Κρήτη

Κορωνοϊός: «Δεν υπάρχει εφησυχασμός» στην Κρήτη

Διαβεβαιώσεις από την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ – Για ανεπαρκή μέτρα μιλούν οι συνδικαλιστές

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της Κρήτης ενόψει κορωνοϊού, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται δε γνωρίζει σύνορα. Η εξάπλωσή του έχει σημάνει “κόκκινο” συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της Κρήτης, με τη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ., κ. Λένα Μπορμπουδάκη, να αναφέρει ρητά πως δεν υπάρχει εφησυχασμός και συνιστά απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κ. Δ. Βρύσαλης μιλάει για αποσπασματικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση όσον αφορά την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε βάθος διετίας, ενώ τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν τομές στο Σύστημα Υγείας.

Η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠE. μίλησε χθες στη “Νέα Κρήτη” κάνοντας σαφές πως «η 7η Υγειονομική Περιφέρεια βρίσκεται σε επαγρύπνηση και δε βρίσκεται σε εφησυχασμό. Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόκληση για την Πολιτεία, αλλά και για το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Ο δημόσιος τομέας Υγείας μέχρι στιγμής σε επίπεδο Κρήτης μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς και στην πρόληψη. Ωστόσο καθοριστικό σημείο παίζει η ατομική ευθύνη, που είναι υπόθεση του κάθε ανθρώπου».

Σε ερώτηση εάν είναι αποτελεσματικό το Σύστημα Υγείας ώστε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, η κ. Μπορμπουδάκη απαντάει λέγοντας πως «το κάθε σύστημα υγείας είναι επαρκές εφόσον και οι πολίτες συμμορφωθούν στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα είναι “επιθετικά” και ενισχύονται καθημερινά με στόχο τον περιορισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και της διασποράς. Μαζική έκρηξη κρουσμάτων, όπως ακούγεται, θα συμβεί μόνο στην περίπτωση εκείνη που μεγάλες μερίδες ανθρώπων δεν υπακούσουν στις οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Εμείς ως Υγειονομική Περιφέρεια κάνουμε ό,τι ορίζει το πρωτόκολλο το οποίο καθοδηγεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Στο ερώτημα εάν ο ιδιωτικός τομέας θα κληθεί να βοηθήσει, η κ. Μπορμπουδάκη υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Όλοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Και ο ιδιωτικός τομέας. Εάν υπάρξει μεγάλη ανάγκη, τότε ενδεχομένως θα συνδράμει». Όπως σημειώνει εξάλλου, «οι επιχειρησιακές ασκήσεις και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας όπως λαμβάνουν χώρα μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο αντιμετωπίζει μια απειλή όπως εκείνη της εμφάνισης του κορωνοϊού».

Προβλήματα

«Σοβαρό σχέδιο πρόληψης και μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών από τον Covid-19, δεδομένης της έλλειψης σε έμψυχο υλικό (ιατρούς και νοσηλευτές), των απλήρωτων εφημεριών και των κλειστών κρεβατιών στις ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχουν δυστυχώς σοβαρά προβλήματα, τα οποία δε θα δουν το φως της δημοσιότητας και η εμφάνιση αυτή της υγειονομικής απειλής κάνει αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε η κυβέρνηση να σταθεί κοντά στο ιατρικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. Μεταξύ άλλων ο κ. Βρύσαλης υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης και η στελέχωση είναι ανεπαρκής σε περίπτωση που ξεσπάσει με μαζικούς ρυθμούς η εμφάνιση της πανδημίας. Το ελληνικό δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις που θα δώσουν “οξυγόνο” στη δημόσια Υγεία. Και όλα αυτά προκύπτουν σε μια λογική κόστους-οφέλους από την κυβέρνηση. Τα μέτρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά: και ειδικά στο ΠΑΓΝΗ, που η κυβέρνηση ανάγγειλε την πρόσληψη 40 νοσηλευτών, ενώ εξαγγελία για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού δεν υπάρχει. Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Όχι μόνο δε θωρακίζεται το ελληνικό δημόσιο Σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, αλλά ανοίγονται νέες “πληγές” που είναι αδύνατον στο άμεσο μέλλον να επουλωθούν. Το βάρος θα το κρατήσει το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται με αυτοθυσία και αυταπάρνηση».

Ο Χρήστος Λιονής στο «Τετ–α–τετ»

«Τις επόμενες ημέρες θα δούμε το “μεγάλο κύμα”»

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής, μιλώντας στην εκπομπή “Τετ-α-Τετ” του “ΝΟΤΟS TV”, απάντησε στο ερώτημα εάν το ελληνικό δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ικανό να αντεπεξέλθει σε περίπτωση που ξεσπάσει μαζική έκρηξη των κρουσμάτων όπως συνέβη στην Ιταλία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι αλήθεια πως, σε περιόδους κρίσης, ο λόγος πρέπει να είναι προσεκτικός, ειδικά όταν μιλάμε για την επάρκεια ή την ανεπάρκεια του ελληνικού Συστήματος Υγείας. Το ελληνικό δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν έχει βάση. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν είναι ανεπτυγμένη στον βαθμό που να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ή ως ένας ανασχετικός δρόμος απέναντι στο “μεγάλο κύμα” των επισκέψεων, των αιτημάτων που φτάνει στα νοσοκομεία. Τις επόμενες ημέρες εκτιμώ πως θα δούμε το “μεγάλο κύμα”. Πρώτιστος σκοπός πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, είτε λέγεται πρωτοβάθμια φροντίδα είτε νοσοκομείο. Η επιδημία αυξάνεται και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκτίθεται... Από τα τμήματα των επειγόντων περιπτώσεων μέχρι την περίθαλψη. Θα έχουμε πολλούς συναδέλφους που θα απομονωθούν ή θα βρεθούν σε καραντίνα. Η μεγάλη αγωνία είναι το πώς η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία θα βρουν εφεδρείες ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό το έλλειμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, «εξ ορισμού δεν είμαστε οχυρωμένοι στην Κρήτη. Εάν είχε περάσει το μήνυμα πως η Κρήτη δεν πρέπει να φοβάται, τότε σημαίνει πως ο ιατρικός κόσμος, η Πολιτεία και οι ακαδημαϊκοί έδωσαν λανθασμένα μηνύματα. Στην Κρήτη θα έχουμε περιπτώσεις που έχουν ήδη προσβληθεί και δεν είναι γνωστές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κεγκέρογλου: «Άμεσα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ»

Την ίδια ώρα, με ερώτησή του προς το υπουργείο Υγείας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσα επιπλέον μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και των νοσοκομείων της Κρήτης εξαιτίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Η συνεχής αύξηση των περιστατικών Covid-19 στη χώρα μας θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές και τα αντανακλαστικά του Συστήματος Υγείας. Η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό καθώς και η αύξηση των εργαστηρίων για τον κορωνοϊό αποτελούν αιτήματα των γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ, που εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για την καταγραφή περιστατικών της νόσου που δε χαρακτηρίστηκαν ούτε από τις μονάδες Υγείας και τον ΕΟΔΥ ως “ύποπτα” για ιό εξαρχής, όσο και για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι προχωρεί στην πρόσληψη 1.500 νοσηλευτών και 500 ατόμων λοιπού προσωπικού (πληρώματα ασθενοφόρων, διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό κ.ά.) με συμβάσεις διετούς διάρκειας είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί. Στην Κρήτη, παρά τις σχετικές οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου στα νοσοκομεία, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο - πέραν των υγειονομικών κινδύνων που ελλοχεύουν - το ήδη δύσκολο έργο των εργαζόμενων γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν, εξαιτίας της υποστελέχωσης των κλινικών διαμαρτύρονται έντονα.

Επειδή η κατάσταση επιβάλλει άμεσα επιπλέον μέτρα στήριξης των νοσοκομείων με προσωπικό αλλά και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ: Από τις 2.000 έκτακτες προσλήψεις που ανακοινώσατε, ποιες αφορούν στην Κρήτη (ειδικότητα και νοσοκομείο); Τι άλλα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το ΕΣΥ και τι συγκεκριμένο θα πράξετε για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό; Πότε θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που εκκρεμούν;».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια