Κρήτη

Κορωνοϊός: Πλήγμα για αγρότες και κτηνοτρόφους – «Ανησυχία» μήπως δεν πουληθούν αμνοερίφια το Πάσχα

Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης -Μπαράζ ερωτήσεων από Κρητικούς βουλευτές για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Οι αλλεπάλληλες δέσμες οικονομικών μέτρων για ενίσχυση των πληττόμενων από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού επαγγελματιών και εργαζομένων δεν έχουν επί της ουσίας συμπεριλάβει ακόμη τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο. Αυτό προκάλεσε μπαράζ ερωτήσεων Κρητικών βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει και για τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης σημειώνει στη σχετική επίκαιρη ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι είναι «απαράδεκτο να μην έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα στήριξης για όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα».

Στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής: «Με την παρούσα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού, δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι και όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, αλλά και όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, παραγωγοί και έμποροι.

Αν και η υγειονομική κρίση έχει πλήξει ήδη τους παραπάνω συμπολίτες μας, η κυβέρνηση για ανεξήγητο λόγο τούς έχει θέσει εκτός των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής.

Δυστυχώς οι εξαγωγές προϊόντων πρωτογενούς τομέα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις του 2019. Ταυτόχρονα η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων εστίασης στην ελληνική επικράτεια δημιουργεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα όσων ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή. 

Για όσους δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια κατηγορία αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος τους στον ανταγωνισμό με τα σούπερ-μάρκετ, καθώς συγκρατούν τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά.

Με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/ΓΠ. οικ. 20006/2020, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 943/Β/20.3.2020 ημέρα Παρασκευή, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή υπήρξε απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών της επόμενης ημέρας, που τυγχάνει να είναι και η μέρα συμμετοχής περισσότερων παραγωγών και εμπόρων από κάθε άλλη μέρα της εβδομάδας.

Η αιφνιδιαστική απόφαση, λίγες ώρες πριν λειτουργήσουν οι λαϊκές του περασμένου Σαββάτου, είχε ως αποτέλεσμα πολλά προϊόντα να αχρηστευτούν ενώ ήταν ήδη αγορασμένα από τους πωλητές των λαϊκών, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να μην μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους για τον ίδιο λόγο. Επίσης η οικονομική ζημία θα συνεχιστεί, καθώς θα επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του 50% όσων συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές.

Το οικονομικό πλήγμα που δέχεται η Κρήτη εξαιτίας των ακυρώσεων των τουριστικών πακέτων και οι συνέπειες στην οικονομία του νησιού λόγω και του πλήγματος στον πρωτογενή τομέα είναι ανυπολόγιστες, ενώ ο κτηνοτρόφος κινδυνεύει να μη διαθέσει την παραγωγή του ούτε την περίοδο του Πάσχα που παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη ζήτηση».

Επίσης όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές στηρίζουν τις οικογένειές τους με χαμηλά έως πολύ χαμηλά εισοδήματα».

Ο κ. Βαρδάκης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν νέα δέσμη μέτρων άμεσα για τη στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των εργατών γης.

Ερώτηση από Β. Κεγκέρογλου

Με επίκαιρη ερώτησή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσα μέτρα προστασίας και στήριξης των αγροτών.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής: «Στηρίζουμε με υπευθυνότητα τις αποφάσεις των επιστημόνων και προτείνουμε ενέργειες και μέτρα προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνει η χώρα και πλήττει ανεξαιρέτως όλους τους τομείς της οικονομίας, μέσα στους οποίους είναι και ο πρωτογενής που ήδη αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα.

Οι υποχρεώσεις τρέχουν αλλά οι αποζημιώσεις καθυστερούν για όλους, και ιδιαίτερα για τους ελαιοπαραγωγούς που είχαν μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να σταθούμε στην αυξημένη ζήτηση στην εσωτερική αγορά σε ορισμένα προϊόντα τις πρώτες μέρες της κρίσης, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε και δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη πολλοί κλάδοι της αγροτικής παραγωγής και ιδιαίτερα οι ευαίσθητοι, όπως ανθοκομία, αρωματικά φυτά κ.λπ.

Όλη η αγροτική παραγωγή με εξαγωγικό προσανατολισμό αντιμετωπίζει δυσκολίες, ακόμη και ο δυναμικός κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας.

Η αιγοπροβατοτροφία έχει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας του μηδενισμού πωλήσεων αμνοεριφίων που προβλέπεται για το Πάσχα.

Οι τελευταίες αποφάσεις των περιορισμών στις λαϊκές αγορές μειώνουν κατά πολύ τον αριθμό των παραγωγών που συμμετέχουν σε αυτές, αλλά και των προϊόντων που μπορεί να διακινηθούν.

Επειδή ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα για όλους τους κλάδους της οικονομίας, με τρανταχτή εξαίρεση τον αγροτικό και επειδή οι οργανώσεις των αγροτών ήδη σας έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να εξετάσετε και να αποδεχτείτε τις προτάσεις που σας έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι των αγροτών για όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής;
  2. Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε για τις εξαγωγές στους ευαίσθητους τομείς της αγροτικής παραγωγής, την ιχθυοκαλλιέργεια, την ανθοκομία, τα αρωματικά φυτά κ.λπ., αλλά και για τους συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές;».

«Μέτρα στήριξης»

Για τους κτηνοτρόφους ο Γ. Λογιάδης

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, με τη δική του επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους: «Τη λήψη μέτρων ενίσχυσης και στήριξης των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων της Ελλάδας ζητούν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), περιγράφοντας παράλληλα τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν με την κατάρρευση του εισοδήματός τους, που εντείνεται μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε επιστολή τους αναφέρουν ότι οι αγοροπωλησίες αμνοεριφίων έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Εκτιμούν ότι έτσι θα συνεχίσουν μέχρι το Πάσχα και υπογραμμίζουν ότι "οι αγορές των Ιταλίας και Ισπανίας, που απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών, έχουν σχεδόν κλείσει".

Οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην εσωτερική αγορά "είναι ήδη πολύ χαμηλές" τονίζουν οι δύο φορείς και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι "μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο".

Στο πλαίσιο αυτό, ΣΕΚ και ΠΕΚ ζητούν άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών γάλακτος και κρέατος.

Ερωτάτε ο κ. υπουργός:

- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της χώρας;

- Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους των νησιωτικών περιοχών;».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια