιλιάδες στρέμματα σε μια γεωγραφική περιοχή, όπου θα είναι συγκεντρωμένη η γεωργική παραγωγή και με χαμηλό κόστος να μπορεί να συλλέγεται το υλικό αυτό. Η μεγάλη δυσκολία έχει να κάνει με τη συλλογή των κλαδιών και την αποξήρανσή τους», λέει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News