Στη μάχη κατά του Covid-19 Και το ΙΤΕ

Κρήτη
Στη μάχη κατά του Covid-19 Και το ΙΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, που από την πρώτη στιγμή έχει ριχτεί και στη μάχη κατά του Covid-19, συντονίζεται με τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα της χώρας, ζητώντας από την Πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη διάγνωση των κρουσμάτων του ιού.

Διαπιστώνοντας ότι η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί επιπλέον υποδομές που δεν μπορούν να καλύψουν οι υφιστάμενες διαγνωστικές δομές κυρίως στα νοσοκομεία, το ΙΜΒΒ με τα άλλα κέντρα έρευνας της Ελλάδας δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένα να συνεισφέρουν στη διάγνωση νέων περιστατικών και για τον λόγο αυτό έχουν απευθυνθεί στους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς ώστε να δώσουν την απαιτούμενη πιστοποίηση, οδηγίες και βασικές κατευθυντήριες γραμμές, για να δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.

Όπως εξήγησε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του ΙΤΕ δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας διαθέτει εξοπλισμένα εργαστήρια που μπορούν να ανταποκριθούν στις περιστάσεις και αναμένεται το “πράσινο φως” από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε οι διαδικασίες διάγνωσης να πιστοποιηθούν για να μπορούν να δίνονται τα αποτελέσματα στους ασθενείς. Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει, με τα ερευνητικά κέντρα να ξεκαθαρίζουν ότι μπορούν να είναι στη διάθεση των πολιτών αφού λάβουν την απαιτούμενη κρατική πιστοποίηση, μια που δεν είναι νοσοκομεία αλλά Ιδρύματα έρευνας που χρειάζονται αυτή την έγκριση ώστε να ριχτούν και με αυτόν τον τρόπο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Το “αποτύπωμα” του Covid-19

Πέρα από αυτό, το ΙΜΒΒ, όπως όλα τα ερευνητικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να νικηθεί αυτός ο ιός που έχει βάλει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη. Η έρευνα που γίνεται επιχειρεί να ανιχνεύσει το αποτύπωμα του ιού και τη συμπεριφορά του, «τη μελέτη της βιολογίας του, το πώς μολύνει, τι κάνει στα ανθρώπινα κύτταρα και για ποιον λόγο είναι τόσο επικίνδυνος στις μεγάλες ηλικίες», όπως μας εξηγεί ο δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, προσθέτοντας ότι βασικό μέλημα όλης της επιστημονικής κοινότητας είναι επίσης το πώς θα βρεθεί το συντομότερο δυνατόν κάποιο φάρμακο και το πολυπόθητο εμβόλιο.

«Είναι πολύ σημαντικό να τρέξουν όλα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΤΕ. «Να μάθουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε, να μάθουμε με τι έχουμε να κάνουμε». Ήδη πάντως έχουν γίνει άλματα, καθώς «μέσα σε μόλις δυόμισι μήνες από τότε που ξέσπασε η επιδημία, ξέρουμε τόσα πράγματα για τον συγκεκριμένο ιό όσα για τους άλλους απαιτήθηκαν ολόκληρες δεκαετίες. Έχουν γίνει και γίνονται τεράστια βήματα, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα που δε γνωρίζουμε και πρέπει να μάθουμε για τον Covid-19. Για τον λόγο αυτό σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα συντονίζεται ώστε να κερδίσει αυτό τον αγώνα δρόμου».

“Κλειδί” αποτελεί ο περιορισμός της ταχύτητας εξάπλωσης του ιού, ώστε αυτός να μη φτάσει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα το χαρακτηριστικό αυτό, ότι πλήττει δηλαδή με σφοδρότητα κυρίως τις μεγάλες ηλικίες, μαζί με την υψηλή μολυσματικότητα που παρουσιάζει ο Covid-19, είναι από τα στοιχεία που έχουν δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, η οποία επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τον αόρατο εχθρό ώστε να τον κατανοήσει και να το πολεμήσει.

“Πηγή” τα τρωκτικά

Αναφορικά με την προέλευσή του, τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα καθώς, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, «ήδη γνωρίζουμε ότι συγγενεύει με αντίστοιχους ιούς τρωκτικών και ότι έχει αντιστοιχίες με ιούς που έχουν βρεθεί σε νυχτερίδες», όπως ήταν και η αρχική εκτίμηση των επιστημόνων όταν καταγράφηκε το πρώτο ξέσπασμα στη Γουχάν της Κίνας. Τα ζώα αποτελούν άλλωστε μια μεγάλη δεξαμενή ιών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μια μετάλλαξη σε κάποιο ιό αυτής της μεγάλης οικογένειας, με αποτέλεσμα να πλήττει τα ανθρώπινα κύτταρα και έτσι να μεταπηδήσει στους ανθρώπους με τις συνέπειες που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο κ. Ταβερναράκης σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμήσει κάποιος την πορεία της επιδημίας, καθώς αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως δημογραφικούς, γεωγραφικούς και άλλους. Οι ρυθμοί εξάπλωσης στην Ελλάδα είναι πιο αργοί σε σχέση με άλλες χώρες και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι οι νησιωτικές περιοχές, όπως η Κρήτη, είναι γεωγραφικά απομονωμένες. Υπάρχουν όμως και τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γεγονός που εξηγεί την αναγκαιότητα να υπακούσουμε όλοι στη θεμελιώδη σημασία των μέτρων και κυρίως να μη μετακινούμαστε. Αυτό που απαιτείται είναι η κοινή λογική, να λαμβάνουμε τα μέτρα προφύλαξης και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Και αυτό πρέπει να το έχουμε συνεχώς στην άκρη του μυαλού μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News