Κρήτη

Αλλαγές στις λαϊκές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού - Τι πρέπει να πωλείται

Ανοιχτές οι λαϊκές αλλά μόνο για τρόφιμα...

Στη σωστή φιλοσοφία λειτουργίας των λαϊκών αγορών “στηρίζει” η κυβέρνηση την απόφασή της να μην κλείσουν, αφού τους επιβάλλει να διακινούν μόνο τρόφιμα, δηλαδή μόνο αγροτικά προϊόντα, κάτι που ουσιαστικά εκφράζει και τον ίδιο τον θεσμό της Λαϊκής Αγοράς στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε, εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, «οι λαϊκές γίνονται σε ανοικτό, υπαίθριο χώρο και υγειονομικά κρίθηκε ότι δε χρειάζεται να κλείσουν»!

«Πολλοί ρωτάνε γιατί δεν κλείνουν οι λαϊκές αγορές. Μας απασχόλησε, αλλά στις λαϊκές ψωνίζει πολύς κόσμος κι αυτός ο κόσμος θα προστεθεί στα σούπερ-μάρκετ. Και επιπλέον, επειδή είναι σε ανοικτό χώρο, υγειονομικά κρίθηκε ότι δε χρειάζεται να κλείσουν», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Πάντως, πλέον στις λαϊκές αγορές πωλούνται μόνο τρόφιμα, καθώς προσωρινά έχει ανασταλεί η διάθεση άλλων προϊόντων. Επιπλέον, στις λαϊκές αγορές της Αττικής έχει αποφασιστεί να δίνονται γάντια, δωρεάν μαζί με τη σακούλα, στους καταναλωτές, στο πλαίσιο της προστασίας από τον κορωνοϊό.

«Προς το παρόν αφαιρούμε όλα τα είδη τα βιομηχανικά, τα πλαστικά και τα ρούχα. Ό,τι δεν έχει σχέση με φαγητό φεύγει, εκτός από τα χαρτικά. Παραμένουν τα χαρτικά και όλα τα τρόφιμα. Όλα τα υπόλοιπα δε θα πωλούνται στις λαϊκές αγορές - ρούχα, εσώρουχα κ.ά.», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

«Μίλησα και με τον πρόεδρο των λαϊκών αγορών και του είπα ότι πρέπει οπωσδήποτε τώρα, με τη μείωση αυτή, να απομακρύνει και τους πάγκους ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη απόσταση για να μην πλησιάζει ο ένας με τον άλλο», τόνισε, επίσης, ο υφυπουργός.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για την αποκλειστική διάθεση μέσω των λαϊκών των πρωτογενών διατροφικών προϊόντων γης, όπως νωπά οπωροκηπευτικά, αβγά, ελιές, ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά και κουνέλια και μεταποιημένα-κατεψυγμένα.

Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης θεωρούνται τα εξής:

  • Νωπά οπωροκηπευτικά, αβγά, ελιές, ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά και κουνέλια.
  • Βιολογικά νωπά προϊόντα της κατηγορίας τα οποία είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων.
  • Νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας.
  • Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα-κατεψυγμένα τρόφιμα. Στην κατηγορία των μεταποιημένων διατροφικών προϊόντων περιλαμβάνονται: τυροκομικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές και οίνος. Στην κατηγορία των κατεψυγμένων τροφίμων περιλαμβάνονται: αλιεύματα, λαχανικά, κρεατικά, είδη σφολιάτας και παρασκευάσματα ζύμης.

«Σωστή η φιλοσοφία»

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο γεωπόνος και πρώην στέλεχος της πρώην ΑΤΕ Κωστής Παπαδάκης (που επί σειρά ετών έκανε εκτιμήσεις και μελέτες στον τομέα των οπωροκηπευτικών της Κρήτης) δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες τα εξής: «Είναι μια απόλυτα σωστή απόφαση. Διότι το νόημα της λαϊκής είναι να υπάρχει απευθείας διάθεση των αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσολάβηση ενδιάμεσων. Και αυτό σημαίνει κέρδος στον παραγωγό και στον καταναλωτή, διότι δεν υπάρχει το επιπλέον κόστος του μεσάζοντα. Και την ίδια ώρα να μπορεί ο απλός κόσμος να αγοράσει φρέσκα προϊόντα και όχι σε φουσκωμένες τιμές...».

Όπως εξηγεί ο Κωστής Παπαδάκης, αν και εφόσον λειτουργήσει σωστά ο θεσμός της λαϊκής, αυτό θα είναι το διπλό όφελος. Και βέβαια, μέσω της λαϊκής θωρακίζεται και ο ανθρώπινος οργανισμός, λόγω της δυνατότητας των καταναλωτών να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα.

«Εάν κάποιος δεν είναι παραγωγός αλλά είναι έμπορος και διακινεί προϊόντα μέσω της λαϊκής, τότε τα προϊόντα δε θα είναι τόσο φρέσκα. Και στην περίπτωση εκείνη, δεν υπάρχει και νόημα να ψωνίσει κάποιος από τη λαϊκή αγορά», λέει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης.

«Εξάλλου, στην περίπτωση εκείνη υπάρχει και το κόστος του μεσάζοντα, το οποίο ή θα βαρύνει τον παραγωγό ή θα μετακυλίσει στον καταναλωτή», σύμφωνα με τον ίδιο. «Χρειάζεται, όμως, και μια τάξη στη λαϊκή αγορά. Και παράλληλα να γίνει συνείδηση στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των φυτοφαρμάκων. Και επίσης να μπουν και εκείνοι στο “καλούπι” να τηρούν τις τυπικές φορολογικές διατάξεις...». Και προσθέτει ότι είναι άδικο να μπαίνει φυλακή στη Θεσσαλονίκη μια γριούλα επειδή πουλούσε κάλτσες και δεν έκοψε μια απόδειξη, ενώ την ίδια ώρα ο παραγωγός να πουλάει αγροτικά προϊόντα χωρίς αποδείξεις.

«Ανοιχτός μεν ο χώρος, αλλά χρειάζεται τάξη»

Σε ό,τι αφορά τον φόβο για τον κορωνοϊό, ο κ. Παπαδάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Υπάρχει θέμα κορωνοϊού όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται συζήτηση. Διότι, είναι ανοιχτός μεν ο χώρος, αλλά, αν δεν μπει μια τάξη να προσέχουν και οι αγρότες, οπωσδήποτε θα έχουμε συνωστισμό και αυτό συνεπάγεται και τον κίνδυνο. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το αποφύγεις και ειδικά αν συνωστίζονται στον πάγκο πολλά άτομα, το ένα με το άλλο. Εκεί είναι ένα θέμα το οποίο με την εξέλιξη των πραγμάτων θα πρέπει να το δει στην πορεία και η κυβέρνηση, και να πάρει τις σχετικές της αποφάσεις...».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια