«Πόλεμος» κατά του κορωνοϊού και στην Κρήτη

Κρήτη
«Πόλεμος» κατά του κορωνοϊού και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικός στον κορωνοϊό Μαροκινός στρατιωτικός που βρέθηκε στα Χανιά - 3 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη

Κανένας ασθενής με κορωνοϊό δε νοσηλευόταν, έως χθες τουλάχιστον, σε κλινική νοσοκομείου ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Κρήτη, με το νησί όπως φαίνεται να διαχειρίζεται πολύ μεθοδικά το όλο σοβαρό αυτό θέμα μέχρι στιγμής.

Στο νησί έχουμε τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα που και τα τρία δε χρήζουν νοσηλείας και βρίσκονται με ήπια συμπτώματα σε κατ’ οίκον περιορισμό. Να υπενθυμίσουμε ότι πλέον το τεστ για τον κορωνοϊό θα γίνεται μόνο σε όσους ασθενείς εισάγονται σε κλινικές των νοσοκομείων με σοβαρή συμπτωματολογία. Στα νοσοκομεία θα φτάνουν μόνο όσοι ασθενείς έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΟΔΥ, με βάση τα συμπτώματα που έχουν. Όλοι οι υπόλοιποι μένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, όλοι οφείλουμε να ακολουθούμε κατά γράμμα τα μέτρα της κυβέρνησης και τις οδηγίες που μας δίνονται από τους ειδικούς. Μένουμε σπίτι και προστατεύουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τις ευπαθείς ομάδες.

Θετικός στρατιωτικός που βρέθηκε στα Χανιά

Στο μεταξύ, στρατιωτικός που είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα στα Χανιά φαίνεται να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19, σύμφωνα με εξετάσεις που του έγιναν στην πατρίδα του. Όπως ανέφερε το Open ΤV, πρόκειται για εκπαιδευόμενο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στο Μαράθι Ακρωτηρίου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 24χρονο Μαροκινό στρατιωτικό, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή ήταν στα Χανιά στο πλαίσιο εκπαίδευσης ομάδας στο ΚΕΝΑΠ και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του ενημέρωσε τη μονάδα πως βγήκε θετικός στον κορωνοϊό.

Κλειστά τα καταστήματα

Εντωμεταξύ, κλειστά από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι τα καταστήματα του εμπορίου που δε σχετίζονται με πρώτες ύλες. Με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, μέχρι και την Τρίτη 31 Μαρτίου κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα ρούχων, ηλεκτρικών ειδών και όλων των προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Ανοιχτά, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσουν να είναι τα σούπερ-μάρκετ, τα μανάβικα, τα ιχθυοπωλεία, τα μίνι-μάρκετ, τα περίπτερα, οι φούρνοι, τα καταστήματα επισκευών, τα καταστήματα γεωργικών προϊόντων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα courier, τα pet shops, τα delivery διατροφής, τα πρατήρια καυσίμων, τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και οπτικών, οι τράπεζες και τα φαρμακεία. Μάλιστα, προβλέπεται διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ-μάρκετ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Επίσης, τα σούπερ-μάρκετ θα λειτουργούν και την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, θα απαγορευτεί προσωρινά η διάθεση πλαστικών ειδών, ένδυσης, υπόδησης και γενικά όλων των βιομηχανοποιημένων προϊόντων. Αντίθετα θα συνεχιστεί η διάθεση των νωπών προϊόντων, των τροφίμων και γενικότερα των ειδών καθημερινής ανάγκης, όπως τα χαρτικά, σε μια προσπάθεια να αραιώσουν οι πάγκοι απ’ τη λαϊκή και γενικότερα να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Πάντως και χθες στο κέντρο του Ηρακλείου, όπως εξάλλου συμβαίνει από το περασμένο Σάββατο, αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν άνοιξαν τα καταστήματά τους, ενώ όσοι λειτουργούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις έπαιρναν προφυλάξεις φορώντας γάντια, μάσκες και έχοντας φυσικά σε εμφανή σημεία στα μαγαζιά τους αντισηπτικά.

Έκκληση γιατρών

Έκκληση προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας απευθύνουν οι γιατροί του Ρεθύμνου. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους, εάν υπάρχουν πιεσόμετρα, οξύμετρα, αεροτσάμπερ ενηλίκων, BiPAP (μπάιπαπ-αναπνευστικές συσκευές) και ιατρικά ακουστικά, τα οποία και δε χρειάζονται, να τα πάνε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Επίσης προχωρούν σε σημαντικές οδηγίες γύρω από την προστασία της δημόσιας υγείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Στην ανακοίνωση των γιατρών του Ρεθύμνου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου απευθύνει αίτημα στους ανθρώπους του Ρεθύμνου να φέρουν στο νοσοκομείο, εφόσον έχουν και δεν τους χρειάζονται, πιεσόμετρα, οξύμετρα, αεροτσάμπερ ενηλίκων, BiPAP (μπάιπαπ-αναπνευστικές συσκευές) και ιατρικά ακουστικά. Τα είδη θα συλλέγει η κ. Πατούση στο εξωτερικό Νευρολογικό Ιατρείο από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 28310/87.243, πρωινές ώρες στο τηλέφωνο των ραντεβού».

Επιστολή Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), προκειμένου να επεκταθούν τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης και στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοικτές, ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης. Επισημαίνοντας την κάθετη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης, ο κ. Αλιφιεράκης καλεί την ΚΕΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει μέριμνα για όλες, ουσιαστικά, τις επιχειρήσεις, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με τις πρωτοφανείς συνθήκες που διαμορφώνει στην πραγματική οικονομία η νέα παγκόσμια κατάσταση.

Η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης “Κνωσός” με ανακοίνωσή της επισημαίνει στην κυβέρνηση «κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να εξετάσει, να αποσαφηνίσει και να προβεί στις αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου να στηρίξει τον κλάδο μας». Παράλληλα, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία του κλάδου (ΣΕΤΚΕ) απέστειλε επιστολής προς τους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία ζητά μεταξύ άλλων «αναστολή της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις του κλάδου, κατάργηση τέλους εισοδήματος, προσωρινή παύση καταβολών δημοτικών τελών και φόρων για τις επιχειρήσεις, εξαίρεση καταβολής ΕΝΦΙΑ των επαγγελματικών και επιχειρηματικών ακινήτων για το 2020, αναστολή του φόρου διαμονής επανεξετάζοντας παράλληλα και την κατάργησή του και κάλυψη του μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων μέχρι την 31η/12/2020, προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας». Επίσης, όπως τονίζεται, «λόγω της ζημίας σχετικώς με τις κρατήσεις για το πρώτο εξάμηνο, είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προβεί στην ενίσχυση δράσεων τουριστικής προβολής και ανάδειξης της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στις διεθνείς αγορές, καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, όπως ενδεικτικά στη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και στη μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%».

Παράταση στις εξετάσεις 

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso Νομού Ηρακλείου με ανακοίνωσή του ενημερώνει τα μέλη του, καθηγητές, γονείς και μαθητές ότι «η λήξη υποβολής των αιτήσεων για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας NOCN παρατάθηκε έως 31 Μαρτίου, που υπενθυμίζουμε ότι είναι και η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας LAAS/PALSO». Επιπλέον γνωστοποιεί ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν οπωσδήποτε. «Σε περίπτωση που οι ημερομηνίες των εξετάσεων αλλάξουν, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση», επισημαίνεται.

Επιστροφή πινακίδων

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους και να περιοριστούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί από τις αστυνομικές Αρχές μέχρι και προχθές Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Ενημέρωση αγροτών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ανακοινώνει ότι όσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στη Ελλάδα για την περίοδο 2020-2021 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην υπηρεσία (λεωφ. Νικ. Πλαστήρα 100, Ηράκλειο) μέχρι και τις 25 Μαΐου. Κατά την υποβολή της αίτησης απαιτείται να κατατεθούν σε φωτοαντίγραφα από τους ενδιαφερόμενους συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ

Οι βουλευτές Μανόλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν στους υπουργούς Παιδείας-Θρησκευμάτων και Υγείας αναφορά την επιστολή που υπογράφουν η προϊσταμένη και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΚΕΣΥ Ηρακλείου, με την οποία ζητείται η αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ, όπως έχει προβλεφθεί για όλες τις εκπαιδευτικές δομές, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα με την εμφάνιση κρουσμάτων και τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Αναστολή Ειδικού Γραφείου Ενημέρωσης

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων για τη δημόσια υγεία, αναστέλλει τη λειτουργία του Ειδικού Γραφείου Ενημέρωσης, για όσο διάστημα θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα, για τις παρακάτω εργασίες (οι οποίες, σημειωτέον, δεν είναι άμεσης προτεραιότητας): α) Καταμέτρηση ενσήμων, β) Ενημέρωση των ασφαλισμένων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και γ) Υποβολή αίτησης για έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, το Γραφείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού και με τη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής που έχουν θεσπιστεί από το υπουργείο Υγείας: Οι προσερχόμενοι στο Γραφείο θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας και γάντια προκειμένου να προστατεύονται τόσο οι ίδιοι αλλά και οι εργαζόμενοι του Κέντρου μας και οι εθελοντικά απασχολούμενοι συνάδελφοι που είναι υπεύθυνοι του Ειδικού Γραφείου Ενημέρωσης».

«Αποφεύγουμε τις άσκοπες επισκέψεις»

Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, απευθύνοντας οδηγίες προς τους πολίτες, αναφέρει: «Οι συμπολίτες μας οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι, κατά την επίσκεψή τους σε οποιοδήποτε φαρμακείο, πρέπει να τηρούνται κάποιες βασικές αρχές προστασίας που αφορούν τον κορωνοϊό, και οι οποίες ελαχιστοποιούν τη μετάδοσή του, προστατεύοντας έτσι το κοινό και τους εργαζόμενους στα φαρμακεία από την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση της εξάπλωσης του ιού, και όλοι στο μέτρο του δυνατού, τηρώντας τα, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα νέα κρούσματα. 

Ας έχουμε λοιπόν υπόψη ότι:

  1. Αποφεύγουμε τις άσκοπες επισκέψεις στα φαρμακεία, την παραμονή εντός του χώρου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μετρήσεις για πίεση ή για οτιδήποτε άλλο (ακόμα και το ζύγισμα) δε θα γίνονται.
  2. Ακολουθείτε πιστά τις συστάσεις του προσωπικού του φαρμακείου, αποφύγετε τον συνωστισμό, και αυστηρά μην πλησιάζετε τον πάγκο του φαρμακείου όταν εξυπηρετείται κάποιος άλλος.
  3. Τηρήστε αποστάσεις από τους επισκέπτες του φαρμακείου ή από το προσωπικό του φαρμακείου, άνω του ενός μέτρου ή δύο βημάτων.
  4. Αποφύγετε τις χειραψίες και τη σωματική επαφή.
  5. Αν βήχετε ή φταρνίζεστε, κρατήστε χαρτομάντιλο ή χρησιμοποιήστε το χέρι σας, καλύπτοντας το στόμα σας και τη μύτη σας. Τα σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα αποτελούν τον βασικό λόγο μετάδοσης του κορωνοϊού. Χρησιμοποιήστε μάσκα προστασίας, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όταν είστε άρρωστοι, ώστε να προστατεύσετε τους υπόλοιπους γύρω σας.
  6. Απολυμάνετε τα χέρια σας μετά από κάθε συναλλαγή.
  7. Μην απασχολείτε τον φαρμακοποιό ή το προσωπικό του φαρμακείου άσκοπα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο χώρος του φαρμακείου δεν ενδείκνυται αυτή την κρίσιμη περίοδο για κοινωνικές συναναστροφές.
  8. Μη ζητάτε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή. Τα αντιβιοτικά δε θεραπεύουν ούτε προλαμβάνουν τον κορωνοϊό, τη γρίπη, και το κοινό κρυολόγημα.
  9. Σε περίπτωση που το φαρμακείο εφημερεύει αργά το βράδυ, ή διανυκτερεύει, ενδέχεται να εξυπηρετηθείτε από την ειδική θυρίδα που υπάρχει στην πόρτα του φαρμακείου, για λόγους ασφαλείας.
  10. Αν έχετε συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό, καλέστε το 1135, στο οποίο θα σας δοθούν οδηγίες. Μην επισκέπτεστε νοσοκομεία ή φαρμακεία χωρίς μέτρα προφύλαξης. Η παραμονή στο σπίτι είναι το βασικό μέτρο φροντίδας για τους νοσούντες με ήπια συμπτώματα από τον κορωνοϊό, και για την προστασία από την εξάπλωσή του».

Επίσης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος συστήνει στους οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και γναθοχειρουργούς να λειτουργούν για την αντιμετώπιση μόνο αυστηρά επειγόντων περιστατικών ή σε συνεννόηση με τους ασθενείς τους κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού.

“Καμπάνα” σε Μεσαρίτη που άνοιξε το καφενείο του

“Καμπάνα” επιφύλασσε η Ελληνική Δικαιοσύνη σε έναν ιδιοκτήτη καφενείου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, ο οποίος συνελήφθη καθώς “άνοιξε” κανονικά το κατάστημά του, αγνοώντας τις σχετικές αποφάσεις περί μη λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ενόψει κορωνοϊού. Στον καφετζή που “άνοιξε” το κατάστημά του επεβλήθη ποινή 1,5 έτους. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου χωρίς συνήγορο υπεράσπισης.

Την ίδια ώρα, σε 143 ανέρχονται οι συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες λειτουργούσαν κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., για τα οποία ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News