Μηνύματα αισιοδοξίας και επανεκκίνησης μόλις ξεπεραστεί ο σκόπελος της πανδημίας

Κρήτη
Μηνύματα αισιοδοξίας και επανεκκίνησης μόλις ξεπεραστεί ο σκόπελος της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόνωση ηθικού, εν μέσω κορωνοϊού, από δύο ισχυρούς ομίλους που έχουν ως σημείο αναφοράς την Κρήτη

Μηνύματα αισιοδοξίας και τόνωσης ηθικού, όχι μόνο για την ασφάλεια του προσωπικού και τις... αντοχές των ίδιων των εταιρειών αλλά για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μόλις ξεπεραστεί ο “σκόπελος” της πανδημίας του κορωνοϊού, στέλνουν ισχυροί εγχώριοι όμιλοι που έχουν ως σημείο αναφοράς τους το νησί μας.

Ο Γιώργος Περιστέρης, ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υλοποιεί το έργο κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι και έχει βεβαίως και άλλα πρότζεκτ στο νησί μας, όπως το υβριδικό στο Αμάρι, κάλεσε από τώρα το προσωπικό του ομίλου σε μια μεγάλη προετοιμασία, όπως είπε, για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας σε ειδικούς αναλυτές, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία είναι αρκετά καλά τοποθετημένη και διαθέτει τους «πόρους και την ευελιξία για να διαχειριστεί για ένα εύλογο διάστημα αρκετών μηνών την κρίση του κορωνοϊού».

Το κάλεσμα Περιστέρη

«Μόλις η κρίση δημόσιας υγείας ξεπεραστεί, θα κληθούμε όλοι μας, Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, να υπερβάλουμε εαυτούς ώστε με έντονη και διαρκή προσπάθεια, ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης», υποστηρίζει σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης.

Στην επιστολή προς το προσωπικό του ομίλου, ο κ. Περιστέρης τονίζει πως «είναι υποχρέωση όλων μας να προετοιμαζόμαστε από τώρα για μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία μόλις πρόσφατα άρχισε να συνέρχεται από τις οδυνηρές επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης. Χρειάζεται εγρήγορση, προετοιμασία και ετοιμότητα από όλους!».

«Η χώρα μας μάς χρειάζεται για μία ακόμη φορά και είμαστε και πάλι παρόντες στην πρώτη γραμμή. Το κάναμε όλοι μαζί στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από την οποία βγήκαμε νικητές. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και σε αυτή τη νέα περιπέτεια, από την οποία ελπίζω κι εύχομαι να βγούμε και πάλι όλοι μαζί νικητές, έχοντας πάντα ως κυρίαρχη προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία όλων μας», διαμηνύει ακόμα με νόημα ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ.

«Η αυστηρή τήρηση των συστάσεων της Πολιτείας από όλους μας και η διασφάλιση της όσο το δυνατόν ομαλότερης συνέχισης της λειτουργίας μας αποτελούν καθήκον καθενός από εμάς, ώστε να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για περιορισμό των συνεπειών της τρέχουσας κρίσης, τόσο σε επίπεδο δημόσιας υγείας όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων μας και των συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο αποτελεί προτεραιότητά μας από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του Ομίλου μας.

Εξαιρετικά αυστηροί κανόνες λειτουργίας έχουν υιοθετηθεί σε όλα τα σημεία παρουσίας και λειτουργίας μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για όλους, βρισκόμενοι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς. Θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ ειδικά στους χιλιάδες ανθρώπους μας που εργάζονται σε όλα τα εργοτάξια του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και να τους διαβεβαιώσω ότι η υγεία και ασφάλειά τους παραμένει βασική μας προτεραιότητα, ακολουθώντας πιστά όλα όσα ορίζουν οι κατά τόπους εθνικές και τοπικές Αρχές», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς το προσωπικό της ΤΕΡΝΑ ο κ. Περιστέρης και σημειώνει ακόμα: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι ο όμιλός μας αποτελεί και βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε, λοιπόν, το χρέος να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και σε αυτή την πρόκληση, προς όφελος των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας, των μετόχων μας και της χώρας μας. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και υπό αυτές τις συνθήκες.

Ήδη, ανακοινώσαμε προ ημερών την επέκταση του επενδυτικού μας προγράμματος κατά 550 εκατ. ευρώ μόνο στις ΑΠΕ, ενώ συνεχίζουμε με την υλοποίηση των δρομολογημένων επενδύσεών μας σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς μας (υποδομές, ενέργεια, περιβάλλον κ.ά.). Το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε υποδομές και ενέργεια υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν απρόσκοπτα».

ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ «Διαχειρίσιμη η κρίση» για την Aegean

Μηνύματα αισιοδοξίας ως προς την κρίση που είναι σε εξέλιξη με την πανδημία του κορωνοϊού στέλνει και η πλευρά του ομίλου της Aegean.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αεροπορικού ομίλου Ευτύχη Βασιλάκη, η κρίση, εφόσον δεν τραβήξει υπέρμετρα σε μάκρος, κρίνεται διαχειρίσιμη για την εταιρεία, που έχει τα κατάλληλα αποθέματα, τις πηγές και τον προγραμματισμό για να αντεπεξέλθει.

Αυτό, σύμφωνα με το capital. gr, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Βασιλάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη αναλυτών.

Όπως τόνισε, η εταιρεία είναι αρκετά καλά τοποθετημένη και διαθέτει τους «πόρους και την ευελιξία για να διαχειριστεί για αρκετούς μήνες την κρίση». Σημείωσε ακόμη ότι η εταιρεία, κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων λειτουργίας της, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τρεις διαφορετικές κρίσεις, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ιδίως μετά τις κρίσεις του 2010 και του 2016-2017.

Προς την κατεύθυνση αυτή, με δεδομένη τη συρρίκνωση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια και το κλείσιμο των συνόρων εξαιτίας του Covid-19, η Aegean έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της κατά το ήμισυ, με το πλάνο διαχείρισης της κρίσης να περιλαμβάνει το σταδιακό περιορισμό του πτητικού προγράμματός της στο 20% έως το τέλος της εβδομάδας και στο 10% μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

«Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδά μας θα μειωθούν δραματικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι το 73% του κόστους μας σχετίζεται με το πτητικό-επιβατικό έργο, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε διαφορετική - σημαντικά χαμηλότερη - βάση κόστους», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

Η γραμμή άμυνας

Εξηγώντας στους αναλυτές γιατί η εταιρεία είναι σε θέση να διαχειριστεί, από πλευράς χρηματοοικονομικής, την κρίση, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η Aegean διαθέτει ρευστότητα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 38% των ετήσιων εσόδων. Ταυτόχρονα, το πάγιο κόστος της εισηγμένης, που αντιστοιχεί σε γενικές δαπάνες, μισθώσεις αεροσκαφών και κόστος προσωπικού, κυμαίνεται από 32 έως 34 εκατ. ευρώ, σε μηνιαία βάση.

Το κόστος αυτό, όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκης, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί «ακόμη κι αν η εταιρεία δεν πετάει ή δεν έχει έσοδα, στο υποθετικό σενάριο που ο στόλος της παραμείνει καθηλωμένος». Το σενάριο αυτό, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής της Aegean, της ολικής αναστολής πτήσεων, θα μπορούσε να διαρκέσει μερικούς μήνες, χωρίς «κανείς να γνωρίζει πόσο ακριβώς».

Ωστόσο, η γραμμή άμυνας της Aegean δεν περιλαμβάνει μόνον τον περιορισμό των πτήσεων, αλλά και τη σχεδιαζόμενη επίτευξη συμφωνίας με τους προμηθευτές της (σ.σ. όσον αφορά τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεών της) με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση κόστους κατά την περίοδο της κρίσης.

Η Aegean έχει ακόμη πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις τράπεζες με στόχο τη διασφάλιση επιπρόσθετων γραμμών χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιηθούν, σε περίπτωση που καταστεί αυτό αναγκαίο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News