Κρήτη

"Μένουμε σπίτι" και από τους αγρότες

«Μένουμε σπίτι» λένε και οι αγρότες. Η νεοεκλεγείσα διοίκηση της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση, καλώντας τους αγρότες να μείνουν σπίτι και την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει. «Δυστυχώς ο κόσμος περνά τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ζούμε περίεργες καταστάσεις που οι εξελίξεις είναι αβέβαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να φανεί αντάξια των προσδοκιών. Στη χώρα μας ευτυχώς πάρθηκαν μέτρα πολύ γρήγορα για το καλό όλων μας, αλλά κι εμείς ως μονάδες πρέπει να δείξουμε υπεύθυνη στάση αυτές τις δύσκολες στιγμές, καθώς η χώρα μας παλεύει με δύο εχθρούς, έναν αόρατο και την Τουρκία με τις επεκτατικές βλέψεις της», αναφέρει η διοίκηση της ΟΑΕΚ και συνεχίζει:

«Όσον αφορά στα μείζον θέματα της οργάνωσης ΟΑΕΚ: Η χώρα μας δεν παράγει προϊόντα σε ποσότητα ικανά για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ δίνονται από τη χώρα μας για την εισαγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων.


Προτείνουμε:  


- Να υπάρξει άμεση εθνική αγροτική πολιτική, η οποία να εναρμονιστεί με τη νέα ΚΑΠ για τη στήριξη των καλλιεργειών ώστε να παραχθούν προϊόντα.
- Άμεση ανάγκη στήριξης του ταμείου του ΕΛΓΑ και βεβαίως το επόμενο διάστημα να δούμε μέσα από το πρίσμα των εξελίξεων πώς θα μπορέσει να στηριχτεί ο παραγωγός, ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ίσως από κάποιες έκτακτες ενισχύσεις. Ας μην ξεχνάει η κοινωνία μας ότι ο παραγωγός-γεωργός συνεχίζει και μάχεται μέσα από τα προβλήματα και το ολοένα αυξητικό κόστος της καλλιέργειας. Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία μέρα με τη μέρα, η βαριά βιομηχανία της αγροτικής παραγωγής πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να στηριχθεί, ώστε σε ένα απαισιόδοξο μελλοντικό σενάριο να έχουμε αυτάρκεια αγροτικών προϊόντων.

Σημείωση: Η διαδικασία ΟΣΔΕ έκλεισε λόγο του άμεσου μείζονος προβλήματος που υπάρχει αυτήν την περίοδο στη χώρα μας (ιός), με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους. Ως συνέπεια δημιουργείται πρόβλημα στην έκδοση της αγροκάρτας, που αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο στα χέρια του αγρότη για να καλύψει μερικές αγροτικές δαπάνες. Καλό θα ήταν να βρεθεί μια φόρμουλα για την επίλυση του ζητήματος αυτού, όπου όμως είμαστε σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ για το θέμα αυτό, και όχι μόνο. Επιτακτική εθνική ανάγκη η άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ΥΓ: Συντασσόμαστε με τις οδηγίες της Πολιτείας για το καλό όλων μας. “Μένουμε Σπίτι”!».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια