25η Μαρτίου: Τα ηχηρά μηνύματα της εθνικής επετείου εν μέσω πανδημίας

Κρήτη
25η Μαρτίου: Τα ηχηρά μηνύματα της εθνικής επετείου εν μέσω πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εθνική επέτειος είναι μέρα εθνικής αυτοπεποίθησης»

Ήταν ένας διαφορετικός ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου: υπό το φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού, στον 'Αγνωστο Στρατιώτη ήταν μόνον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί κομμάτων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ -όλοι σε ευθεία γραμμή και σε απόσταση ασφαλείας. Πολίτες με τα παιδιά τους δεν υπήρχαν στο αντικριστό πεζοδρόμιο και η μπάντα αποτελείτο από μόλις δέκα άτομα.

Αλλά και η στρατιωτική παρουσία είχε διαφορετικό χαρακτήρα φέτος: μόνον από αέρος, ενώ δεν υπήρχαν ούτε και τα αγήματα απόδοσης τιμών. Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ, και έξι ελικόπτερα της αεροπορίας Στρατού και Ναυτικού πετούσαν πάνω από το χώρο, όσο διαρκούσε η τελετή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου, στα 4,5 λεπτά παραμονής της στον 'Αγνωστο Στρατιώτη, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στην πολιτική ηγεσία του τόπου και τους άλλους παρευρισκόμενους, στην πιο ουσιαστική ευχή που μπορεί να δώσει κανείς τις ημέρες αυτές…

Μετά την αποχώρηση της Προέδρου, ακολούθησαν σύντομοι διάλογοι, ανά δύο και πάλι από απόσταση, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κώστα Τασούλα, του Αλέξη Τσίπρα, της Φώφης Γεννηματά και του Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Η σημερινή επέτειος δεν είναι απλώς και μόνον μία ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμών, ανάμνησης και υπερηφάνειας, αλλά είναι και πρέπει να είναι και ημέρα διδαχής, μία ημέρα απολογισμού, μία φωτεινή ημέρα εθνικής ανατάσεως και μία ημέρα εθνικής αυτοπεποίθησης, για όλα όσα μεγάλα και τρανά μπορεί να πετύχει ένας λαός ενωμένος όταν οι περιστάσεις και το ιστορικό καθήκον το επιβάλλουν και το απαιτούν. Και τώρα είναι μία τέτοια ώρα».

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φράγκος  στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου  25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Ετούτη την ώρα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλές προκλήσεις, με τις δύο εξ αυτών γνωστές σε όλους σας και σε έξαρση, αυτή την περίοδο καλούμεθα όλοι, ανεξαιρέτως, εμπνεόμενοι από τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες που όπλισαν το χέρι των αγωνιστών του 1821, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων εκτελώντας την αποστολή μας και το χρέος μας στην Πατρίδα, με θάρρος και αυταπάρνηση, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του Έθνους", προτρέπει τους  άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Προερχόμαστε από την ίδια μήτρα που έπλασε τον Αριστείδη, τον Θεμιστοκλή, τον Αλέξανδρο τον Μέγα, τον Παλαιολόγο, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Μιαούλη και τον Κανάρη, την Μπουμπουλίνα και την Μαντώ Μαυρογένους, τον Παύλο Μελά, τον Καμπέρο και τον Μωραϊτίνη, τον Ίτσιο, τον Κατσιμήτρο και τον Δαβάκη, τον Κατούντα, τον Κατσάνη και τον Σταυριανάκο και τόσους άλλους ανώνυμους και επώνυμους Έλληνες που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Ελευθερίας, για να είμαστε εδώ σήμερα ελεύθεροι και υπερήφανοι που είμεθα Έλληνες»,  παρατηρεί .

«Ατσαλώστε την ψυχή σας και την καρδιά σας, κλείστε μέσα σας την Ελλάδα και να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να μας αγγίξει χωρίς βαρύτατο κόστος» διαβεβαιώνει.

«Αισθάνομαι υπέρτατα υπερήφανος που αξιώθηκα να είμαι Αρχηγός σας, και σας προτρέπω να συνεχίσετε να εργάζεστε εντατικά, άοκνα, μη φειδόμενοι κόπου και προσπαθειών, για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας της Ελλάδας μας, έχοντας πάντα κατά νουν ότι η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, θέλει θυσίες τόσο για να την αποκτήσουμε όσο και κυρίως για να τη διατηρήσουμε. Και αυτό κάναμε, κάναμε και θα κάνουμε στο διηνεκές. Για αυτό υπάρχουμε. Είναι τώρα η σειρά μας, η βάρδια μας στις πολεμίστρες, στις πολεμίστρες της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα»,  καταλήγει o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Μήνυμα Μητσοτάκη: Ο δικός μας αγώνας τώρα να κρατήσουμε την Ελλάδα δυνατή

 «Ένας είναι, τώρα, ο δικός μας αγώνας: Να κρατήσουμε την Ελλάδα δυνατή και τους Έλληνες υγιείς. Η πανδημία θα μας κοστίσει. Θα μας αφήσει, όμως, νικητές και πιο ώριμους. Χαλυβδωμένους όσο ποτέ για να ξαναπάμε την πατρίδα μπροστά», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η εθνική επέτειος βρίσκει, φέτος, τη χώρα μας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

«Δεν την γιορτάζουμε σε δρόμους και πλατείες. Αλλά την τιμούμε από το σπίτι μας. Με τις σημαίες μας να κυματίζουν ψηλά και τη σκέψη μας στον αγώνα των προγόνων μας για Ελευθερία. Όμως με συνείδηση ότι ο εχθρός, τώρα, είναι η πανδημία. Απέναντί της θα παρελάσουν, σήμερα, η ισχύς και η ενότητά μας. Σ' αυτό το μέτωπο κρίνεται ο πατριωτισμός της ευθύνης. Και εκεί δοκιμάζεται στην πράξη, και όχι στα λόγια, η κοινωνική αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι σε τούτη τη μάχη», σημειώνει.

 «Αυτή είναι η άλλη όψη της δύναμής μας στον πόλεμο εναντίον της κοινής απειλής. Κανείς μόνος. Αλλά όλοι από την ίδια θέση, στην πρώτη γραμμή», τονίζει.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως πριν από 200 χρόνια οι Έλληνες διεκδίκησαν και έγιναν από υπόδουλοι ελεύθεροι και από υπήκοοι, πολίτες. «Συγκρότησαν Έθνος. Και ίδρυσαν κράτος Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης. Αυτές τις μεγάλες αξίες καλούμαστε να δικαιώσουμε, στις μέρες μας, με ένα νέο περιεχόμενο, αυτό της αμοιβαίας ευθύνης. Γιατί μόνο οι ενωμένοι λαοί μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Κανένα κοινωνικό οικοδόμημα δεν στέκει χωρίς το θεμέλιο της Υγείας. Και κανείς πολίτης δεν θα είναι καλά αν και οι γύρω του δεν είναι καλά», επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτή τη μεγάλη ημέρα, λοιπόν, μετουσιώνουμε την εθνική μνήμη σε ευθύνη για το παρόν. Με πειθαρχία στεκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία. Όπως κι αυτή μάχεται δίπλα μας. Γιατί την ίδια «αρετή και τόλμη» που ήθελε η ελευθερία τότε, απαιτεί και ο αγώνας σήμερα. Όσο πιο γρήγορα κερδίζονται οι μικρές και μεγάλες αναμετρήσεις με τον κορονοϊό, τόσο ταχύτερα θα κερδηθεί και ο πόλεμος. Απώλειες έχουμε και θα έχουμε. Και η οικονομία μας θα υποφέρει. Αλλά χρέος μας είναι να περιορίσουμε τον πόνο στο ελάχιστο. Και να επιμερίσουμε το κόστος της προσαρμογής στην νέα οικονομική πραγματικότητα με τρόπο δίκαιο».

Ο κ. Μητσοτάκης λέει επίσης ότι οι οπλαρχηγοί και οι πυρπολητές του καιρού μας είναι οι γιατροί κι οι νοσηλευτές. «Οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες. Οφείλουμε να τους εξοπλίσουμε με τα πολεμοφόδια που σώζουν ζωές. Και να τους δώσουμε δύναμη και φρόνημα, πειθαρχώντας στις συστάσεις τους: Δεν κυκλοφορούμε, μένουμε σπίτι! Έτσι τιμούμε φέτος την εθνική επέτειο», υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: «Το 1821 οι πρόγονοί μας ενώθηκαν, ξεσηκώθηκαν και απελευθέρωσαν την πατρίδα. Και οι επόμενες γενιές την ξανάχτισαν και την μεγάλωσαν. Σήμερα, τα παιδιά της αγρυπνούν σε άλλα μέτωπα: Στα σύνορα, στα νοσοκομεία, στην καθημερινότητα. Σε αυτούς τους συμπολίτες μας της πρώτης γραμμής, απευθυνόμαστε με τα λόγια του εθνικού μας ποιητή: «Η δύναμη σου πέλαγο, η θέλησή μου βράχος». Η διεθνής συγκυρία, ωστόσο απλώνει τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης και πέρα από σύνορα. Και αν, τότε, το κύμα του Φιλελληνισμού υπήρξε πανευρωπαϊκό, σήμερα επιστρέφει ως το ζητούμενο μιας νέας Ευρώπης. Αυτής που δεν θα περιοριστεί στην κοινή υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης. Αλλά, κυρίως, θα στηρίξει την οικονομική αναγέννηση μετά από αυτήν. Ποτέ η σημασία της Ενωμένης Ευρώπης δεν ήταν μεγαλύτερη. Ήρθε η ώρα να την αξιοποιήσει προς όφελος όλων των πολιτών της».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι η δοκιμασία που βιώνουμε απελευθερώνει ήδη δυνάμεις του λαού μας που βρίσκονταν σε λήθαργο.

«Μέσα στην κρίση οι δομές μας εκσυγχρονίζονται. Η τεχνολογία ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αλλά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ο εθελοντισμός ριζώνει. Εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε, πλέον, πιο ομαδικά και πειθαρχημένα. Και χτίζουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης στο κράτος, που στα δύσκολα δείχνει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Όλα αυτά θα είναι τα όπλα μας για την επόμενη μέρα. Τα πολύτιμα εργαλεία με τα οποία θα ξαναχτίσουμε ό,τι και αν χάθηκε. Και του χρόνου, όταν αυτή η περιπέτεια θα είναι παρελθόν, θα γιορτάσουμε υπερήφανοι, τους δύο αιώνες ελευθερίας μας. Καλή δύναμη, και Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους!», καταλήγει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

«Έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις:

Η επέλαση του κορωνοιού στη δημόσια υγεία, οι οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει η πανδημία, οι αναταράξεις στην Ε.Ε. που ακόμη δεν λέει να καταλάβει ότι οικοδομήθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης, αλλά και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

Χθες ενημερωθήκαμε για τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης.

Η Ελλάδα πλέον έχει κάθε λόγο να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων.

Ωστόσο, όποτε και αν το πράξει, θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα από την Ευρώπη, ότι μονομερείς ενέργειες όπως αυτή οδηγούν σε κυρώσεις.

Και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι διάλογος χωρίς σεβασμό δεν μπορεί να υπάρξει.

Ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν θα πετύχουν.

Και ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα σταθούμε ενωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Ευτυχώς, την ίδια προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζουμε πια στα βόρεια σύνορά μας, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και χθες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μαζί και η Ελλάδα – άναψαν πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μια περιοχή, που μόλις πριν λίγα χρόνια βυθιζόταν στις κρίσεις, σήμερα αλλάζει κεφάλαιο, αποκτά σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και κάνει βήματα προς τη σταθερότητα.

Όμως πέρα από τις εξωτερικές προκλήσεις, η μεγάλη πρόκληση των καιρών μας είναι η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ένα μέτωπο ζωής είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή.

Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος, ιδιαίτερα από τις κοινωνικά πιο ευάλωτες ομάδες.

Για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση. Για να μην ξαναγίνει η Πολιτεία εχθρός των πολλών.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχη στην Ευρώπη για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, απέναντι στις  νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Να σταθεί δίπλα σε χώρες που ζητάνε μια νέα Ευρώπη ανάπτυξης και κοινωνικής μέριμνας.

Ενώ στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, πρέπει να καταλάβουν πως οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά, αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή. 

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Το 21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται.

Μας θυμίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας.

Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες!»

Στη δήλωση της για την 25η Μαρτίου η Φώφη Γεννηματά κάνει έκκληση για εθνική ομοψυχία.

Η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Το 21 μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας δείχνει το δρόμο στο αγώνα:

Για τη ζωή, την ελευθερία, την ανεξαρτησία.

Για να προστατεύσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

Να διασφαλίσουμε τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Μας δίνει δύναμη στο σημερινό αγώνα κατά της πανδημίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να πάμε ξανά τη ζωή μας μπροστά.

Ενωμένοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Η ενότητα και η ομοψυχία δεν είναι δρόμος, είναι μονόδρομος. Η διχόνοια δεν έχει θέση πια».

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσύμπα

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια «εθνική ομοψυχία» εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου. Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γιατί, τίποτα δεν αλλάζει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, εάν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές.

Το μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη για την 25η Μαρτίου

η βεβαιότητα ότι «η σημερινή περιπέτεια θα περάσει», όμως «η απειλή της υποταγής θα βρίσκεται πάντα προ των πυλών» και για τον λόγο αυτό «η 25η Μαρτίου είναι μια εξαιρετική μέρα για να θυμόμαστε τα προαπαιτούμενα μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται» επισημαίνει στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25,  Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι «κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της Περιπέτειας και της Υποταγής» και προσθέτει ότι το 1821 οι ήρωες της Επανάστασης που γέννησε την Ελλάδα μας, που μας έδωσαν το δικαίωμα να ελπίζουμε σε μια πατρίδα που διαφεντεύεται από το λαό της, επέλεξαν συνειδητά την Περιπέτεια. Ήξεραν, βλέπετε, ότι η Υποταγή είναι η χειρότερη Περιπέτεια.

Σήμερα, 25η Μαρτίου του 2020, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στο μήνυμά του, μετά από την ορθή απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας, και όσο απαγορεύεται στο λαό μας να συμμετέχει σε γιορτινές καταθέσεις στεφάνων, όλοι μας, πολιτικοί και πολίτες, μένουμε - ή έπρεπε να μένουμε - σπίτι προστατεύοντας αλλήλους από μία περαστική αλλά σημαντική απειλή. Και από εδώ, από τα σπίτια μας, εκπληρώνουμε την ιερή μας υποχρέωση:

- Να κλίνουμε το κεφάλι ευλαβικά σε αυτές τις ηρωίδες, σε αυτούς τους ήρωες και να δώσουμε το δικό μας όρκο ότι κάθε φορά που τίθεται το δίλημμα Περιπέτεια ή Υποταγή θα επιλέγουμε, υπέρ της πατρίδας, υπέρ του λαού μας, όπως επέλεξαν εκείνες, όπως επέλεξαν εκείνοι.

- Να θυμόμαστε στο διηνεκές ότι η ελευθερία του λαού προαπαιτεί την απελευθέρωση από τον φόβο και από την επιχειρηματική λογική της διαχείρισης κινδύνου.

- Να φοβόμαστε πιο πολύ κι από σιδηρόφρακτο εχθρό τη μεταξύ μας διχόνοια που πάντα ήταν η μέγιστη απειλή για τον Ελληνισμό.

-Να στοχαζόμαστε το Θούριο του Ρήγα Φεραίου που πρώτος κατέδειξε ότι ο ξεσηκωμός των Ελλήνων ήταν μια κορυφαία στιγμή του ευρωπαϊκού διαφωτισμού που η σημερινή Ευρώπη έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

- Να αγωνιζόμαστε, όπως κι εκείνοι, με γνώμονα το αρχαίο ρητό «εν μέτρω ως ποιητές, άνευ μέτρου ως ιδιώτες», για το κοινό συμφέρον, την από κοινού ευημερία, τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια παιδεία και βέβαια τη δημόσια υγεία.

- Να τιμάμε και να ενισχύουμε με κάθε τρόπο εκείνες και εκείνους που σήμερα εργάζονται υπό τραγικές συνθήκες, είτε στο καταρρακωμένο από την τρόικα Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε στα ταμεία των σουπερμάρκετ, είτε σε άλλες εταιρείες και οργανισμούς που κρατάνε την κοινωνία μας όρθια, αγωνιζόμενες και αγωνιζόμενοι υπέρ κοινωνίας, υπέρ πατρίδος, υπέρ όλων ημών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε μήνυμα του, αναφέρει μεταξύ άλλων: Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» απελευθέρωσαν τη χώρα. Η επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821,που ταυτίστηκε με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι ημέρα μνήμης, δόξας και εθνικής υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες.

Δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη για την 25η Μαρτίου:

«Το ιστορικό ορόσημο της εθνικής παλιγγενεσίας, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μας εμπνέει και μας διδάσκει ότι με ενότητα, αλληλεγγύη και συλλογικό όραμα θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις!

Η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι.

Ας την προφυλάξουμε για να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι».

Μήνυμα Ν. Δένδια για την 25η Μαρτίου: Στόχος μία ισχυρή Ελλάδα     

Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καλώντας τους Έλληνες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών με στόχο μία ισχυρή Ελλάδα.

«Εορτάζουμε την εθνική επέτειο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά με υπερηφάνεια πάντα και αποδίδοντας τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία», σημειώνει. «Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις μας, ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών, με στόχο μία ισχυρή Ελλάδα».

Δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Στην θυσία των ηρώων προγόνων μας για την Ελευθερία, αλλά και στο μήνυμα της Εθνικής ομοψυχίας και αλληλεγγύης στην δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας λόγω της πανδημίας και που συμπίπτει με την Εθνική επέτειο της 25 Μαρτίου, αναφέρεται σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα στην δήλωσή του ο Περιφερειάρχης αναφέρει:

«O φετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση των 199 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση. Μια κατάσταση που προτάσσει το εμείς, που επιβάλλει εθνική ομοψυχία, κοινωνική αλληλεγγύη και αναδεικνύει την έννοια του ανθρωπισμού, την προστασία της υγείας και της υπέρτατης αξίας, της ζωής.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες τιμούμε τον αγώνα των Ελλήνων, τιμούμε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Η παρακαταθήκη τους, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία τους, αποτελούν ακόμα και σήμερα των πρώτο και θεμελιώδη κρίκο στην ιστορική αλυσίδα του νεότερου Ελληνικού κράτους»

«Η φετινή επέτειος μας βρίσκει ανήσυχους αλλά και ενωμένους» – Μήνυμα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για την 25η Μαρτίου     

«Αυτή η επέτειος μας βρίσκει ανήσυχους, αλλά και ενωμένους» τονίζει στο μήνυμά της, για τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, "Ελλάδα 2021" < https://www.greece2021.gr >. Αναφερόμενη στον αγώνα για τη μη εξάπλωση του ιού COVID-19, η Επιτροπή τονίζει ότι η φετινή επέτειος μας βρίσκει συστρατευμένους σε έναν κοινό σκοπό: «Να στηρίξουμε τους εαυτούς μας. Να κερδίσουμε συλλογικά. Να είμαστε εδώ και αύριο, γιατί είναι σίγουρο ότι ο ιός COVID 19 θα φύγει, αλλά εμείς θα είμαστε εδώ».

Στο μήνυμά της, η Επιτροπή σημειώνει ότι τη φετινή επέτειο δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. «Η 25η Μαρτίου δεν θα είναι μέρα γιορτινή, αλλά μία ακόμα ημέρα με το μυαλό μας να εστιάζεται στις ανθρώπινες απώλειες, στα νέα κρούσματα της επιδημίας, στην θεραπεία που δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμη, στον αποκλεισμό μας στα σπίτια μας».

Σημειώνει ωστόσο ότι «απέναντι στην αγωνία που μας προκαλεί η πανδημία» υπάρχουν μία σειρά από βεβαιότητες από τις οποίες πρέπει να κρατηθούμε:

- Είναι η βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στηρίζουν την προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία, αποδέχονται με θαυμαστή ωριμότητα και υπομονή τον περιορισμό βασικών ελευθεριών όπως αυτή της ελεύθερης μετακίνησης και πειθαρχούν σε μία καθημερινότητα που δεν είναι καθόλου κανονική.

- Είναι η βεβαιότητα ότι χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για εθελοντική προσφορά εργασίας εκεί όπου απαιτείται και εγγράφονται ως εθελοντές στην πλατφόρμα του υπουργείου υγείας https://ethelontes.gov.gr.

- Είναι η βεβαιότητα ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας ομονοεί, στηρίζει τα μέτρα και αναζητά τρόπους αυτά να γίνουν αποτελεσματικότερα.

- Είναι η βεβαιότητα ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί: το υγειονομικό προσωπικό που δουλεύει με αυταπάρνηση, αδιαφορώντας για τις αδυναμίες και τις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντά, οι αστυνομικοί που βρίσκονται στους δρόμους εκτεθειμένοι στον ιό, οι άνθρωποι των Δήμων που στηρίζουν ευπαθείς ομάδες. Η κοινωνία το αναγνωρίζει και τους ευγνωμονεί.

- Είναι τελικά η βεβαιότητα ότι αυτή η επέτειος μας βρίσκει ανήσυχους, αλλά και ενωμένους με τρόπο μοναδικό. Συστρατευμένους σε έναν κοινό σκοπό: Να στηρίξουμε τους εαυτούς μας. Να κερδίσουμε συλλογικά. Να είμαστε εδώ και αύριο, γιατί είναι σίγουρο ότι ο ιός COVID 19 θα φύγει, αλλά εμείς θα είμαστε εδώ. Όρθιοι και δυνατότεροι.

Καταλήγοντας στο μήνυμά της, η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" εύχεται σε όλους "Καλή δύναμη και Χρόνια πολλά".

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη

 «Ο κόσμος θα εξακολουθεί πάντοτε να βαδίζει εμπρός»

«Η φετινή επέτειος της Επανάστασης του 1821, του καρπού του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού, του θάρρους και της ψυχής των προγόνων μας, βρίσκει την χώρα, όπως και όλο τον πλανήτη, αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες.

Κάθε πολίτης, καλείται να κάνει την δική του επανάσταση και να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας. 199 χρόνια μετά το 1821 και με τον λόγο του Παπαδιαμάντη «Ο κόσμος θα εξακολουθεί πάντοτε να βαδίζει εμπρός» κατά νου, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας, ενισχύουμε την κοινωνική συνυπευθυνότητα, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να προγραμματίζουμε για την επόμενη ημέρα. Την ημέρα που όλα όσα σήμερα μας φαίνονται απίστευτα, θα αποτελούν παρελθόν».

Δήλωση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη

«25η Μαρτίου. Μέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους ήρωες του 1821 και τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Η φετινή επέτειος μας βρίσκει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χωρίς εορτασμούς, αλλά με ανεπτυγμένο το αίσθημα αλληλεγγύης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης αλλά και ελπίδας, ότι θα βγούμε νικητές και από αυτόν τον πόλεμο.

Σήμερα, ενωμένοι, με σοβαρότητα και χωρίς πανικό, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για να προασπίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την υγεία όλων μας.

Μένουμε σπίτι, για να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη, τη μάχη της ζωής.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News