default-image

Κορωνοϊός: Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων – Η έκκληση Βορίδη

Κρήτη
Κορωνοϊός: Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων – Η έκκληση Βορίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους για την κάλυψη των καλλιεργητικών αναγκών της χώρας μας

Σε διευκρινιστική εγκύκλιο, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ότι τα καταστήματα πώλησης κάθε είδους αγροτικών εφοδίων δεν πρόκειται να κλείσουν σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, διευκρινίζει ότι δε θα σταματήσουν να λειτουργούν καταστήματα που διαθέτουν:

- Άδεια εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.

- Άδεια εμπορίας λιπασμάτων.

- Άδεια πολλαπλασιαστικού υλικού.

- Άδεια πώλησης και εμπορίας ζωoτροφών.

- Άδεια πώλησης και εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, «ο λόγος εξαιρέσεως των ανωτέρω από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων είναι ότι αυτά καλύπτουν τις καλλιεργητικές και παραγωγικές ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας.

Επισημαίνεται αυτονοήτως ότι οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων αυτών οφείλουν να τηρούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχει εκπονήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και οι οποίες έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Απαραίτητες οδηγίες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπενθυμίζει την αυτονόητη υποχρέωση των αγροτών στην πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων των αρμόδιων Αρχών για την αποτροπή διάδοσης της νόσου Covid-19.

Με αφορμή φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων, ο κ. Βορίδης κάνει επίκληση στο υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης με το οποίο οφείλουν να προσεγγίζουν την κατάσταση οι παραγωγοί της χώρας μας και συνιστά να προσέρχονται στα σημεία μόνο για να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα αγροεφόδια, να παραμένουν εντός καταστήματος τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, να αποφεύγεται η δημιουργία ουράς αναμονής και να μη συνωστίζονται.

Επιπροσθέτως, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες των σχετικών καταστημάτων, ο υπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται:

- Τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των γραφείων των υπαλλήλων.

- Αποφυγή κοντινής επαφής.

- Δημιουργία χωρισμάτων.

- Καλός εξαερισμός των χώρων εργασίας.

- Συχνές απολυμάνσεις.

- Χρήση προστατευτικών-ιατρικών μασκών και γαντιών.

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Οι γεωπόνοι

Εξάλλου, η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Στα πλαίσια της αναστολής λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ), με άμεσες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, έκανε γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι:

«Η λειτουργία των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων δεν πρέπει να ανασταλεί, καθώς οι καλλιέργειες βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, εξέλιξη και σε διαδικασίες σποράς.

Η απουσία τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης με γεωργικά προϊόντα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Τα καταστήματα εφοδίων, με βάση την κείμενη νομοθεσία, έχουν υπεύθυνους επιστήμονες, που μπορούν να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι τα παραπάνω έγιναν κατανοητά».

Έκλεισε το ΟΣΔΕ  -Στον "πάγο" οι αιτήσεις

 Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι, ύστερα από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναστέλλονται για 15 ημέρες οι αιτήσεις ΟΣΔΕ του έτους 2020.

Η επίσημη ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της πιστής και πλήρους τήρησης των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποφάσισε, κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την πλήρη αναστολή για 15 ημέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020.

Ο κ. Βορίδης διαβεβαιώνει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News