Κρήτη

Φοροτεχνικοί: διαμαρτύρονται για την εξαίρεση τους από τα νέα μέτρα

Έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας την ένταξη τους στα μέτρα

Προτάσεις και αιτήματα για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων συνεπειών που θα έχει η επέλαση του κορωνοϊού στην κοινωνία και κατ' επέκταση στην κοινωνία καταθέτουν με κοινή τους ανακοίνωση η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Κρήτης, ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Μεσαράς, η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου και ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Π.Ε. Καλύμνου προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή και τους εκπροσώπους ΠΟΦΕΕ και ΟΕΕ. Την ίδια στιγμή τους προβληματισμούς του για το μέλλον του κλάδου εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου Αντιπροσώπων και Εμπόρων Αυτοκινήτων Νομού Ηρακλείου μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού και τα σημάδια που θα αφήσει στην οικονομία.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους με θέμα "Κορωνοϊκή κρίση και ο λογιστής φοροτεχνικός" οι φοροτεχνικοί των παραπάνω συλλόγων, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους υπουργούς, αναφέρουν: «Σε αυτή την κοινή επιστολή των τεσσάρων δυναμικών συλλόγων λογιστών φοροτεχνικών της νησιωτικής Ελλάδας, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα της κοινωνικής πολιτικής μεταξύ του κράτους και των πολιτών-φορολογουμένων του.
- 1o αυτονόητο: Συνδετικός κρίκος όλων των φορολογικών μέτρων, των φορολογικών ελαφρύνσεων, της οργάνωσης του κράτους και της κοινωνική πολιτικής είναι ο λογιστής φοροτεχνικός.
- 2o αυτονόητο: Η κορωνοϊκή κρίση αφορά όλους τους φορολογούμενους.
- 3o αυτονόητο: Τα μέτρα που λήφθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αφορούν επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν κόσμο ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
- 4o αυτονόητο: Σε ένα "πόλεμο", με αόρατο εχθρό που λέγεται κορωνοϊός, οι συνέπειες είναι πολύπλευρες. Το κοινωνικό κράτος έχει στη φαρέτρα του τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και τα σώματα ασφαλείας. Η κοινωνική όμως πολιτική έχει ως μέσο την πλατφόρμα δηλώσεων, στην οποία βρίσκεται πάντα ένας λογιστής-φοροτεχνικός για να τη συμπληρώσει.
- 5o αυτονόητο: Οι λογιστές-φοροτεχνικοί σε κάθε κρίση έβαλαν πλάτη, ώστε να συγκροτηθεί σωστά η κάθε οργανωτική απόφαση του κράτους μας.
- 6o αυτονόητο: Σε κάθε κατάστημα που με δική σας προνοιακή απόφαση έχει κλείσει, πλήττεται και το χονδρικό εμπόριο, και οι μεταφορικές εταιρείες αλλά και ο λογιστής φοροτεχνικός.
- 7o αυτονόητο: Πώς μας θεωρείτε επάγγελμα που δεν έχει πληγεί, όταν μετά το κλείσιμο των καταστημάτων Λιανικής δεν εισπράττουμε τις μηνιαίες αμοιβές μας;
- 8o αυτονόητο: Εμείς οι λογιστές φοροτεχνικοί, σε τουριστικές περιοχές (που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ), πώς θα διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας με τουριστική περίοδο 2 μηνών (και αν...);
9o αυτονόητο: Το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων θα στραφεί στους λογιστές-φοροτεχνικούς, για να υποβάλει το πλήθος των νέων απαιτήσεων (άδεια ειδικού σκοπού, δήλωση αναστολής δραστηριότητας κ.λπ.).
Κύριοι, στα μέτρα που λάβατε για τους οικονομικά πληγέντες από αυτή την κρίση, αγνοήσατε επιδεικτικά τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Τους "συνεργάτες" σας. Όπως, λοιπόν, θεωρούμε αυτονόητο σε αυτή τη νέα κρίση ότι θα σηκώσουμε και πάλι το βάρος, ώστε να στηρίξουμε τους πελάτες μας, το προσωπικό τους και την ιδιωτική πελατεία μας, πρέπει όμως και εσείς να θεωρήσετε αυτονόητο ότι χωρίς τους λογιστές-φοροτεχνικούς δεν μπορεί να ασκηθεί κοινωνική και οικονομική πολιτική. Στον νομό Ηρακλείου, όπως γνωρίζετε, έχει νοσήσει συνάδελφός μας. Έκανε το "λάθος", κάτι που δεν προβλέπει ο νόμος, να νοσήσει με τον ιό. Το κοινωνικό μας κράτος λοιπόν δε σκέφτηκε ότι οι λογιστές-φοροτεχνικοί είναι άνθρωποι. Αγνοήθηκαν με τους προηγούμενους νόμους και δεν παρατείνονται οι προθεσμίες για λόγους ανωτέρας βίας. Σήμερα, και σε αυτό τον "πόλεμο" που ζούμε, μας αγνοείτε ακόμα μία φορά. Δε μας έχετε θεωρήσει πληγέντες. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση που θεωρείτε τον άμεσο συνεργάτη σας ως αναλώσιμο, σας ενημερώνουμε πως στα γραφεία μας υπάρχουν υπάλληλοι. Φυσικά, ούτε αυτοί είναι πληγέντες, λόγω του ότι αν πάρουν την ειδική άδεια, που δικαιωματικά δικαιούνται, δε δύναται να εκπληρώσουμε τις δηλωτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων-φορολογουμένων.
Κύριοι, δε ζητάμε να κλείσουν τα λογιστικά-φοροτεχνικά μας γραφεία. Δε γίνεται όπως αναφέραμε να κλείσει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κράτους και πολιτών. Εντάξτε μας, όμως, στους πληγέντες και δώστε δικαίωμα σε εμάς και στο προσωπικό μας να κρατήσουμε τις προφυλάξεις που χρειάζεται ώστε να είμαστε καλά στην υγεία μας. Έχετε σκεφτεί πως, αν νοσήσει μεγάλο ποσοστό λογιστών-φοροτεχνικών, θα έχει ως συνέπεια την κατάρρευση κάθε κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής; Τα λογιστικά γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν από τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν όμως μεγάλο μέρος πελατών που έκλεισαν και βεβαίως σταμάτησαν οι εισπράξεις. Δεν πρέπει συνεπώς να παραβλέψετε πως και οι λειτουργούσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν παρόμοιες ασφυκτικές πιέσεις δηλωτικών υποχρεώσεων που γίνονται από λογιστές-φοροτεχνικούς».
 
Τι ζητάνε οι φοροτεχνικοί
 
Οι φοροτεχνικοί ζητούν να ενταχθούν οι λογιστές-φοροτεχνικοί στις πληγείσες επιχειρήσεις με όλα τα ευεργετήματά τους, όπως την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, αποδοχών των εργαζομένων, επαγγελματικών δανείων κ.λπ., καθώς και την παράταση των δηλωτικών φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το διάστημα που δε λειτουργεί η αγορά ώστε να εργαστούν με περισσότερη ασφάλεια.
«Συντασσόμαστε στις προτάσεις του ΟΕΕ και της ΠΟΦΕΕ, οι οποίες μας καλύπτουν πλήρως. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες και προέχει η ανθρώπινη υγεία. Όμως στην πυραμίδα αξιών βρίσκεται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος μας θα κληθεί να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος το προσεχές διάστημα. Απαιτούμε ισονομία, αξιοκρατία και δικαιοσύνη», τονίζουν οι φοροτεχνικοί.
 
Πλήγμα και για τους εμπόρους αυτοκινήτων
 
Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Αντιπροσώπων και Εμπόρων Αυτοκινήτων Ηρακλείου, όπως λένε, παρακολουθούν με τρόμο από τις αρχές του μήνα τη ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, πολύ περισσότερο την τελευταία εβδομάδα που τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί και στη χώρα μας. Την ίδια ώρα αποσβολωμένοι διαπίστωσαν ότι στο έκτακτο μέτρο του κλεισίματος των ιδιωτικών επιχειρήσεων δε συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες εμπορίας καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. «Αποκλείοντας τον κλάδο του αυτοκινήτου από την "ομπρέλα" προστασίας των μέτρων, διατηρείτε εκτεθειμένη σε άμεσο κίνδυνο η υγεία χιλιάδων εργαζόμενων και των οικογενειών τους σε όλη τη χώρα.
Πολλοί από εμάς δε θα αντέξουν και δεύτερο οικονομικό κραχ μέσα σε μια δεκαετία. Ακόμα θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ιδιαίτερα στο νησί μας ο κλάδος μας είναι συνδεδεμένος με αυτόν του τουρισμού, που, όπως υπολογίζουμε, τη φετινή σεζόν δε θα είναι αποδοτικός, με συνέπεια την επιπλέον πίεση στην αγορά του αυτοκινήτου».
Υπό τους φόβους αυτούς, ο Σύλλογος καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει ξεκάθαρη εντολή για κλείσιμο των καταστημάτων του κλάδου και μαζί με όλα τα ιδιωτικά εμπορικά καταστήματα να συμπεριλάβει και τον "πολύπαθο" κλάδο του αυτοκινήτου στα πλήρη μέτρα στήριξης που θα υπάρξουν.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

Σχόλια