Κέρδος και από τα φύλλα της ελιάς

Κρήτη
Κέρδος και από τα φύλλα της ελιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μονάδες σε χώρες του εξωτερικού παίρνουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες κ΄φτιάχνουν διάφορα σκευάσματα

Αντί να καίνε τα κλαδιά, θα μπορούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης να τα πουλούν σε συγκεκριμένες βιοτεχνίες χημικής επεξεργασίας των... φύλλων της ελιάς, προκειμένου να γίνει η λήψη και επεξεργασία των αντιοξειδωτικών ουσιών που εμπεριέχουν. Αυτές οι ουσίες θα χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, ροφήματα κ.λπ. Δεν πρόκειται για μια ιδέα που η “Νέα Κρήτη” προωθεί. Είναι κάτι που ήδη γίνεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να το κάνει.

Όπως αποκαλύπτει στη “Ν.Κ.” ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός, το Ισραήλ, χωρίς να έχει τις ελιές που έχει η χώρα μας, έχει αναπτύξει την αξιοποίηση των φύλλων της εδώ και χρόνια!

«Το Ισραήλ παίρνει από τα φύλλα της ελιάς τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις εκμεταλλεύεται. Ποιο το Ισραήλ, που δεν έχει, που λέει ο λόγος, ούτε μία ελιά. Και δε μιλάμε για την παλιά υπόθεση της “φραπελιάς”. Καμία σχέση», επισημαίνει ο Νίκος Κατσαρός. Μάλιστα, «ακόμα και οι Γιαπωνέζοι έχουν βάλει τις αντιοξειδωτικές ουσίες των φύλλων της ελιάς σε τρόφιμα που το καταναλώνουν σαν το τσάι»!

«Έχουμε καθυστερήσει»

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, «μπορούμε να το κάνουμε. Το έχουμε καθυστερήσει. Και μάλιστα έχω μάθει ότι και οι Ρώσοι πουλάνε τις ουσίες αυτές φτιάχνοντας συμπληρώματα διατροφής. Για τους Ρώσους το έχω πληροφορηθεί ότι συμβαίνει. Χρειάζεται βέβαια να φτιαχτούν κάποιες μονάδες, αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι δύσκολο. Ούτε κάτι που χρειάζεται μεγάλες δαπάνες. Και σε αυτές τις μονάδες οι ελαιοπαραγωγοί, αφού μαζέψουν τον καρπό της ελιάς, θα μπορούν να πουλούν τα κλαδιά».

Στην Ισπανία - Πρόταση για την αξιοποίηση των φύλλων

Και βέβαια, σε μια χώρα σαν την Ισπανία, που είναι πρώτη στην παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο, υπάρχει σχετική πρόταση για την αξιοποίηση των φύλλων της ελιάς, χρησιμοποιώντας βιώσιμες τεχνικές οι οποίες βασίζονται στη χρήση υψηλής πίεσης. Την πρόταση αυτή καταθέτει η Κριστίνα Μπαστάντε, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κάντιθ, στην Ισπανία.

«Το κύριο υποπροϊόν κατά τη διαδικασία κλαδέματος των ελαιοδέντρων είναι τα φύλλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% του βάρους του δέντρου. Στην πραγματικότητα, οι χρήσεις των φύλλων ελιάς δεν προσθέτουν σημαντική αξία στην αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου. Χρησιμοποιούνται στη διατροφή ζώων, στην παραγωγή θερμικής ενέργειας και στην παραγωγή κομπόστ. Ωστόσο, αυξάνονται οι μελέτες που απαριθμούν τις βιοενεργές ιδιότητες των χημικών ενώσεων που βρίσκονται στα φύλλα της ελιάς, κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές εφαρμογές σε τομείς όπως η κοσμετολογία, η ιατρική και τα τρόφιμα.

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς παρουσιάζει ιδιότητες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιιικές και αντικαρκινικές, όπως επίσης και θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία λόγω των συγκεντρώσεων σε απλές φαινόλες και φλαβονοειδή, ουσίες που απαντώνται και στο ελαιόλαδο. Η εξαγωγή αυτών των συστατικών και η μετέπειτα χρήση τους σε τομείς πέραν των τροφίμων ανοίγει την πόρτα και σε άλλες περιοχές της αγοράς και συνεπάγεται μια ανατίμηση του σημαντικού αυτού υποπροϊόντος της ελαιοκαλλιέργειας.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τεχνικές οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και βασίζονται στη χρήση διαλυτών μη επιβλαβών για την υγεία, και να μεταχειρίζονται την πρώτη ύλη με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χάνεται η βιο-δραστικότητα των ουσιών κατά τη διαδικασία της εκχύλισης.

Υπό αυτή την έννοια, η μέθοδος της εκχύλισης με υψηλή πίεση και προσαρμοσμένη θερμοκρασία είναι μια μεθοδολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί»

πηγή: olivenews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News