Κρήτη

Κορωνοϊός: Κλειστά τα Δικαστήρια - Ποιες δίκες αποτελούν εξαίρεση

Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ

Κλειστά είναι από χθες - και - τα Δικαστήρια Ηρακλείου μετά την έκδοση της σχετικής κυβερνητικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται μέχρι και τις 27 Μαρτίου η λειτουργία πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, εισαγγελιών, καθώς και οι δημόσιες συνεδριάσεις του ΣτΕ αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, η προσέλευση στα δικαστήρια είναι ελεγχόμενη - με παρουσία αστυνομικών στην είσοδο - προκειμένου να περνούν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου μόνο όσοι δικηγόροι ή πολίτες είναι απαραίτητο να προσέλθουν σ’ αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη σχετική απόφαση εξαιρούνται οι εκδικάσεις πολιτικών δικαστηρίων για έκδοση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, αλλά και τα αυτόφωρα.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, θα λειτουργούν οι γραμματείες των δικαστηρίων, ενώ θα εκδικάζονται κανονικά οι ποινικές υποθέσεις με κατηγορούμενους που συμπληρώνουν το 18μηνο προσωρινής κράτησης. Εξάλλου, από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι υποθέσεις εκείνες για τις οποίες επέρχεται παραγραφή αδικημάτων (πλημμελήματα και κακουργήματα): Στα πλημμελήματα θα εκδικάζονται μόνο όσες υποθέσεις παραγράφονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ, αναφορικά με τα κακουργήματα, θα εκδικάζονται μόνο οι υποθέσεις για τις οποίες έχει οριστεί δικάσιμος και για τις οποίες τα αδικήματα παραγράφονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2021.

Παράλληλα θα δημοσιεύονται κανονικά οι αποφάσεις, ενώ θα διεξάγεται κανονικά η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων.

Εξάλλου, για τις «ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων».

Αναστολή

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η «προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δημόσιων συνεδριάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας, πλην αυτών που αφορούν στη δημοσίευση αποφάσεων και στην παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθώς και αυτών του VI Τμήματος και του Τμήματος Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης μόνο για υποθέσεις επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, για το χρονικό διάστημα από 13/3/2020 (σ.σ. χθες) έως και 27/3/2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 12/3/2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19», αλλά και η «προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Πολιτικών Δικαστηρίων, Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας, για το χρονικό διάστημα από 13/3/2020 έως και 27/3/2020».

Επίσης, αναστέλλονται για δύο εβδομάδες οι δίκες ενώπιον πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων. Εξάλλου, αναστέλλονται μέχρι τις 27 Μαρτίου, και οι κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και η διενέργεια πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με την επίμαχη ΚΥΑ, η λειτουργία των δικαστηρίων, αλλά και των εισαγγελιών περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, εκδικάζονται ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστου αυτών έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τα ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας των δικαστηρίων ρυθμίζονται με αποφάσεις των οργάνων διοίκησης αυτών.

Επισημαίνεται ότι η ΚΥΑ αφορά και στα στρατιωτικά δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας. Τέλος, για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής δραστηριότητας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

«Ανεπαρκή τα μέτρα»

Πάντως, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν αναφορικά με τα διοικητικά δικαστήρια δεν είναι επαρκή.

Σύμφωνα με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, «τα μέτρα που λήφθηκαν με την από 12/3/2020 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας (ΦΕΚ 833 Β’), όσον αφορά τα διοικητικά δικαστήρια, δεν είναι επαρκή. Τούτο διότι δεν αναστέλλονται οι προθεσμίες που τίθενται από τον νόμο ή έχουν τεθεί από το δικαστήριο για την κατάθεση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, σχετικών εγγράφων, νομιμοποιητικών στοιχείων και υπομνημάτων (όπως εμείς είχαμε ζητήσει με την 24/12.3.2020 αίτησή μας προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας) και ως εκ τούτου αφήνεται ανέπαφο το μείζον, το οποίο είναι η προσέλευση δικηγόρων και κοινού στις γραμματείες. Ζητάμε εκ νέου να αποφασιστεί το παραπάνω μέτρο, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που θα μεταβαίνουν στις γραμματείες κατά τον χρόνο της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, οι δε τελευταίες να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας».

Ηράκλειο - Αναβολή σε δύο πολύκροτες δίκες

Επισημαίνεται ότι, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, κατά πάσα πιθανότητα δε θα διεξαχθούν - όπως όλα δείχνουν - δύο σημαντικές δίκες που επρόκειτο να γίνουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, στο Ηράκλειο. Η μία αφορά στη δολοφονία μιας 32χρονης μητέρας από τον εν διαστάσει σύζυγό της και πατέρα των δύο παιδιών της, τον Μάρτιο του 2019, στη Σητεία. Η δίκη του 37χρονου κατηγορούμενου έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι ο 37χρονος παραμένει προσωρινά κρατούμενος εδώ και 12 μήνες.

Εξάλλου, για την Τετάρτη 18 Μαρτίου έχει προσδιοριστεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης η δίκη - σε δεύτερο βαθμό - του 59χρονου Κρητικού, ο οποίος τον Μάρτιο του 2016 σκότωσε τον 58χρονο Ανδρέα Κανάκη, σε περιοχή έξω από το Μπιτζαριανό, κοντά στο Καστέλι Πεδιάδος. Ο 59χρονος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια