Κρήτη

Η πορεία και η εκτίμηση για τον κορωνοϊό στην Κρήτη

Τι ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής»

Για την πορεία του covid 19 στην κοινότητα της Κρήτης αναφέρθηκαν ειδικοί επιστήμονες που μίλησαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της «ΚΡΗΤΗ TV», με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα όσον αφορά τα συμπτώματα αλλά και την κρισιμότητα των επόμενων ημερών που ουσιαστικά θα φωτογραφίσει και την διασπορά του κορωνοιού στο νησί.

Όσον αφορά τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ του νησιού αναφέρθηκε στην τακτική που ακολουθεί το επιστημονικό προσωπικό υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της καραντίνας με σημείο αναφορά το βασικό όπλο αντιμετώπισης του covid 19 .

Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για το πως θα κινηθεί η πανδημία στην Κρήτη κρατώντας την σκέψη ότι η πορεία των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την υπόλοιπή χώρα αλλά και την Ευρώπη θα δώσει και την πρώτη ουσιαστική εικόνα για το νησί. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμοξιωλογίας οι επόμενες 4 με 6 εβδομάδες θα σκιαγραφήσουν και την λεγόμενη διαφορά με την ευχή να αποφύγουμε την εκθετική ανίχνευση κρουσμάτων στην Κρήτη. Τα μέτρα όπως τόνισαν οι ειδικοί θα μπορούσαν να είναι ένα ουσιαστικό ανάχωμα της διασποράς στην Κρήτη.

Η πνευμονολόγος και υπεύθυνη του ιατρείου διακοπής τους καπνίσματος του ΠΑΓΝΗ Ιωάννα Μητρούσκα αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές του covid 19 που λειτουργεί σε κάποιες περιπτώσεις επιθετικά προς τους πνεύμονες, με την κα Μητρούσκα να τονίζει ότι το βασικό σύμπτωμα που πρέπει άμεσα να κινητοποιήσει έναν ασθενή είναι η δύσπνοια, αλλά και το βάρος που μπορεί να νιώθει ο ασθενής στο ύψος του στήθους. Ωστόσο η κα Μητρούσκα αναφέρθηκε και στην επικινδυνότητα τους καπνίσματος σε όλη αυτή την διαδικασία που προκαλεί οcovid 19.

Ο καθηγητής ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρος Βγότζας αναφέρθηκε στο χρόνιο στρες που προκαλεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που πολλές φορές μπορεί να ανθυποβάλει έναν άνθρωπο να βιώνει τα συμπτώματα του covid 19 χωρίς αυτό όμως να υφίσταται. Είναι ανάγκη σύμφωνα με τον κο Βγότζα να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες που προκαλεί και ο εγκλεισμός.

Το ΕΣΥ σε επίπεδο Κρήτης είναι έτοιμο έχοντας και plan b όσον αφορά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ τόνισε η διοικήτρια της περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη υπογραμμίζοντας και τις κινήσεις που έχουν γίνει όσον αφορά τις κλίνες κορωνοιού στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Η Γιατρός ΩΡΙΛΑ Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα τόνισε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες και τις έχουν ρυθμίσει με ειδικές αγωγές μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοιό.

Ενώ ο ειδικός παθολόγος Μανόλης Φραγκάκης τόνισε την αναγκαιότητα της σωστής αξιολόγησης των στοιχείων που προκύπτουν από την διαδικασία των τεστ ανίχνευσης που γίνονται στην επικράτεια.

Στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» μίλησαν και οι αδελφές Ειρήνη Τορνεσάκη και Αναστασία Τορνεσάκη που επέστρεψαν από ΗΠΑ και Μ Βρετανία και τώρα βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα σε σπίτι στο Ηράκλειο. Οι δύο αδελφές αναφέρθηκαν στην μεγάλη καθυστέρηση των μέτρων σε ΗΠΑ και Μ Βρετανία τονίζοντας ότι στην Ελλάδα τα έγκαιρα μέτρα της καθολικής απαγόρευσης προκαλούν μεγαλύτερη ασφάλεια στους έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Η δημοσιογράφος του Alpha Ελένη Λαζάρου μιλώντας στην εκπομπή περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα αλλά και στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν πλέον και οι λειτουργοί της ενημέρωσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Σχόλια