Κορωνοϊός: ανυσηχούν οι καταστηματάρχες που κλείνουν, ζητούν μέτρα στήριξης

Κρήτη
Κορωνοϊός: ανυσηχούν οι καταστηματάρχες που κλείνουν, ζητούν μέτρα στήριξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προέχει η δημόσια υγεία αλλά θα πάμε σε "λουκέτα" χωρίς μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων, των καφετεριών και των μπαρ, των εστιατορίων ή άλλων χώρων διασκέδασης που παρέμειναν ανοιχτά ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού.

Σε αρκετές πάντως πόλεις της χώρας - ειδικά στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα - μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα περισσότερα καταστήματα, ιδιαίτερα εκείνα της εστίασης και της ένδυσης, όπως και οι εμπορικές οδοί και τα εμπορικά κέντρα, ήταν ήδη χθες άδεια και ερημωμένα, ενώ ο τζίρος πεσμένος στο... ναδίρ.

Αισθητή ήταν η μείωση του κόσμου και στους εμπορικούς δρόμους του Ηρακλείου αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού, μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων στην Κρήτη. Οι δρόμοι άρχισαν να ερημώνουν αισθητά από χθες, ενώ μεγαλύτερη πτώση στην κίνηση αναμένεται από σήμερα. Τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοικτά χθες, ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, Μανόλης Κουμαντάκης, «η ζημιά είναι μεγάλη. Σίγουρα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, όμως δεν πρέπει να φτάνουμε στην υπερβολή που διαλύει τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία μας, η οποία δεν αντέχει ένα τέτοιο χτύπημα. Θα είναι κυριολεκτικά μια καταστροφή. Τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί μετά την οικονομική κρίση είναι πταίσμα μπροστά σε αυτό που πάει να γίνει. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και μια ανεπανόρθωτη ζημιά. Προσπαθούμε, αν δε βγει απόφαση να κλείσουν και οι εμπορικές επιχειρήσεις, να ζητήσουμε την εφαρμογή ενός ευέλικτου ωραρίου στα καταστήματα, όπως επίσης, εκτός απροόπτου, θα κάνουμε μια συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη με Τετάρτη στο Ρέθυμνο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, ώστε να δούμε τι προτάσεις μπορούμε να καταθέσουμε στην κυβέρνηση για όλο αυτό το θέμα. Ζούμε τραγικά πράγματα και με αυτό τον πανικό κάνουμε μεγάλη ζημιά κυρίως στον τουρισμό, που είναι ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, και πολύ φοβάμαι ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

Για «συντριβή του κλάδου» έκανε λόγο η πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Διασκεδάσεως Ηρακλείου Μαρίας Αντωνάκη, καθώς, όπως λέει, μετά τον αντικαπνιστικό νόμο, η εστίαση έρχεται τώρα να δεχτεί άλλο ένα βαρύ “χαστούκι”. «Προέχει σίγουρα η δημόσια υγεία, όμως όλα αυτά τα μέτρα έχουν σοβαρή επίπτωση στον χώρο μας και στην οικονομία γενικότερα. Εάν η κυβέρνηση δε λάβει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Η κίνηση ήδη έχει πέσει. Ο κόσμος έχει φοβηθεί και κλείνεται στο σπίτι του. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) το Ηράκλειο θα είναι έρημη πόλη».

Το μεγαλύτερο πλήγμα αυτό το διάστημα είναι δεδομένο ότι το δέχεται ο τουρισμός, οι τουριστικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες, που, ενώ ετοιμάζονταν για να υποδεχτούν κόσμο, δέχονται τη μία ακύρωση πακέτων μετά την άλλη.

Εξαιρούνται από τη γενικευμένη καθίζηση τα σούπερ-μάρκετ, όπου ο κόσμος κάνει μακροχρόνιες προμήθειες τροφίμων, τα φαρμακεία και η αγορά laptop για εργασία από το σπίτι. Ιδιαίτερα τα σούπερ-μάρκετ και τα μίνι-μάρκετ σημειώνουν μεγάλη κίνηση, με τον κόσμο να σπεύδει να προμηθευτεί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι διάδρομοί τους έχουν γεμίσει με τσουβάλια γεμάτα όσπρια, ενώ δεν προλαβαίνουν να εφοδιάζονται με νερά, γάλατα, χαρτικά και ζυμαρικά.

Η κατάρρευση των εμπορικών αγορών, ωστόσο, έχει αλυσιδωτές βαθιά αρνητικές συνέπειες συνολικά στην ελληνική οικονομία και κυρίως σημαίνει αύξηση των απλήρωτων εργαζομένων, μείωση μισθών, μαζική μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, πολλαπλασιασμό των απολύσεων και εξάπλωση της ανεργίας.

Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό

Ιδιαίτερα δυσχερείς είναι οι εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού για το νησί της Κρήτης από το “τσουνάμι” του κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. «Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση και τα πράγματα είναι δύσκολα. Για το πρώτο δίμηνο της τουριστικής σεζόν οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Καθημερινά, υπάρχει μεγάλος αριθμός ακυρώσεων, που, αν εξακολουθήσουν με τον ίδιο ρυθμό, το επόμενο 3ήμερο-4ήμερο ενδέχεται να ακυρωθούν οι κρατήσεις Απριλίου στο 100%».

Οι Ενώσεις ξενοδόχων έχουν ήδη απευθυνθεί στο κράτος για έκτακτη βοήθεια και ελαφρύνσεις, καθώς ειδικά η αρχή της τουριστικής σεζόν κινδυνεύει να “τιναχτεί στον αέρα”, προτού καν ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, «πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη, ειδικά την τελευταία τριετία, επένδυσαν χρήματα, προχώρησαν σε ανακαινίσεις, πήραν δάνεια και όλα αυτά πρέπει να ξεπληρωθούν. Την ίδια στιγμή, υπάρχει δικαίως μια έντονη ανησυχία από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που ρωτούν να μάθουν πότε θα προσληφθούν».

Άλλο ένα μείζον πλήγμα στον τουρισμό φαίνεται πως ήρθε από την εταιρεία ταξιδιών και τουρισμού TUI, που προχωρά σε “πάγωμα” προκαταβολών και ακυρώσεις κρατήσεων, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στον κλάδο η επιδημία, ενώ υπενθυμίζεται πως υπάρχει ήδη το μεγάλο “κανόνι” της Thomas Cook, που προξένησε αρκετά μεγάλες συνέπειες την περσινή σεζόν στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου προχώρησε σε πρόταση προς τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, ζητώντας να δοθεί επίδομα ύψους 715 ευρώ για όσους δουλεύουν εποχικά και από ό,τι φαίνεται δε θα προσληφθούν έγκαιρα.

Διαβάστε εδώ όλα τα  θέματα για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News