Κρήτη

Η Κρήτη έχει αυτάρκεια σε αιγοπρόβειο γάλα και κρέας

Δεν διαταράσσεται η κτηνοτροφία και η παραγωγική διαδικασία στη χώρα λόγω κορωνοϊού

 Στον τομέα της κτηνοτροφίας δεν έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις σε ζωοτροφές στη χώρα μας και η παραγωγική διαδικασία, προς το παρόν τουλάχιστον, δε διαταράσσεται, λόγω κορωνοϊού.  Την ίδια ώρα, η χαμένη αυτάρκεια της χώρας μας επανέρχεται ως ζήτημα έντονου προβληματισμού. Η εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” παρουσιάζει σήμερα στοιχεία για όλη την αλυσίδα στον τομέα του κρέατος, από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση.

Στον τομέα της ζωικής παραγωγής, είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι γίνεται με τις ζωοτροφές και πόσο μπορούν οι κτηνοτρόφοι να παράγουν το ελληνικό κρέας που ακόμα περισσότερο σήμερα το έχουμε ανάγκη για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το εισαγόμενο.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ήταν καθησυχαστικός. «Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Και υπάρχει και κανονικός εφοδιασμός της αγοράς. Και μάλιστα, στα πλαίσια της ασφάλειας των τροφίμων, οι επιχειρήσεις στον κλάδο των ζωοτροφών τηρούν πάρα πολύ σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Εκ των πραγμάτων... Ενώ για να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα, δεν αφήνουν τους οδηγούς που κάνουν τις διεθνείς μεταφορές να μπουν μέσα στον χώρο των εργοστασίων. Κάθε επιχείρηση έχει λάβει τα μέτρα της. Και προστατεύει και τους εργαζόμενους. Και προστατεύει και το προϊόν το οποίο παράγει. Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων στις ζωοτροφές. Εκτός και αν υπάρξει τέτοιο πρόβλημα εξαιτίας του πανικού, επειδή ο κόσμος πανικοβάλλεται και αρχίζει να αποθηκεύει. Και εκεί μπορεί να πιεστεί λίγο η τροφοδοσία. Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει επάρκεια και δε θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα...».

 

ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑ - Υπάρχει αυτάρκεια στην Κρήτη

 

Από την πλευρά του, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Κώστας Ψαρουδάκης λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Ο αριθμός των αιγοπροβάτων στην Κρήτη υπεραρκεί για το νησί. Απλώς, για να έχουμε όλο τον χρόνο προϊόντα, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την παραγωγή μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουμε αρνάκια ας πούμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και μετά να εξαφανίζονται. Κοινώς πρέπει να γίνεται ένας προγραμματισμός των γεννήσεων για να τραβούν σε μήκος τέτοιο που να έχουμε όσο κρέας και γάλα χρειαζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου...». Ωστόσο, επειδή το καλοκαίρι το κόστος είναι υψηλό, για να καλύπτονται οι ανάγκες φέρνουμε συμπληρωματικά κρέας και γάλα από άλλες περιοχές της χώρας. «Μπορούμε άνετα λοιπόν. Αλλά πρέπει να προγραμματίσουμε την παραγωγή μας, να δούμε αν μας συμφέρει», όπως λέει ο Κώστας Ψαρουδάκης.

Σε ό,τι αφορά τα χοιρινά, ο ίδιος λέει ότι, αν και η Κρήτη πλέον έχει χάσει την πολύ υψηλή αυτάρκεια που είχε κάποτε, ως χώρα παραμένουμε αυτάρκεις. «Είναι θεμιτό από κάποια μέρη της Ελλάδος σε άλλα μέρη της Ελλάδος να υπάρχει αυτή η... ελληνοκάλυψη, ώστε και οι παραγωγοί να ενισχύονται αλλά και μην πιεζόμαστε να βγάζουμε πολύ ακριβά προϊόντα. Το άσχημο είναι αυτά τα προϊόντα να έρχονται από το εξωτερικό και διπλά άσχημο είναι να βαφτίζονται ελληνικά...».

Καταλήγοντας, μιλάει για το μέλι. «Η Κρήτη, όπως στα αιγοπρόβατα, αρχίζει και εμφανίζει υπερπληθυσμό και στις μέλισσες. Δηλαδή, έχουμε πολύ περισσότερες μέλισσες, πάνω από αυτές που “χωράμε”. Υπάρχουν παραγωγοί αρκετοί που έχουν πάνω από χίλιες μέλισσες. Κάποιοι από τους μεγαλύτερους μελισσοκόμους της Ελλάδος είναι Κρητικοί. Μόνο τα Βορίζια είναι το πιο μεγάλο σε μελισσοκομία χωριό που υπάρχει στην Ευρώπη»!

 

 Διαβάστε εδώ όλα τα  θέματα για τον κορωνοϊό

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια