Ανάρπαστα τα Κρητικά πορτοκάλια, λόγω… κορωνοϊού

Κρήτη
Ανάρπαστα τα Κρητικά πορτοκάλια, λόγω… κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όλη την Ελλάδα επιλέγουν Κρητικά πορτοκάλια, λόγω της βιταμίνης C - «Καταναλώνονται διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες από πριν»

«Εσείς... πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;». Μια παλιά διαφήμιση στην ελληνική τηλεόραση σήμερα δε χρειάζεται, αφού ο κόσμος τρώει καθημερινά πολλά πορτοκάλια λόγω... κορωνοϊού, με την Κρήτη να έχει αυξήσει την κατανάλωσή τους σε σχέση με το διάστημα προ του κορωνοϊού - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου - ίσως και πάνω από 300%.

Και μπορεί να προμηνύονται ελλείψεις στην αγορά της υπόλοιπης Ελλάδας σε εσπεριδοειδή μέσα στο επόμενο διάστημα, αλλά για το νησί μας μέχρι τώρα φαίνεται πως επάρκεια υπάρχει και επομένως, ανατιμήσεις σε σύντομο διάστημα δε δικαιολογούνται!

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης τόνισε: «Εγώ στην Κρήτη δε βλέπω να έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στα εσπεριδοειδή. Να έχουμε σε μήλα από την υπόλοιπη Ελλάδα; Να έχουμε στα σκόρδα που έρχονται από την Κίνα; Μια φυσιολογική έλλειψη στις πατάτες; Να το δεχτώ. Αλλά στα εσπεριδοειδή, δεν υπάρχει έλλειψη προς τα παρόν»...

Συγκεκριμένα, στο νησί μας “καλά κρατεί” μέχρι στιγμής η τροφοδοσία της αγοράς από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Φόδελε. «Και αυτό», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των οπωροπωλών, «παρά το γεγονός ότι έχουμε αλλάξει σημαντικά λόγω κορωνοϊού τις συνήθειές μας. Αρκεί να σας πω ότι η αύξηση της κατανάλωσης στο πορτοκάλι μπορεί να έχει ξεπεράσει και το 300%. Καταναλώνονται διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες από πριν. Τώρα τρώνε πορτοκάλια πολλοί για να πάρουν τη βιταμίνη C. Μπορεί να προκύψει μια στενότητα στα πορτοκάλια. Δεν ξέρω. Μέχρι στιγμής πάντως έχουμε στην Κρήτη τα πάντα γιατί είμαστε τόπος παραγωγής εδώ»...

Το ερώτημα βέβαια είναι «έπρεπε να έρθει ο κορωνοϊός για να καταλάβουμε ότι πρέπει να τρώμε πορτοκάλια;». Στο ερώτημα αυτό ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης σχολιάζει: «Πολύ σωστό το ερώτημα. Και μιλάμε για ένα προϊόν το οποίο είναι δικής μας παραγωγής και είναι και ένα φτηνό προϊόν. Ίσως είναι το καλύτερο από τα φρούτα από πλευράς βιταμινών».

Οι τιμές

Τι γίνεται όμως με τις τιμές στα μανάβικα του Ηρακλείου σε πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια; Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των οπωροπωλών, «η τιμή στο πορτοκάλι κυμαίνεται από 70 έως 90 λεπτά το κιλό. Το μανταρίνι είναι τώρα τέλος εποχής. Έχουμε τα “νόβα”, τα οποία πουλιούνται γύρω στο 1,70 με 2 ευρώ το κιλό. Και το λεμόνι κινείται γύρω στα 70 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Οι τιμές είναι όπως και πέρυσι».

Στο μεταξύ, ο ίδιος δε θα έλεγε ότι «υπάρχει μέλλον» στην παραγωγή των εσπεριδοειδών και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές. «Βλέπετε τι γίνεται με το λάδι. Παίζονται μεγάλα παιχνίδια. Εδώ και δύο-τρία χρόνια κάνουμε από την Τυνησία αδασμολόγητες εισαγωγές και δεν πουλιέται το δικό μας. Αυτό συμβαίνει και με όλα τα προϊόντα. Δεν υπάρχει προστασία»... Και καταλήγει λέγοντας ότι, «αν είναι κάτι που έχουμε στην Κρήτη και μπορούμε να καμαρώνουμε, αυτό είναι η σωστή διατροφή μέσα από τον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση βοηθάει τις τράπεζες, βοηθάει τους επιχειρηματίες, γιατί δε βοηθάει και τους αγρότες που παράγουν προϊόντα;».

Πάντως, φέτος στα εσπεριδοειδή, επειδή είχαμε καλύτερο καιρό, η παραγωγή της Κρήτης είναι αυξημένη από πέρυσι σε ποσοστό άνω του 20% με 30%.

«Πέρυσι είχαμε ελλείψεις», λέει χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. «Βγάζουν τα Χανιά. Βγάζει το Ρέθυμνο στην ευρύτερη περιοχή των Σισσών. Βγάζει το Φόδελε και βγάζει και λίγα η Μεσαρά»...

Προπομπός ανατιμήσεων

Και μπορεί οι τιμές στην Κρήτη να παραμένουν γύρω στα περυσινά επίπεδα στα εσπεριδοειδή, με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται ότι αρχίζουν οι ελλείψεις και θα έχουμε ανατιμήσεις σύντομα.

Ήδη ξεπερνά το 10% από την Κυριακή 15 Μαρτίου η κίνηση στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), με τη ζήτηση σε εσπεριδοειδή, κυρίως λεμόνια και πορτοκάλια, «να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εμπόρων», με αποτέλεσμα «εύλογα η τιμή τους να καταγράφεται αυξημένη για τον τελικό καταναλωτή στην εγχώρια αγορά», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

«Την Κυριακή η κίνηση στην ΚΑΘ καταγράφηκε σημαντικά αυξημένη, ίσως και πάνω από 10%, έναντι των άλλων αντίστοιχων ημερών, με τους Βαλκάνιους πελάτες της αγοράς να προμηθεύονται σε μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδή, κυρίως λεμόνια και πορτοκάλια, λόγω των βιταμινών που εμπεριέχουν», δήλωσε.

Επισημαίνεται ότι, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συστάσεις των αρμόδιων επιστημόνων αφορούν σε ενίσχυση του ανοσοποιητικού και άρα σε περισσότερη κατανάλωση βιταμινών.

Επίσης, σημείωσε ότι η κίνηση στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης συνεχίζει να καταγράφεται αυξημένη μέχρι και σήμερα, όταν το προηγούμενο διάστημα «ημέρες όπως Δευτέρα και Τρίτη ήταν “νεκρές” μέρες».

Αναγκαίες οι εισαγωγές λόγω αυξημένης ζήτησης

Στο πλαίσιο αυτό και υπό την προϋπόθεση ότι η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται από τις 15 Μαρτίου θα συνεχιστεί, ο κ. Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές προϊόντων στη χώρα μας, κυρίως σε λεμόνια και πορτοκάλια, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες στην εγχώρια αγορά.

«Οι δυνατότητες της εγχώριας αγοράς στα προαναφερόμενα προϊόντα δεν είναι ανεξάντλητες», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι «από την Κυριακή 15/3 καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση και στην τιμή των προϊόντων που εισέρχονται στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης από την Κρήτη, και η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%», σημειώνοντας ότι η αύξηση των τιμών στα κρητικά προϊόντα, όπως πιπεριές, ντομάτες και αγγούρια, «δε δικαιολογείται από τη ζήτηση».

Όσον αφορά στα εισαγόμενα προϊόντα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι τιμές είναι σταθεροποιητικές, «αφού τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται αυξομειώσεις».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News