Κρήτη

Κορωνοϊός: Αποφεύγουμε άσκοπες επισκέψεις στα φαρμακεία

Αναλυτικά ο "δεκάλογος" που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες που θα επισκεφθούν τα φαρμακεία

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για όλους όσοι θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στα φαρμακεία, κάνει γνωστές ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, προτρέποντας μεταξύ άλλων να περιορίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό να μην απασχολούν τον φαρμακοποιό ή το προσωπικό του φαρμακείου άσκοπα για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ ο χώρος του φαρμακείου δεν ενδείκνυται αυτή την κρίσιμη περίοδο για κοινωνικές συναναστροφές.

«Αποφεύγουμε τις άσκοπες επισκέψεις στα φαρμακεία, την παραμονή εντός του χώρου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μετρήσεις για πίεση ή για οτιδήποτε άλλο ( ακόμα και το ζύγισμα), δεν θα γίνονται, όπως επίσης τηρούμε πιστά αποστάσεις από τους επισκέπτες του φαρμακείου ή από το προσωπικό του φαρμακείου, άνω του ενός μέτρου ή δυο βημάτων, είναι μόνο μερικές από τις πολύ χρήσιμες οδηγίες προς τους συναλλάσσομενους πολίτες.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται:

 «Οι συμπολίτες μας, οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους, ότι κατά την επίσκεψη τους σε οποιοδήποτε φαρμακείο, πρέπει να τηρούνται κάποιες βασικές αρχές προστασίας που αφορούν τον κοροναϊό, και οι οποίες ελαχιστοποιούν την μετάδοση του, προστατεύοντας έτσι το κοινό και τους εργαζόμενους στα φαρμακεία από την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση της εξάπλωσης του ιού, και όλοι στο μέτρο του δυνατού τηρώντας τα, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα νέα κρούσματα.

Ας έχουμε λοιπόν υπόψιν ότι:

  1. αποφεύγουμε τις άσκοπες επισκέψεις στα φαρμακεία, την παραμονή εντός του χώρου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μετρήσεις για πίεση ή για οτιδήποτε άλλο ( ακόμα και το ζύγισμα), δεν θα γίνονται.
  2. Ακολουθείτε πιστά τις συστάσεις του προσωπικού του φαρμακείου, αποφύγετε τον συνωστισμό, και αυστηρά μην πλησιάζετε τον πάγκο του φαρμακείου όταν εξυπηρετείται κάποιος άλλος.
  3. Τηρείστε αποστάσεις από τους επισκέπτες του φαρμακείου ή από το προσωπικό του φαρμακείου, άνω του ενός μέτρου ή δυο βημάτων.
  4. Αποφύγετε τις χειραψίες και την σωματική επαφή.
  5. Αν βήχετε ή φταρνίζεστε, κρατήστε χαρτομάντιλο ή χρησιμοποιήστε το χέρι σας, καλύπτοντας το στόμα σας και την μύτη σας. Τα σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα, αποτελούν τον βασικό λόγο μετάδοσης του κοροναϊού. Χρησιμοποιήστε μάσκα προστασίας, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όταν είστε άρρωστοι, ώστε να προστατεύσετε τους υπόλοιπους γύρω σας.
  6. Απολυμάνετε τα χέρια σας μετά από κάθε συναλλαγή.
  7. Μην απασχολείτε τον φαρμακοποιό ή το προσωπικό του φαρμακείου άσκοπα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο χώρος του φαρμακείου δεν ενδείκνυται αυτή την κρίσιμη περίοδο για κοινωνικές συναναστροφές.
  8. Μην ζητάτε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε προλαμβάνουν τον κοροναϊο, την γρίπη, και το κοινό κρυολόγημα.
  9. Σε περίπτωση που το φαρμακείο εφημερεύει αργά το βράδυ, ή διανυκτερεύει, ενδέχεται να εξυπηρετηθείτε από την ειδική θυρίδα που υπάρχει στην πόρτα του φαρμακείου, για λόγους ασφαλείας.
  10. Αν έχετε συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊο, καλέστε το 1135, στο οποίο θα σας δοθούν οδηγίες. Μην επισκέπτεστε νοσοκομεία ή φαρμακεία χωρίς μέτρα προφύλαξης. Η παραμονή στο σπίτι, είναι το βασικό μέτρο φροντίδας για τους νοσούντες με ήπια συμπτώματα από τον κορωνοϊο, και για την προστασία από την εξάπλωση του».

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια