Πέφτει η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου λόγω κορωνοϊού

Κρήτη
Πέφτει η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου λόγω κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γίνεται στο νομό Ηρακλείου

Ο κορωνοϊός “ανεβάζει” τιμές στα ράφια των καταστημάτων, αλλά και... “κατεβάζει” κάποιες άλλες στην αγορά των καυσίμων, με τις τιμές στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης να μειώνονται αισθητά από μέρα σε μέρα κατά τα τελευταία 24ωρα. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στον νομό Ηρακλείου, με τον πρόεδρο των πρατηριούχων, Λυκούργο Σαμόλη, να λέει ότι τις επόμενες μέρες οι μειώσεις θα συνεχιστούν, ενώ αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται και η ζήτηση αισθητά.

Μπορεί μέσα στο καταχείμωνο οι τιμές να ακολουθούσαν την ανηφόρα, αλλά τώρα για λόγους συνθηκών στην παγκόσμια αγορά, λόγω κυρίως του κορωνοϊού, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Βέβαια, όπως διευκρινίζει ο Λυκούργος Σαμόλης μιλώντας στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”, αυτές οι μειώσεις θα σταματήσουν όταν θα επέλθει ξανά η “κανονικότητα” στη χώρα μας και οι τιμές θα επανέλθουν στα επίπεδα εκείνης της περιόδου, προφανώς προς τα πάνω.

Οι τιμές

Έτσι, σύμφωνα με τις μέσες τιμές στον νομό Ηρακλείου, η τιμή στην αμόλυβδη είναι γύρω στο 1,57 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται στο 1,31 με 1,32 ευρώ το λίτρο. Και το πετρέλαιο θέρμανσης έσπασε προς τα κάτω το φράγμα του ευρώ, φτάνοντας τις τελευταίες ημέρες σε μια τιμή 0,97 με 0,98 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη, οι μειώσεις μέσα σε λίγες μέρες έχουν φτάσει γύρω στα 12 με 13 λεπτά το κιλό σε κάθε είδος καυσίμου.

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σαφώς έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός. Ο άλλος λόγος είναι ότι μείωσε τις τιμές η Σαουδική Αραβία. Και συνεχίζονται οι μειώσεις», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των βενζινοπωλών. «Βέβαια στη βενζίνη, λόγω του κορωνοϊού που “σταμάτησε” τις μετακινήσεις των σχολείων, έχουμε μια μικρή μείωση της κατανάλωσης. Και αυτή η μείωση είναι αισθητή σε όλα τα πρατήρια. Τώρα στο πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει ήδη μια αύξηση της κατανάλωσης. Και περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες μέρες, διότι πολλοί καταναλωτές θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να είναι μεγαλύτερη η παραμονή τους στο σπίτι. Και επειδή μπορεί να ανησυχούν και για καιρικές αλλαγές, προφανώς και θα προμηθευτούν κάποιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό βέβαια μπορεί να το δουν και ως ευκαιρία λόγω της μείωσης της τιμής. Διότι, μόλις ομαλοποιηθεί και πάλι η κατάσταση, οι τιμές περιμένουμε να αυξηθούν ξανά...».

«Θα πέσει κάτω από το ευρώ»

Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί κάτω από το 1 ευρώ εκφράζει η πλευρά των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, η οποία αναμένει τη σταδιακή μετακύλιση των διεθνών τιμών στην κατανάλωση. Από την πλευρά των πρατηρίων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου, το ποσό της μείωσης στην αντλία εξαρτάται από τα δύο προηγούμενα στάδια της αλυσίδας, δηλαδή διυλιστήρια και εταιρείες. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο το διυλιστήριο ακολουθεί άμεσα τις μειώσεις», τονίζει και σημειώνει ότι η διεθνής τιμή επηρεάζει ένα πολύ μικρό μέρος της τελικής τιμής. «Η μείωση του αργού κατά 30% επηρεάζει μόνο τα 37 λεπτά από τη συνολική τιμή του 1, 53 ευρώ το λίτρο της βενζίνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προειδοποιήσεις Γεωργιάδη

«Η μείωση των τιμών του πετρελαίου πρέπει να περάσει στον καταναλωτή», υπογράμμισε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης σε σχετικές δηλώσεις του για την κατάσταση με τον κορωνοϊό και συνέχισε: «Υπάρχει ήδη μια μείωση περίπου 5% στη βενζίνη, 7% στο diesel και 10% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν είναι η μείωση που βλέπουμε στις διεθνείς αγορές. Θέλει κάποιες μέρες για να περάσει αυτή η μείωση και στους Έλληνες καταναλωτές. Θα περάσει, γιατί αν δεν περάσει θα βάλουμε αυστηρά πρόστιμα».

«Καμία αισχροκέρδεια στο Ηράκλειο»

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι οι πρατηριούχοι ανταποκρίνονται πλήρως στην πορεία της αγοράς. Κανένα κρούσμα αισχροκέρδειας δεν υπάρχει. «Το φαινόμενο ότι εμείς κλείνουμε τα πρατήρια και τα παίρνουν οι εταιρείες είναι ξεκάθαρο. Και γιατί τα κλείνουμε; Γιατί δεν υπάρχει στον χώρο μας ευμάρεια. Και την προηγούμενη φορά που ο Άδωνις βγήκε και μας κατηγόρησε, εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε στη διάθεση του κράτους για οποιονδήποτε έλεγχο...».

Και καταλήγει λέγοντας: «Σε όλο αυτό το διάστημα, σε όλα τα πρατήρια του Ηρακλείου, κάθε μέρα έχουμε πτώσεις των τιμών...».

Διαβάστε εδώ όλα τα  θέματα για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News