Ο κορωνοϊός αφήνει πίσω τις αγροτικές εργασίες

Κρήτη
Ο κορωνοϊός αφήνει πίσω τις αγροτικές εργασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους

Όσο και οι αγρότες “μένουν σπίτι”, αφού άνθρωποι είναι κι αυτοί και πρέπει να προφυλαχθούν από τον κορωνοϊό, μένουν πίσω σημαντικές εργασίες στην ύπαιθρο. Μετά την τεράστια καταστροφή στην παραγωγή του κρητικού ελαιολάδου, που εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, πριν προλάβουν οι αγρότες να σηκώσουν κεφάλι, έρχεται και ο κορωνοϊός να τους “φορτώσει” με μεγαλύτερα βάρη!

Πόσο θα φτάσει τελικά η συνολική ζημιά για τον αγροτικό αλλά και τον κτηνοτροφικό τομέα; Η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης έχει ήδη ζητήσει αποζημιώσεις από την κυβέρνηση, καλώντας τη να προχωρήσει άμεσα σε σχετικές διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών μέσα από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Το μέλος της διοίκησης και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Στειακάκης είπε στη “Νέα Κρήτη” ότι «σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα αμπέλια δεν έχουν ακόμα ανοίξει καλά-καλά. Και έτσι η δουλειά στα αμπέλια είναι ελάχιστη. Οι περισσότεροι έχουν κλαδέψει. Αλλά και στις ελιές ο κόσμος έχει κλαδέψει ένα μεγάλο μέρος. Στα αμπέλια, στις πρώιμες ποικιλίες, πριν αρχίσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έγινε ο πρώτος ψεκασμός. Αργότερα όμως που θα αρχίσουν οι δουλειές οι πολλές, θα έχουμε πρόβλημα»...

Ο Γιώργος Στειακάκης διευκρινίζει ότι σήμερα υπάρχει θέμα με το κάψιμο των κλαδιών και των κλημάτων. Οι αγρότες φοβούνται να βγουν ή βγαίνουν μόνοι τους για λίγες ώρες και καίνε μερικά κλαδιά, αλλά πάντα υπάρχει η ανησυχία.

«Το σίγουρο είναι ότι σε μια 20αριά μέρες, που θα αρχίσουν οι πολλές δουλειές, δε θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα, αν στο μεταξύ δεν περάσει η δύσκολη αυτή κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει η κατάσταση αυτή και δε θα έχουμε παραπέρα ζημιές», μας είπε ο Γιώργος Στειακάκης.

Η ανακοίνωση

Η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης αναφέρει ότι «δυστυχώς, ο κόσμος περνά τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζούμε περίεργες καταστάσεις, που οι εξελίξεις είναι αβέβαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να φανεί αντάξια των προσδοκιών. Στη χώρα μας ευτυχώς πάρθηκαν μέτρα πολύ γρήγορα για το καλό όλων μας, αλλά κι εμείς ως μονάδες πρέπει να δείξουμε υπεύθυνη στάση αυτές τις δύσκολες στιγμές, καθώς η χώρα μας παλεύει με δύο εχθρούς: έναν αόρατο και την Τουρκία με τις επεκτατικές βλέψεις της».

Ο ΕΛΓΑ διαβεβαιώνει...

Στο μεταξύ, ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε: «Μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019, από τις 31 Μαρτίου στις 31 Μαΐου 2020.

Αναγγελίες ζημιάς: Δεδομένου ότι οι Δήμοι είναι κλειστοί για το κοινό, αλλά πολλοί υπάλληλοι εργάζονται στα γραφεία τους, οι παραγωγοί δύνανται τηλεφωνικά να ενημερώνουν τους ανταποκριτές του Δήμου για αναγγελίες ζημιάς που καλύπτονται ασφαλιστικά. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με το αρμόδιο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αναγγελία ζημιάς. Όλες οι πρόσφατες αναγγελίες ζημιάς θα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ.

Δηλώσεις ζημιάς: Στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ έχει αναρτηθεί η Προσωρινή Δήλωση Ζημιάς, την οποία μπορούν οι παραγωγοί να εκτυπώνουν και να συμπληρώνουν τα απαραίτητα περιγραφόμενα πεδία. Τις συμπληρωμένες αυτές δηλώσεις, που μπορούν να παραλαμβάνουν κενές και από ειδικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, αφού τις συμπληρώσουν θα τις εναποθέτουν σε προβλεπόμενα διαμορφωμένα σημεία, προκειμένου να πρωτοκολληθούν. Για τις προσωρινές αυτές δηλώσεις δε θα καταβάλλονται τέλη εκτίμησης, τα οποία θα καταβληθούν όταν υποβληθούν οι οριστικές δηλώσεις ζημιάς φυτικού. Για κάθε περαιτέρω πληροφορία θα ενημερωθείτε σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι γεωπόνοι του Οργανισμού σε όλο το επίμαχο διάστημα θα παρακολουθούν την εξέλιξη των καλλιεργειών και θα προβαίνουν σε επισημάνσεις ζημιών από ασφαλιστικά καλυπτόμενους κινδύνους.

Εκτίμηση ζημιών: Σε περίπτωση πολύ σοβαρής ζημιάς που χρήζει άμεσης εκτίμησης, η ανταπόκριση του Οργανισμού μας θα είναι άμεση.

Κοινοποίηση πινάκων ζημιάς: Οι πίνακες ζημιάς που συντάσσονται από τους εκτιμητές δε θα κοινοποιούνται στα Δημοτικά Διαμερίσματα, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα δημόσιας έκθεσης και τυχόν υποβολής ένστασης επί των πορισμάτων ζημιάς. Στα πορίσματα ζημιάς, που τους αφορούν, οι παραγωγοί θα έχουν άμεσα πλέον πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα μετά από σύνδεση, με τους κωδικούς Taxis, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Καταβολές αποζημιώσεων: Οι αποζημιώσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά σε μηνιαία βάση. Ήδη προετοιμάζεται καταβολή για τις αρχές του Απριλίου»...

Οι κτηνοτρόφοι

Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και αναστολή πληρωμών σε τράπεζες, εφορία και ταμεία ζητάει από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, όπως γράφαμε και χθες.

Ακόμη ο ΣΕΚ ζητά κρατική μέριμνα για την απορρόφηση αδιάθετων αμνοεριφίων από κοινωνικούς φορείς (π.χ. Στρατός, ευπαθείς ομάδες, άνεργοι και πρόσφυγες).

Επίσης, ζητάει αναστολή πληρωμών, για ένα χρόνο, των δόσεων ρυθμισμένων χρεών, σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του, «η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Οι αγοροπωλησίες αμνοεριφίων έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό και έτσι αναμένεται να συνεχίσουν μέχρι το Πάσχα.

Η αγορά της Ιταλίας και της Ισπανίας, που απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μας, έχει σχεδόν κλείσει.

Οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην εσωτερική αγορά είναι ήδη πολύ χαμηλές.

Μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο».

Εισφορές ΕΦΚΑ

Όσον αφορά την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα που έκανε την περασμένη Τρίτη, τόνισε ότι όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται. Ο ΕΦΚΑ αναφέρει ακόμη ότι για 181.414 ασφαλισμένους που δήλωσαν παράλληλα και μισθωτή εργασία, τα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, μετά την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΠΔ του Ιανουαρίου του 2020 και τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των εισφορών τους από μισθωτή εργασία και των εισφορών που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν.

Επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος, η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 (και εφεξής) θα πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF). Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώριση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων - Αναστολή δύο εβδομάδων και... βλέπουμε

Αναστέλλεται εξάλλου και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Ήδη ισχύει η αναστολή των δύο εβδομάδων “και βλέπουμε” από τις 17 του μήνα και μετά.

O ίδιος ο υπουργός Μάκης Βορίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι η παράταση δε θα έχει καμία επιβάρυνση για τους ίδιους τους παραγωγούς.

Η ΕΑΣΗ “δηλώνει” έτοιμη να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της με τριπλοβάρδιες αν χρειαστεί όταν θα ανοίξει και πάλι το ΟΣΔΕ, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Τέλος, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση, η ίδια απόφαση έχει ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News